• Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
 • Rosengatan 9
  Rosengatan 9
Linnéstaden

Rosengatan nio

Charmig 20-talsvåning om 4,5 rok, 113 kvm i soligt söderläge på Rosengatan!

 • Antal rum 4,5 rok, varav 3 sovrum
 • Boarea 113 kvm
 • Våningsplan 1 av 6
 • Hiss Ja
 • Karta
Charmig 20-talsvåning om 4 rum och jungfrukammare intill Slottsskogen. 113 kvm i soligt söderläge på Rosengatan! Hall med garderober och förberedd gästtoalett. Matrum med öppen spis i funktion och tidstypiska kolonner i valvet till vardagsrummet med fransk balkong mot Rosengatan. Två stora sovrum och jungfrukammare. Badrum med badkar. Köket klassiskt mot gården med serveringsgång. Utgång till gårdsbalkong och kökshiss. Originaldetaljer som takrosetter, stuckaturer, tidstypiska fotlister, massiva ekparketter och charmiga brädgolv. Fin 20-talsatmosfär! Extremt lågt belånad brf. Renoveringsbehov. Byggnadens undergrund är berg.

Många upplever att det är lite speciellt trevligt att gå på Rosengatan. Den långa svängda gatan med de gula tegelhusen från 20-talet alldeles intill Slottsskogen. Södersolen brukar lysa upp dess fasader. På nummer nio går vi in mellan rosenrabatterna till den vackra glasade entrédörren med sina lustfyllda spröjsningar. Foajén har välbevarade takmålningar att se. Här kan man gå rakt fram och komma ut på gården.

Vi går en trappa upp. Den vackra hissen finns där. I hallen är det förberett för gästtoalett. Egentligen enbart att komplettera med en toalettstol och ett handfat. Va finns sedan tidigare. En massiv ekparkett mynnar ut i hela lägenheten bortsett från de rum som har brädgolv. Ett av sovrummen, jungfrukammaren, serveringsgången och köket.

Matrummet rakt fram ligger i våningens mitt och har en murad öppen spis i original som är i funktion. Snedställd i ett av hörnen och i tidens form. Här ligger en massiv ekparkett i fiskbensläggning och väggarna är strukna i grått. Stilrena stuckaturer och en liten takrosett 2,9 meter upp. Läckert här är det två kolonnerna på var sida i valvet mot vardagsrummet.

Vardagsrummet med sitt fönsterparti och franska balkong i söder mot Rosengatan känns som ett favoritrum. Det är naturligt fint att möblera med en skön sittgrupp att sjunka ner i. Takrosett, stuckaturer och massiv ekparkett i fiskbensläggning. Väggar i grått. Utblicken mot Rosengatan är minst sagt trevlig.

Rummet intill är ett av sovrummen. Här står en rad garderober. Vy mot gatan. En dubbelsäng och ett skrivbord får plats. Även här är stuckaturerna stilrena såväl som takrosetten och är ligger ett charmigt brädgolv. Idag med en randig tapet.

I den lilla passagen intill finns två originalgarderober samt ingång till badrummet med badkar, toalett och handfat.

På andra sidan matrummet är det andra stora sovrummet i grått och skönt mot gården. Rummet är riktigt stort och rymmer flera funktioner om man så önskar. Massiv ekparkett i fiskbensläggning, stuckaturer och takrosett.

Jungfrukammaren ligger intill och nås från serveringsgången med originalskåp med bland annat ett praktiskt skänkskåp. Både jungfrukammaren och serveringsgången har barfotavänliga brädgolv.

Köket ligger klassiskt mot gården med utgång till gårdsbalkong och kökshiss. Köket rymmer ett mindre matbord och några stolar. Maskiner i rostfritt och charmigt brädgolv.

Byggnadens undergrund är berg.

