• Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
Lorensberg

Skånegatan trettioett

En charmig cityvåning om 137 kvadrat i disposition om 4 rum och kammare. Tornrum. Burspråk. God ekon

 • Antal rum 4,5 rok, varav 3-4 sovrum
 • Boarea 137 kvm
 • Våningsplan 1 av 5
 • Hiss Ja
 • Karta
En charmig cityvåning om 137 kvadrat i disposition om 4 rum och kammare med 3,3 meter i takhöjd. Ett av rummen är det runda tornrummet, Våningen är belägen en trappa upp i mäktig byggnad uppförd 1911 i finfin Nationalromantik på hörnet Skånegatan - Burgårdsgatan. Pampig entré. Stor hiss. Hall med avhängning och gästtoalett. Passage och hallrum går runt byggnadens ljusgård vilket ger dagsljus även till dessa inre delar. Kök, kammare och matsal mot Burgårdsgatan. Matsalen har ett vackert burspråk. Vardagsrum, bibliotek och tornrum i fil mot Skånegatan. Klädkammare med ovalt fönster mellan tornrum och matsal. Våningen erbjuder 3 sovrum. Badrummet har dusch, toalett och handfat. Trevligt läge med skön citykänsla. Vyer mot grannhusen och evenemangsstråket. Källarförråd och bra tvättstuga. Brf med god ekonomi!

Vi går på nöjesstråket mellan vetenskapscentret Universeum och biografen Bergakungen. På hörnet Skånegatan och Burgårdsgatan ståtar en mäktig byggnad med förflutet från 1910-talet. Byggnadsstilen är känd som Nationalromantik och läget ansågs redan då som utmärkt.

Huset har en välkomnande entré med originaldörrar i ek med spröjsade, fasettslipade glas samt ett stort fönsterparti intill i lika utförande. Allt under ett dekorativt valv i fasaden. Foajén med volym, stilrena stuckaturer och stengolv från Kolmården. Ett spröjsat vindfång öppnar upp till trapphuset. Vi tar hissen till första våningen.

Tamburen har parkettgolv i ek vilket mynnar ut i resten av våningen med ett några undantag. I de rummen ligger charmiga trägolv. Väggar i brutet vitt. Tamburen har en gästtoalett och övergår i passagen med en rad garderober. Fyra mindre fönsterpartier vetter mot husets ljusgård vilket ger ett dagsljus även i dessa inre delar av våningen.

Passagen mynnar ut i ett möblerbart hallrum med öppningar till badrum, kök, kammaren, matsalen och vardagsrummet.

Vardagsrummet är våningens signum med den vackra volymen som takhöjden på 3,3 meter ger. Det stora välvda fönsterpartiet och de vackra, mjukt formade, stuckaturerna med tillhörande takrosett. På golvet ligger den massiva ekparketten i klassisk fiskbensläggning. Vardagsrummets inre kortsida är något rundad med fyra hörnen för att ge plats åt de olika dörröppningarna.

Matsalen intill med sitt charmerande burspråk med tre välvda fönsterpartier tar omedelbart hand om gästerna på bästa sätt. Här är idag möblerat med en möbel för åtta personer. Takrosett kröner förstås rummet.

Biblioteket ligger emellan matsalen och vardagsrummet. Ett högt, välvt fönsterparti mot Skånegatan och charmigt trägolv. Rummet passar även bra som sovrum.

Via ett djupt dörrvalv kommer vi in i själva tornrummet. Med sina dryga fem meter i diameter och fyra små välvda fönsterpartier är det här ett ljuvligt sovrum. Tre garderober och en öppning till en passage emellan tornrummet och matsalen. Här finns ytterligare garderober och ett vackert fönsterparti i liggande, oval form.

Från det möblerbara hallrummet nås badrummet. Det är kaklat och har toalett, handfat och dusch. Här finns även ett litet fönsterparti mot ljusgården.

Köket ligger med ett högt, välvt fönsterparti mot Burgårdsgatan och har skåpinredning i vinkel ända upp i taket. Här ryms ett köksbord för fyra personer.

