• Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
 • Skånegatan 37
  Skånegatan 37
Lorensberg

Skånegatan trettiosju

150 Kvm Nationalromantik, 5 rok, 2 badrum, 3 toaletter, täljstenskamin, balkong, citykänsla!

 • Antal rum 5 rok, varav 2-3 sovrum
 • Boarea 150,5 kvm
 • Våningsplan 1 av 5
 • Hiss Ja
 • Karta
Från det charmiga 10-talet kommer här en Nationromantisk våning om 150 kvadrat i disposition om 5 rok med en del originaldetaljer i god form mixat med moderna motsatser i strikta komfortabla funktioner. Tre rum i fil mot gatan med vacker genomsyn som det skall vara och två höga fönsterpartier i varje rum. Spegeldörrar i original emellan. Stilrena takrosetter och i vardagsrummet, mellanrummet, finns fyra hörnrosetter för armaturer vilket vi inte så ofta möter men när vi gör det är det från den här tiden. Samma rum har massiv ekparkett i fiskbensläggning med fris i mahogny. Djupa dörrvalv med spegelsnickerier. Serveringsgången har en del originalsnickerier i bland annat förvaringsskåp. Badrum med dusch och toalett. Toaletten intill kan göras till bastu eller tvättstuga då ett nytt badrum installerats i det gamla kökstrapphuset. Master bedroom har direktaccess till detta. Köket klassiskt mot gården med god volym och balkong. Det femte rummet ligger intill hallen och mot gården. Det har en täljstenskamin och naturlig koppling till vardagsrummet. Bra tvättstuga mot gården. En fantastisk stad utan för porten. Lågt belånad förening!

Byggnaden uppfördes 1913 och Nationalromantiken andas för fullt så här drygt 100 år senare. Originaldetaljer i trapphuset välkomnar.

Hall med garderober och massiv ekparkett i fiskbensläggning. Väggar målade i brutet vitt, som i våningen i övrigt, förstärker det dagsljus som möter på tröskeln.

Hallrummet intill har faktiskt 10 hörn, massiv ekparkett i fiskbensläggning och en norsk täljstenskamin (rökkanal renoverad 2013), design Björn Hultén. Ett fönsterparti mot gården ger ljus och gårdsvy. Takrosett. Rummet med sina tre öppningar, och även naturlig koppling till vardagsrummet, är egentligen ett trevligt sällskapsrum.

Djupt dörrvalv till det första av de tre rummen fil. Två höga fönsterpartier med spröjsade överljus, massiv ekparkett i fiskbensläggning och med fris i mahogny. Tre meter i tak, som våningen i övrigt, och takrosett. En rad garderober. Spegeldörrar i original med mässingstrycken.

Vardagsrummet, mellanrummet, har två höga fönsterpartier med spröjsade överljus och massiv ekparkett i fiskbensläggning med fris i mahogny. Rummet har fem takrosetter! En traditionell i mitten i vilken man oftast hänger en kristallkrona. Men särskilt här är de fyra hörntakrosetterna, vilka vi sällan möter. När vi gör det, är det oftast som här i hus från 10-talet. Det blir förstås en elegant och spännande möjlighet för belysning av rummet. Fyra öppningar, varav en skjutdörr. Samtliga är i original med speglar och mässingstrycken.

Djupt dörrvalv till rummet intill. Det används idag som arbetsrum men kan lika gärna vara sovrum eller matsal om så önskas. Två höga fönsterpartier med spröjsade överljus. På golvet ligger ett modernt tyskt och oljat ekgolv. Takrosett. Genomsynen, synen genom rummen, är vacker.

Serveringsgången delar traditionellt våningen i mitten och har en del originaldetaljer i behåll, som t ex förvaringsskåp.

Det ena badrummet, av äldre datum men ändå funktionellt, har dusch, toalett och handfat. Förberett för tvättmaskin. Separat toalett intill. Kan kanske göras om till bastu eller tvättstuga.

