• Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
 • Skånegatan 31
  Skånegatan 31
Lorensberg

Skånegatan trettioett

Superbt belägen sällskapsvåning på översta originalplan med tornrum och kvällssolsbalkong!

 • Antal rum 4 rok, varav 2 sovrum
 • Boarea 145 kvm
 • Våningsplan 5 av 6
 • Hiss Ja
 • Karta
På översta originalplan i ett av Göteborgs vackraste hus erbjuds en mycket elegant sällskapsvåning med utsikter mot kända blickfång. Ett enastående läge mitt i vimlet, eller egentligen ovanför. En påtagligt vacker och smått mäktig byggnad uppförd 1911 i finfin Nationalromantik på hörnet Skånegatan - Burgårdsgatan. Pampig entré. Stor hiss. På våning fem väntar en smakfullt renoverad hörnvåning med ett stilla och privat läge. Salong och matsal i fil med paradläge mot Evenemangsstråket. Hänförande tornrum med fyra fönster och platsbyggda bokhyllor. Master bedroom med walk in closet och en trivsam balkong med kvällssol samt utsikt över takåsarna. Elegant och fullutrustat kök från Lidhults med maskiner från Miele. Exklusivt badrum med inredning i mahogny. Gästtoalett. Höga fönsterpartier med spröjs och 3,3 meter i tak med lugna stuckaturer och takrosetter. Parkettgolv i fiskbensläggning, platsbyggda snickerier och släta ytskikt. Trevligt läge med skön citykänsla. Välskött bostadsrättsförening med en mycket låg belåning och en attraherande månadsavgift. Föreningen har hela 12 st parkeringsplatser till vilka det är en separat kö.

HISTORIEN OM HUSET Sedan stadsarkitekten Mats Edström i augusti 1910 godkänt de ritningar som arkitekterna Lysander och Lundh sammanställt, fick Zetterström & Jonsson arkitekt- & byggnadskontor, klartecken att uppföra ett femvåningshus i kvarteret Turmalinen på adresserna Skånegatan 31 och Burgårdsgatan 15. Tre veckor senare sattes bygget igång.

Det färdiga huset besiktigades 26 oktober 1911. I texten heter det bland annat "...att byggnaden är nyuppförd och försedd med centralvärmning (varmvatten), vattenklosetter och elektrisk belysning." Byggnaden inrymde 22 lägenheter och totala årshyran var 29 375 kr. Huset värderades till 400 000 kr. Huset hade då fyra lokaler, av vilken en var en mjölkaffär.

Kvarteren omkring

text

Arkitekturen

Den politiska situationen i Europa var orolig vilket resulterade i en nationell uppslutning. Första världskriget innebar ett uppsving för svensk industri vars konkurrenter i krigsdrabbade länder slogs ut. För landets invånare var det svårare med brist på både bostäder och mat.
Nationalromantiken hade sin storhetstid mellan 1910 och 1920. Stilen förekommer även uppblandad med den tidigare jugendarkitekturen och den efterkommande 1920-talsklassicismen. Inspiration hämtades från äldre svenskt byggande i allmogestil eller från vasatidens slott. Influenser kom också från Tyskland och Danmark. Namnet nationalromantik kan anses missvisande eftersom byggandet snarare var realistiskt än romantiskt och strömningarna internationella snarare än nationella.
Rejäla huskonstruktioner där själva materialäktheten var viktig kännetecknar nationalromantiken. Man ville framhäva den ur granit huggna sockeln, det handslagna teglet och de smidda ankarsluten. I sig symboler för det historiska byggandet men också för fosterlandet. Materialen skulle användas på det sätt som passade dem bäst. Husen ritades enligt enkla, rena principer med raka linjer och släta ytor. Flerbostadshusen var borglika med slutna murar, kantiga burspråk och branta tak. De småspröjsade fönstren målades vita och balkongerna hade murade räcken eller räcken av smidesjärn. I de fall det förekom dekorationer utgjordes de av mönstermurning, diskreta koppardetaljer eller solida naturstensfigurer. Portarna var ofta tunga av massiv ek och placerades en bit in i fasaden, halvt dolda av murade valv. Under den nationalromantiska eran uppfördes även fristående hus i villastäder och hela områden med Egnahemshus. Dessa byggdes i trä med tjärad eller rödmålad, mörk panelfasad och brant takfall. Även här upplevs fasaderna som slutna med småspröjsade fönster.
I Göteborg finns nationalromantiken representerad bland annat i Röhsska museets strama tegelfasad, Masthuggskyrkans borglika siluett och gamla Televerkets hus vid Kaserntorget. Enfamiljshus av nationalromantiskt snitt finns i fashionabla Lorensbergs villastad och i Landala Egnahem är stilen tydlig i husens branta takfall, slutna fasader och småspröjsade fönster. I de bevarade delarna av Landala finns nationalromantiska landshövdingehus.

Skånegatan 31

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 4,71 %
 • Uteplats Balkong på översta plan med kvällssol och utsikt över takåsar.

Byggnaden

 • Byggnadsår 1911
 • Byggnadsstil Nationalromantik
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Parkering Föreningen har hela 12 st p-platser. Separat kösystem tillämpas. Boendeparkering och garageplats kan tecknas.
 • Energiprestanda 114 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Skånegatan 31