Våningen passar bra för människor som vill bo i en historisk, vacker miljö och vill bevara den gamla arkitekturens livsbejakande atmosfär mitt i en stad som sakta börjar ta en ny form med mer plats för människor och en levande stadskärna. Mitt i Linnéstaden med affärer, restauranger, caféer, parker och service.

Utmärkta kommunikationsmöjligheter med både spårvagnar och bussar. Snabbt ut på vägsystem som E6, E20 och riksväg 40, City Airport, Landvetter Kort sagt, kommunikationer åt världens alla håll.

Historien om huset

Längs den bågformade Rosengatan ligger kvarteret Alvhem, med en följsamt svängd fasad. Kvarteret uppfördes 1928-30 med byggnader i enhetlig 1920-talsklassicistisk stil.

Huset vid nr. 9 är ritat år 1929 av arkitekt Nils Olsson som totalt ritade 8 av husen längs gatan. Flera av husen har kvar sina planterade förträdgårdar som annars försvunnit på många andra gator i Linné. Byggnaderna ligger runt en stor gård med planteringar.

Huset på nr.9 har fasad i gult tegel, symmetriskt indelad och med rena klassicerande detaljer som indragning i muren runt fönstren och utkragade stenar längs hörnen. Mitt på fasaden löper en meanderbård, en dekorativ ornamentering som är ett vanligt mönster inom 1920-talsklassicismen.

Arkitekt Nils Olsson hade en framträdande roll i Göteborgs arkitekturliv under 1900-talets första årtionden. Störst avtryck gjorde han som initiativtagare till Örgryte trädgårdsstad där Olsson själv ritade ungefär hälften av husen och bodde i villan Olsagården, belägen centralt i området. Senare, under 1930-och 1940-talen, utformade han även sju bostads- och affärshus utefter Kungsportsavenyn.

Kvarteren omkring

Linnéstaden är samlingsnamn för stadsdelarna Olivedal och Kommendantsängen samt kvarteren längs långgatorna. Området sträcker sig från Slottsskogen i söder, till Järntorget i norr och möter Masthugget i väst och Haga i öst. Även om läget är centralt ger Linné en känsla av småskalighet och lugn och kvarteren är fyllda med lokala blomsterhandlare, delikatessbutiker och gemytliga affärer. Tack vare närheten till Slottsskogen är det aldrig långt till grönska och en plats för rekreation och motion.

Djupedal

Innan Linné blev Linné kallades markerna söder om Järntorget för Djupedal eftersom det hörde till Djupedals Landeri. Området var under 1700-talet glesbebyggt och lantligt och bestod mestadels av ängar och hagmarker som arrenderades ut till bönder. Där Linnégatan nu går fram löpte tidigare Djupedalsbäcken, ett vattendrag som kulverterades när gatan anlades.

Linnégatan – 1000 m fransk boulevard i Göteborg

Byggandet av Linnégatan startade 1877 när en stadsplan för området lades fram. Linnégatan skulle bli stadens nya aveny kantad av exklusiva stenhus. En fransk boulevard i Göteborg! Linnégatan invigdes i maj 1900, men långt ifrån alla hus var då uppförda och först år 1931 var alla tomter bebyggda. Gatan gjordes bred, kantades av trädalléer och hade vid invigningen även en ridbana i mitten. Den långa utbyggnadsfasen har gjort att byggnaderna längs Linnégatan har fått varierande utseende och speglar flera olika arkitekturstilar. Karakteristiskt för Linnégatan är förträdgårdarna som fortfarande kantar många av husen.

Den äldsta kvarvarande byggnaden i Linné är Viktoriaskolan från 1877, numera använd som bl.a. biograf och föreningslokal. En annan tidig byggnad i Linné är Oscar Fredriks kyrka, en praktfull nygotisk kyrka ritad 1893 av den välkände kyrkoarkitekten Helgo Zetterwall.

