• Övre Majorsgatan 8
  Övre Majorsgatan 8
 • Övre Majorsgatan 8
  Övre Majorsgatan 8
 • Övre Majorsgatan 8
  Övre Majorsgatan 8
 • Övre Majorsgatan 8
  Övre Majorsgatan 8
 • Övre Majorsgatan 8
  Övre Majorsgatan 8
 • Övre Majorsgatan 8
  Övre Majorsgatan 8
 • Övre Majorsgatan 8
  Övre Majorsgatan 8
 • Övre Majorsgatan 8
  Övre Majorsgatan 8
 • Övre Majorsgatan 8
  Övre Majorsgatan 8
 • Övre Majorsgatan 8
  Övre Majorsgatan 8
 • Övre Majorsgatan 8
  Övre Majorsgatan 8
 • Övre Majorsgatan 8
  Övre Majorsgatan 8
Linnéstaden

Övre Majorsgatan åtta

Rogivande enrummare av det större slaget i övre Linnéstaden.

 • Antal rum 1 rok
 • Boarea 43 kvm
 • Våningsplan 1 av 4
 • Hiss Nej
 • Karta
Det vackra hörnhuset står där på krönet av berget. Ett eftertraktat och trivsamt läge lite ovan staden. Den arbetade ekporten på Nr Åtta välkomnar. Hela fyrtiotre kvadrat med ett stilla gårdsläge. En finstämdhet där allt faller i harmoni. Här är det lugnt och stilla även om Linnégatan är runt hörnet. Bostaden har två fönster mot söderljuset. Från köket kan en balkong installeras om man önskar. En tidsenlig byggnad med anor från det förra seklets början. I nutid är denna lägenhet en del av en välskött förening med värdeord som trivsel och hållbar utveckling. Föreningen har ett välskött hus och en god ekonomi. Rogivande innergård med planteringar och sköna sittgrupper. Linnéstadens utbud på promenadvänligt avstånd. Ett par kvarter bort öppnas sig Slottsskogen som är fantastisk att avnjuta under årets alla årstider. Välkomna att ta del av det sköna livet i Linne.

En trappa ned via nyrenoverat trapphus och nyinstallerad säkerhetsdörr för bästa estetik och ljudkomfort. Trapphuset leder även ned till gården, vilken man också når via Nordhemsgatan. Perfekt om man kommer på cykeln eller med barnvagnen.

Parkettgolvet välkomnar redan i hallen. Här finns god plats för avhängning. Vidare når vi den inre hallen som gör sig perfekt som studiehörna. En naturlig plats även för ett par garderober.

Vidare in i lägenheten öppnar sig en härlig plats fylld av flödande ljus och möjligheter. Det stora vardagsrummet rymmer alla funktioner. Djupa fönsternischer på sekelskiftesvis. Lugnt och stilla. Trots att Linnégatan är så nära känns sorlet långt bort.

Via en tidsenlig spegeldörr nås köket. Rymligt kök beläget mot gården. Söderljuset sällskapar. Ljusa snickerier med en linoleummatta på golvet. Linnéstadens butiker gör att du alltid kan ha kylen fylld av godsaker.

Från köket kan den blivande ägaren installera en balkong. Många i föreningen har låtit bygga balkonger med dagens dimensioner och glasade pardörrar för trivsamt ljusinsläpp.

Väggen mellan kök och vardagsrum kan enkelt tas ner om man eftersträvar en öppnare planlösning.

Badrummet nås via den inre hallen. Kaklade väggar med plastmatta och med goda möjligheter att göra om till ett riktigt fint badrum. Väggen mot hallen kan också flyttas ut om behovet föredrar ett större badrum.

Samtliga möbler kan lämnas kvar om köparen önskar.

En sann möjlighet för den vill leva med Linnéstaden omkring sig. En spännande kontrast är från Linnégatans livliga atmosfär gå trapporna till Nordhemsberget och uppleva ett sådant lugn och samtidigt se de lite San Fransiscoliknande gatorna ner igen.

Från gården nås ett rymligt cykelrum samt ett barnvagnsrum.

Bra parkeringsmöjligheter på gatorna intill och om kvällar och helger kan man hyra plats på Nordhemsskolan.

Föreningen har anlitat en arkitekt och man har förädlat innergården till en av områdets absolut finaste.

Två kvarter bort öppnar sig Slottsskogen. En vacker plats året om.

Historien om huset

Hörnhuset vid Övre Majorsgatan/Nordhemsgatan ligger i den östra delen av Olivedal, ett område som ingår i Linnéstaden. Olivedal är en utpräglad stenstadsmiljö med bebyggelse från 1900-talets början.

