• Sergelsgatan 4 D
  Sergelsgatan 4 D
 • Sergelsgatan 4 D
  Sergelsgatan 4 D
 • Sergelsgatan 4 D
  Sergelsgatan 4 D
 • Sergelsgatan 4 D
  Sergelsgatan 4 D
 • Sergelsgatan 4 D
  Sergelsgatan 4 D
 • Sergelsgatan 4 D
  Sergelsgatan 4 D
 • Sergelsgatan 4 D
  Sergelsgatan 4 D
 • Sergelsgatan 4 D
  Sergelsgatan 4 D
 • Sergelsgatan 4 D
  Sergelsgatan 4 D
 • Sergelsgatan 4 D
  Sergelsgatan 4 D
 • Sergelsgatan 4 D
  Sergelsgatan 4 D
 • Sergelsgatan 4 D
  Sergelsgatan 4 D
 • Sergelsgatan 4 D
  Sergelsgatan 4 D
 • Sergelsgatan 4 D
  Sergelsgatan 4 D
 • Sergelsgatan 4 D
  Sergelsgatan 4 D
 • Sergelsgatan 4 D
  Sergelsgatan 4 D
 • Sergelsgatan 4 D
  Sergelsgatan 4 D
 • Sergelsgatan 4 D
  Sergelsgatan 4 D
 • Sergelsgatan 4 D
  Sergelsgatan 4 D
 • Sergelsgatan 4 D
  Sergelsgatan 4 D
Lunden

Sergelsgatan fyra D

Lugn och ro präglar denna höjdpunkt på berget ovan staden.

 • Antal rum 1 rok
 • Boarea 37 kvm
 • Våningsplan 1 av 4
 • Hiss Nej
 • Karta
En vacker etta med mycket karaktär i populära Lunden. Bästa tänkbara läge. Granne med naturen. En lugn, grön plats på berget - lite som på landet men nära till stan! Fantastiskt ljusinsläpp och välplanerade kvadratmeter. En härlig genomgånglägenhet i gott skick med renoverat kök och bad. Här är det bara att flytta in. Sköna och vackra trägolv och tidstypiska detaljer. Populär och stabil förening med renoverade fastigheter och tillgång i 20 st kvarvarande hyresrätter. Trevliga gemensamma utrymmen och hela 3 st övernattningslägenheter. Goda kommunikationer och Lundens utbud av caféer och butiker alldeles i närheten.

Ett fritt och stilla läge vid den näst sista trappuppgången på lugn återvändsgatan. En trappa upp. Här är det lugnt och skönt. Säkerhetsdörren gör det tyst från svalen. Genomgående planlösning ger en rymlig känsla och rikligt ljusinsläpp.

Luftig och välkomnande hallutrymme med möjlighet för förvaring och avhängning. I hallen finns två originalgarderober med överskåp. Rymligt på gammaldags vis med förvaring från golv till tak. Lägenheten andas funkis på det rätta viset!

Stort vardagsrum med brett fönsterparti. Vackra nyrenoverade fönster med utsikt mot den lugna omgivningen med bergsknallar, gräsmattor och svajande träd. Gedigna fönsterbrädor i marmor från tiden då huset byggdes. Sköna och vackra plankgolv. Brädgolvet ger en ombonad känsla.

Vardagsrummet, en plats för såväl umgänge som för mysiga hemmakvällar där det stora möblemanget och sällskap ryms. Funktionell form och ljus. Gott om plats för sängen samt ytterligare förvaring. Separat hörna för tex ett skrivbord. Favoritfåtöljen och du har känslan av att du är hemma.

Renoverat och trivsamt kök med matplats för fyra och fönster mot lugnet utanför. Snygga snickerier i ljusa toner och med inslag av rostfritt. Gott om svängrum, plats för förvaring och arbetsytor. Smakfullt, välplanerat och inspirerande. Genom köksfönstret finner sig kvällssolen in.

Helkaklat badrum med klinkergolv. Fräscht och rymligt. Dusch med glasade väggar. Badrummet renoverades i samband med föreningens stambyte 2005.