Jungfrukammaren intill används som arbetsrum men kan lika väl vara ett sovrum. Ett högt, välvt fönsterparti mot Burgårdsgatan och charmigt trägolv förstärker den gamla karaktären våningen har.

Med tolv fönsterpartier mot gatan och fyra mindre mot ljusgården, är våningen fylld av ett fint dagsljus och känns direkt innanför tröskeln mycket trivsam.

Våningen behöver renoveras i viss mån. Med lite kärlek blir detta ett fantastiskt boende mitt i vår härliga stad.

En bra tvättstuga med separat torkrum finns i entréplanet. Lägenhetsförråd om tre kvadrat nås från gården.

Lägenheten passar bra för människor som vill bo i en historisk, vacker miljö och vill bevara den gamla arkitekturens livsbejakande atmosfär mitt i en stad som sakta börjar ta en ny form med mer plats för människor och en levande stadskärna.

Utmärkta kommunikationsmöjligheter med både spårvagnar och bussar. Snabbt ut på vägsystem som E6, E20 och riksväg 40, Landvetter Kort sagt, kommunikationer åt världens alla håll.

HISTORIEN OM HUSET Sedan stadsarkitekten Mats Edström i augusti 1910 godkänt de ritningar, som arkitekterna Lysander och Lundh sammanställt, fick Zetterström & Jonsson arkitekt- & byggnadskontor, klartecken att uppföra ett femvåningshus i kvarteret Turmalinen på adresserna Skånegatan 31 och Burgårdsgatan 15. Tre veckor senare sattes bygget igång.

Det färdiga huset besiktigades 26 oktober 1911. I texten heter det bland annat "...att byggnaden är nyuppförd och försedd med centralvärmning (varmvatten), vattenklosetter och elektrisk belysning." Byggnaden inrymde 22 lägenheter och totala årshyran var 29 375 kr. Huset värderades till 400 000 kr. Huset hade då fyra lokaler, av vilken en var en mjölkaffär. Huset totalrenoverades 1985-86.

2001 bildades Brf Skånegatan 31 som då förvärvades fastigheten, vilken haft en lång rad ägare dessförinnan. Föreningen äger 12 parkeringsplatser framför byggnaden, till vilka det finns en kö.

Kvarteren omkring

Lorensberg hänger tätt samman med Vasastaden och sträcker sig från vallgraven i norr, österut till Heden, mot Nedre Johanneberg i söder samt längs Aschebergsgatan och Vasaplatsen i väster.

Lorensbergs landeri

Innan byggandet av Lorensberg påbörjades upptogs markerna söder om vallgraven mestadels av stora landerier och herrgårdsliknande gårdsanläggningar. Under 1700-talet låg Lorensbergs landeri i nuvarande Lorensbergsparken och på samma plats etablerades ett värdshus 1823 som med tiden utvidgades och under 1900-talets början blev ett populärt nöjesetablissemang med restaurang, cirkus och Lorensbergsteatern.

Byggandet av Lorensberg påbörjades under 1870-talet och startade i den norra delen av området. Här uppfördes stora stenhus i slutna och regelbundna kvarter längs raka gator, ett bostadsområde av ”hög kvalité” för stadens bättre bemedlade. Mot slutet av 1800-talet byggdes bostadshus i fyra-fem våningar med ljust putsade fasader i rikt dekorerad nyrenässans.

Paradgatan framför andra

Längs Kungsportsavenyn och dess tvärgator finns i dag ett rikt utbud av restauranger, barer och butiker och Lorensberg utgör en viktig del av stadens centrum, såväl nöjesmässigt som kulturellt.

Under 1880-talet utvecklades Kungsportsavenyn till att bli en förnäm bostadsgata med stora våningar bakom ståtliga, ljusa putsfasader. Den utformades som en paradgata med trädrader kantad av förträdgårdar framför husen. Avenyn var ett viktigt huvudstråk och tidigt diskuterades hur den skulle avslutas i den södra änden.