Olivedal

På de branta sluttningarna i Olivedal hittar vi stenhuskvarter med kringbyggda gårdar från 1900-talets början. I jämförelse med de exklusiva bostäder som tillkom längs Linnégatan under samma tid utgör de fina exempel på en enklare bostadsbebyggelse i Linnéstaden med lägre hus där mönstermurade fasader gör varje hus unikt.

Långgatorna

Långgatornas namn sägs härstamma från numrerade gångar som fanns i en gammal fruktträdgård som låg på platsen under 1700-talet. Kvarteren runt Långgatorna byggdes årtiondena innan Linnégatan drogs fram och har präglats av den blandning av verksamheter som fanns i husen från början: förutom bostäder även verkstäder, ett auktionsverk, brandstation och butiker. 

Arkitekturen

Under mitten av 1920-talet var ekonomin i Sverige stabil med god tillväxt, både föregången och efterföljd av ekonomisk kris. Nymodigheten elektricitet gjorde att man kunde mekanisera och rationalisera industrin, varorna spreds sedan över landet med järnväg och lastbilar. Med höjda löner kunde människor köpa mer än det allra nödvändigaste vilket satte fart på samhället och tillverkningen. Välståndet och inflyttningen till städerna gjorde en modernisering både behövlig och möjlig. Samtidigt var detta en tid av politisk osäkerhet, hög arbetslöshet och trångboddhet. Samhället hade tidigare inte varit en del av byggsektorn utan alla hyreshus hade uppförts av privata byggherrar eller på spekulation. År 1923 grundades HSB som skulle komma att spela störst roll i utvecklandet av goda bostäder åt arbetarfamiljer. Tillsammans byggde nu kommuner och kooperativa bostadsföreningar bättre boende för dem med låg inkomst. Bakom utformandet av de små men praktiska och mycket genomtänkta lägenheterna låg olika utredningar och köksstudier. En standardiseringskommitté inrättades för att möjliggöra masstillverkning av lister och köksinredning. Samtidigt lanserades kataloghus för den som hade möjlighet att köpa ett monteringsfärdigt hem.

På stadsplaneringsnivå ville man nu bort ifrån den rätvinkliga, täta och mörka stenstaden. Nya ideal förespråkade istället tvåvåningshus i storgårdskvarter. Ljus och luft skulle det vara mellan husen. Även byggandet av en försvenskad Trädgårdsstad härstammar från 20-talet. Trädgårdsstäder med friliggande hus placerade i gatuliv längs grönskande, krökta gator byggdes utanför de större städernas kärnor.

Klassicismens fasader var symmetriska med jämn fönstersättning och diskret prydda med pilastrar och frontoner eller girlanger och rosetter. Balkongerna och de höga portarna in till gården kunde smyckas med urnor och kolonner. Det var de klassiska arkitekturidealen som återanvändes, inte sällan med herrgården som förebild – fast i en förenklad version. Man eftersträvade enkelhet och lugn, en reaktion mot tidigare blandstilar. Fasaderna putsades eller murades i tegel. Trähusen kläddes med stående locklistpanel. Det karaktäristiska fönstret är spröjsat och har två bågar med tre rutor i varje. Små runda fönster, oxögon, och halvmåneformade, lunettfönster, prydde gavlar.

Drag av klassicismen och den efterföljande funktionalismen har ofta kombinerats i byggnader uppförda i brytpunkten mellan de två stilarna, omkring 1930. De klassicistiska arkitekterna övergick även de till funktionalismen under trettiotalet. I Göteborg finns ett flertal utpräglat klassicistiska områden som Nedre Johanneberg, där tegelbyggnaderna vid Terrassgatan är pampigt placerade på en höjd - accentuerad av naturstensmurar och en grässlänt. Kungsladugård och Bagaregården med sina landshövdingehus kring grönskande storgårdar liksom villor och radhus i Änggården är ytterligare exempel.

Rosengatan 9

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt

Byggnaden

 • Byggnadsår 1929
 • Byggnadsstil 1920-talets klassicism
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Energiprestanda 122 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Tomas Ahre

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Rosengatan 9