Till lägenheten hör ett källarförråd samt ett rymligt vindsförråd.

Toppmodern tvättstuga finns i källaren.

Rejäl gemensam uteplats som sommartid inbjuder till grillning.

Gott boende i en trevlig förening. Lägenheten ligger i ett genuint tidstypiskt kvarter. Lugn och ro präglar denna höjdpunkt på berget ovan staden. Runt knuten finns en vacker park och grönska som egentligen omger hela Lunden.

Detta hus är uppfört i början av 1940-talet, i enlighet med en stadsplan från 1936. Byggnaden, liksom övriga byggnader på samma gata, har fått en enhetlig utformning med ljusa putsade fasader och platta tak. Detta är karakteristiskt för funktionalismen.

Lunden är en fantastisk stadsdel för de som vill ha närhet till Göteborgs innerstad samt naturlivet som finns att tillgå vid Delsjönreservatet och Skatås motionsanläggning.

Servicen är god i området. Förutom de många små närbutikerna så genomkorsas området av Danska Vägen, ett för lundenborna viktigt affärsstråk där små charmiga butiker varvas med mysiga caféer och restauranger. Besök Göteborgs mest populära glassbar Lejonet & Björnen. Hit vallfärdar Göteborgsborna om vår och sommar, för att njuta av den goda glassen.

För den som gärna inte promenerar finns det goda kommunikationsmöjligheter. Busslinjen 60 stannar hundra meter från porten. Dessutom finner vi Redbergsplatsen några hållplatser bort. En av Göteborgs största knutpunkter för lokaltrafiken. Härifrån går spårvagnar och bussar som tar dig till i stort sätt alla Stadens områden.

Historien om huset

Byggnaden är uppförd år 1943 och ingick i en grupp om fyra byggnadsblock längs Sergelsgatan och Ulfsparregatan som alla fått liknande utförande. Samtliga är i fyra våningar med slätputsade fasader i variationer av ljusa, beige nyanser. Portarna har omfattningar i natursten. Byggnaden på Sergelsgatan delas in i tre delar som ligger i nivåer längs sluttningen. Planlösningen är funktionellt anpassad med fyra lägenheter om ett rum i vardera del. Placeringen av lägenheterna upprepar samma mönster längs hela byggnadens med kök åt gatan och vardagsrum mot gården. Arkitekten bakom heter Åke Wahlberg och har varit särskilt verksam i Göteborgs flerbostadshusområden från 1950-talet. Han har bland annat ritat en del av punkthusen i södra Guldheden och grannskapsbebyggelsen vid Axel Dahlströms torg.

Kvarteren omkring

Lunden ligger öster om centrala staden intill Örgryte, Bagaregården och Olskroken. Delsjöområdet är bara en promenad bort och längs Danska vägen finns små butiker och caféer. Redbergsplatsen är en viktig punkt i området. Bästa utsiktsplatsen hittar du på Snikens kulle!.

Danskarnas väg

Vid mitten av 1800-talet kantades gatorna av trähusbebyggelse och vid Redbergsplatsen korsades två viktiga vägar: Söderut ledde Danska vägen/Ånäsvägen till Danmark och österut förde Redbergsvägen/Härlandavägen de resande mot Alingsås och Stockholm. År 1860 beslutades att stadens nya kyrkogård skulle anläggas i Bagaregården och två år senare var Östra kyrkogården anlagd, då kallad Nya begravningsplatsen. Inte långt därifrån anlades Tåns kyrkogård 1867 vid Danska Vägen där den finns kvar där än i dag.