Götaplatsen utformades efter en stadsplan från 1910 som omfattade Avenyns avslutning, Götaplatsen, samt Lorensbergs villaområde och som togs fram av dåvarande stadsingenjören Albert Lilienberg. Runt Götaplatsen byggdes några av de viktigaste offentliga byggnaderna i Göteborg. Det pampiga Konstmuseet stod klart 1923, lagom till öppnandet av Jubileumsutställningen samma år. Stadsteatern och Konserthuset invigdes 1934 respektive 1935 och utformades i funktionalistisk stil. Den numer klassiska statyn över Poseidon hade då rests som kronan på verket fyra år tidigare, 1931.

Livet i Lorensberg

Bostadslägenheterna i Lorensberg planerades efter de principer som gällde för borgerliga hem i städerna under slutet av 1800-talet. Åt gatan låg den representativa delen av bostaden med salong, matsal och herrum i fil medan den privata delen med sovrum och kök var vända åt gården. På gården låg avträden och enklare gårdshus som innehöll smålägenheter med ett eller två rum. Alla bostäder värmdes ursprungligen med kakelugn eller liknande och i gathusen fanns både avloppssystem och rinnande vatten, ibland till och med även badrum för personlig hygien. Fram på 1930-talet installerades WC i både gat- och gårdshus och centralvärmen kom inte långt efter. I husens källarvåningar fanns verksamheter som skomakeri, mjölkaffär och potatislager.

Lorensbergs stenhusbebyggelse från tiden före 1935 är välbevarad och kompletterad med några större, modernare skapelser - främst längs Avenyn, men 1866 års stadsplan gör sig fortfarande i högsta grad påmind.

Arkitekturen

Den politiska situationen i Europa var orolig vilket resulterade i en nationell uppslutning. Första världskriget innebar ett uppsving för svensk industri vars konkurrenter i krigsdrabbade länder slogs ut. För landets invånare var det svårare med brist på både bostäder och mat.
Nationalromantiken hade sin storhetstid mellan 1910 och 1920. Stilen förekommer även uppblandad med den tidigare jugendarkitekturen och den efterkommande 1920-talsklassicismen. Inspiration hämtades från äldre svenskt byggande i allmogestil eller från vasatidens slott. Influenser kom också från Tyskland och Danmark. Namnet nationalromantik kan anses missvisande eftersom byggandet snarare var realistiskt än romantiskt och strömningarna internationella snarare än nationella.
Rejäla huskonstruktioner där själva materialäktheten var viktig kännetecknar nationalromantiken. Man ville framhäva den ur granit huggna sockeln, det handslagna teglet och de smidda ankarsluten. I sig symboler för det historiska byggandet men också för fosterlandet. Materialen skulle användas på det sätt som passade dem bäst. Husen ritades enligt enkla, rena principer med raka linjer och släta ytor. Flerbostadshusen var borglika med slutna murar, kantiga burspråk och branta tak. De småspröjsade fönstren målades vita och balkongerna hade murade räcken eller räcken av smidesjärn. I de fall det förekom dekorationer utgjordes de av mönstermurning, diskreta koppardetaljer eller solida naturstensfigurer. Portarna var ofta tunga av massiv ek och placerades en bit in i fasaden, halvt dolda av murade valv. Under den nationalromantiska eran uppfördes även fristående hus i villastäder och hela områden med Egnahemshus. Dessa byggdes i trä med tjärad eller rödmålad, mörk panelfasad och brant takfall. Även här upplevs fasaderna som slutna med småspröjsade fönster.
I Göteborg finns nationalromantiken representerad bland annat i Röhsska museets strama tegelfasad, Masthuggskyrkans borglika siluett och gamla Televerkets hus vid Kaserntorget. Enfamiljshus av nationalromantiskt snitt finns i fashionabla Lorensbergs villastad och i Landala Egnahem är stilen tydlig i husens branta takfall, slutna fasader och småspröjsade fönster. I de bevarade delarna av Landala finns nationalromantiska landshövdingehus.

Skånegatan 31

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 4,3 %

Byggnaden

 • Byggnadsår 1911
 • Byggnadsstil Nationalromantik
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Energiprestanda 114 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Tomas Ahre

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Skånegatan 31