Byggnaden uppfördes 1910 och är belägen uppe på den branta höjden öster om Linnégatan. Arkitekt var Hans Jyllin, verksam i Göteborg under 1910-talet. Byggd i skarp vinkel mot Övre Majorsgatan och Nordhemsgatan bildar den en intressant form med avhuggen gavel som kröns av ett mjukt rundat gaveltorn. Vid uppförandetiden fanns butiker i bottenplan och bostäder ovanför.

Stenhusen längs Nordhemsgatan är till stor del bevarade sedan uppförandetiden och är i 5-6 våningar med kringbyggda gårdar i olika nivåer. Tillsammans bildar de fina exempel på en vid 1900-talets början enklare bostadsbebyggelse i Linnéstaden, i jämförelse med de exklusiva bostäder som tillkom längs Linnégatan under samma tid.

Byggnaden ingår i kvarteret Smugglaren och ligger på bergets sydsluttning. Ovanför naturstenssockeln reser sig en hög första våning klädd i rött tegel. De tre övre våningarna är slätputsade i vitt och fönstren ramas in av tegelomfattningar. Höjdskillnaden gör att fasaden delas in i olika nivåer. Kombinationen av både puts, tegel och sten är typisk för husen längs Nordhemsgatan!

Arkitekturen

Nu ville man bort ifrån den stränga, klassiska arkitekturen och lät sig istället inspireras av naturens formspråk. I Sverige och Tyskland kallas stilen jugend (ungdom) och i övriga Europa gården under beteckningen Art Nouveau (den nya konsten). 

I Bryssel uppfördes år 1893 ett hotell vid namn Tassel. Hotellets trapphus blev vida omtalat på grund av sin banbrytande arkitektur med mjuka, slingriga former. Det var en helt ny stil där trappans järnpartier minde om växter. Järnsmidet och dess möjligheter var aktuellt i och med byggandet av Eiffeltornet (1889) och dekorativt smide blev en stor del i den nya arkitekturen. Smidet spelade även en central roll i utformandet av Paris Metronedgångar från förra sekelskiftet. 

I Sverige inleddes på 1890-talet en storhetstid för landets banker (-1910) med flera stora bankpalats i städernas centrala delar som resultat. Under den knappt 30-åriga perioden uppfördes 150 bankhus, många av dem i jugendstil. Vanligt var att själva banken var belägen i en stor hall på bottenplanet. Taket var glasat för ett rikligt dagsljusinsläpp. Lokalerna mot gatan hyrdes ut till butiker och resterande våningar till boende. Även det rena bostadsbyggandet påverkades av de nya idealen och byggnader i jugendstil präglar idag de flesta svenska städers centrala delar. I Stockholm uppfördes hela områden i en enklare variant som gick under namnet ”arbetarjugend”. 

Jugendhusens fasader putsades släta med mjukt formade burspråk, gärna avslutade med rundad frontespis, och fönster med små spröjs upptill. Taket var ofta brutet och klätt med plåt. Den tidigare våningsindelningen av fasadens ornament uteblev. Dekorationerna varierade från skulpterade blomstergirlanger i samma nyans som fasaden och partier av glaserat tegel till enkla spårade linjer kring fönstren. Balkonger var relativt sällsynta men de som fanns försågs med slingrande smidestäcken. Portomfattningarna gjordes som valv med växtornamentik omkring. 

I Göteborg är det framförallt en byggnad som utmärker sig när man talar om jugend. Belägen på Föreningsgatan tronar en solitär uppförd 1902, då i stadens utkant. Louise Enders hette arkitekten, som även bosatte sig i huset. Enders låg bakom ytterligare tre pampiga byggnader i staden: Herziahuset vid Packhusplatsen, bostadshuset vid Järntorget och den (1972) rivna Arkaden. I Göteborg finns inte tillnärmelsevis lika många jugendhus som i Stockholm och Malmö, möjligtvis hänger det ihop med vårt saltmättade klimat som inte är skonsamt mot putsfasader. Vid Bastionsplatsen finns dock Kontoristföreningens hus, från samma år som byggnader på Föreningsgatan, samt hörnhuset på Östra Hamngatan 15.

Övre Majorsgatan 8

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 2,18 %
 • Uteplats Balkong kan byggas mot gården och bekostas då av bostadsrättsinnehavaren.

Byggnaden

 • Byggnadsår 1910
 • Byggnadsstil Jugend
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Internet Bredband via ComHem eller Bredbandsbolaget.
 • TV Kabel-tv via ComHem.
 • Parkering Boendeparkering gäller för område M4. Kvällstid och helger kan man även hyra en plats på Nordhemsskolan.
 • Energiprestanda 112 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Övre Majorsgatan 8