Tjörbostaden

Stadsdelen Lunden är uppkallad efter en av de större gårdarna i Örgryte socken med samma namn och var ett eget municipalsamhälle under 1900-talets början. När Lunden införlivades i Göteborg och stadsdelen började växa fram revs den gamla bebyggelsen som bestått av enkla trähus i det som då kallats för Tjörbostaden, beläget mellan Östra kyrkogårdens södra del och Tåns kyrkogård. Det var ett namn som uppkommit eftersom den förste att bygga hus i området kom från Tjörn. I de små stugorna bodde mest småhantverkare och handlare. Det sista huset i Tjörbostaden revs på 1950-talet. Största delen av bebyggelsen som ligger i Lunden i dag är byggd efter att Lunden införlivats i Göteborg och de sista resterna av de gamla Tjörbostadshusen rivits. Danska vägen kantas av landshövdingehus och uppe på höjderna ligger 1950-talsbebyggelse från folkhemsepoken.

Skillnadsgatans experimenthus

En annan intressant bebyggelsefas i Lunden är de 53 så kallade experimenthus från 1949 som ligger vid Skillnadsgatan. De ritades av Erik Friberger som även gjorde planen för bebyggelsen och var mycket engagerad i utvecklandet av den flexibla bostaden. Friberger var stadsplanearkitekt i Göteborg 1921-27. Området vid Skillnadsgatan består av 12 enplanshus och ett hus i två våningar. Byggnaderna uppfördes av färdiga element och som lätt kunde byggas om och till av de boende. Ett annat av Fribergers projekt var ”Däckshuset” i Kallebäck - en byggnad bestående av 18 stycken småhus placerade ovanpå varandra på betongdäck. 

Arkitekturen

Den svenska funktionalismen växte fram ur trångboddhet där arbetarfamiljen ofta trängdes i en lägenhet om ett rum och kök. Därtill var samhället skakat av ekonomiska svårigheter som Krüger-kraschen och en hög arbetslöshet. Uppförandet av nya områden bidrog inte enbart till att avhjälpa bostadsbrist utan skapade även arbetstillfällen i flera berörda branscher runt om i landet.

En drivande part i det funktionalistiska byggandet var HSB och i Göteborg uppfördes i deras regi kvarteret Nybygget (i Masthugget) och Helagsfjället (på Strömmensberg). De befintliga bostäderna var ofta mörka och trånga, den nya arkitekturen kontrade med ett rejält ljusinsläpp genom perspektivfönster och fönsterband. Stor vikt lades vid varje familjemedlems möjlighet till avskildhet, en tydlig reaktion på tidigare trångboddhet. Dessutom försågs de nya lägenheterna med badrum, något som absolut inte var en självklarhet i tidigare bostäder för arbetarklassen.     

Funkisens vanligaste flerbostadshus var så kallade smal- eller tjockhus (olika djupa lamellhus) och punkthus med sadeltak eller platt tak. Fasaderna putsades släta eller murades av tegel, vilket är vanligt i Göteborg. Fönstren placerades i liv med fasaden för att undvika tidigare ideals så populära skuggverkan. Fönster över hörn var en nymodighet som möjliggjordes av modern teknik. Rationalitet, effektivitet och standardisering var viktiga frågor i bostadsbyggandet och funktionalismens nästan vetenskapliga synsätt gav svaren. Någon utsmyckning som inte var direkt kopplad till funktion förekom inte.  

En av de främsta förespråkarna för funkisen i Sverige var arkitekt Uno Åhrén. Som stadsplanechef tog han fram stadsplanen till Övre Johanneberg som är ett av Göteborgs mest utpräglade funkisområden med  ljust putsade lamellhus placerade i öppen terräng. Balkongerna hänger utanpå fasaden och flera trapphus är uppglasade. Åhrén ligger även bakom stadsplanen i Örgryte längs Skårsgatan där vi hittar fristående kubistiska funkisvillor med ljust putsade fasader och flacka tak. 

Sergelsgatan 4 D

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 0,42 %

Byggnaden

 • Byggnadsår 1943
 • Byggnadsstil Funktionalism
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Internet Föreningen har ett fiberlan om 100-Mbit/s dit man kan ansluta sig till för 149 kr/mån.
 • TV Kabel-tv via ComHem, grundutbudet ingår i avgiften.
 • Parkering Föreningen har 48 st parkeringsplatser.
 • Energiprestanda 130 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Sergelsgatan 4 D