Master bedroom skönt mot gården med modernt, tyskt oljat ekgolv och stort fönsterparti med spröjsat överljus och charmig snedställd vägg mot det gamla kökstrapphuset, vilket nu har adderats till våningen. Häri har ett nytt snyggt badrum installerats (2013) med bland annat badkar och vägghängd toalett. Golvvärme förstås med italiensk tumlad marmor.

Köket (2008), nås via glasad spegeldörr i original, och ligger klassiskt mot gården och känns stort. Köksinredning i stramt vitt och arbetsbänkar i granit (4 cm). Några skåpsdörrar i glas med belysning. Maskiner från Kûppersbusch. Spishäll (induktion), micro, kyl, frys, vinkyl och diskmaskin. Spisfläkt, med motor på taket, från Fjäråskupan. Matplatsen har plats för alla. Helt klart. Utgång till balkong i väster mot gården. Det finns en ledig rökkanal som eventuellt kan användas för en spisinstallation i köket.

Till våningen hör vindsförråd nr 12 om cirka 6 kvadrat.

Bra tvättstuga nås via gården där även soprum finns.

Våningen passar bra för människor som vill bo i en historisk, vacker miljö och vill bevara den gamla arkitekturens livsbejakande atmosfär mitt i en stad som sakta börjar ta en ny form med mer plats för människor och en levande stadskärna. Mitt i stadens kulturella centrum med affärer, restauranger, caféer, parker och service.

Utmärkta kommunikationsmöjligheter med både spårvagnar och bussar. Snabbt ut på vägsystem som E6, E20 och riksväg 40, City Airport, Landvetter Kort sagt, kommunikationer åt världens alla håll.

NATIONALROMANTIKEN
Nationalromantiken uppstod omkring 1910 och varade fram till ungefär 1920. Stilen förekommer även uppblandad med den tidigare jugendarkitekturen och den efterkommande 1920-talsklassicismen. Inspirationen hämtades från äldre svenskt byggande i allmogestil eller från vasatidens slott liksom från Tyskland och Danmark.

Den politiska situationen i Europa var orolig vilket resulterade i en nationell uppslutning. Inom arkitekturen gjorde sig detta gällande genom rejäla huskonstruktioner där själva materialäktheten var viktig. Man ville framhäva den ur granit huggna sockeln, det handslagna teglet och de smidda ankarsluten. I sig symboler för det historiska byggandet men också för fosterlandet. Materialen skulle användas på det sätt det passade dem bäst. Husen ritades enligt enkla, rena principer med raka linjer och släta ytor. De nationalromantiska arkitekterna vände sig emot att man tidigare, under 1800-talets nystilsperiod, hade vurmat för antikens formspråk. De menade att återinförandet av kolonner och andra klassicistiska dekorationer var historiserande och rent av oärligt. Kritik kom från ett fåtal håll: även nationalromantiken blickade bakåt! Vad som anses äkta eller oäkta är en ständigt pågående diskussion.

Flerbostadshusen var borglika med slutna murar, kantiga burspråk och branta tak. De småspröjsade fönstren målades vita och balkongerna hade murade räcken eller räcken av smidesjärn. I de fall det förekom dekorationer utgjordes de av mönstermurning, diskreta koppardetaljer eller solida naturstensfigurer. Portarna var ofta tunga av massiv ek och placerades en bit in i fasaden, halvt dolda av murade valv.

Under den nationalromantiska eran uppfördes även fristående hus i villastäder och hela områden med Egnahemshus. Dessa byggdes i trä med tjärad eller rödmålad, mörk panelfasad och brant takfall. Även här gjordes väggarna slutna med småspröjsade fönster.

I Göteborg finns nationalromantiken representerad bland annat i Röhsska museet, Masthuggskyrkan, Televerkets hus vid Kaserntorget och Landala Egnahem.

Kvarteren omkring

text

Arkitekturen

Den politiska situationen i Europa var orolig vilket resulterade i en nationell uppslutning. Första världskriget innebar ett uppsving för svensk industri vars konkurrenter i krigsdrabbade länder slogs ut. För landets invånare var det svårare med brist på både bostäder och mat.
Nationalromantiken hade sin storhetstid mellan 1910 och 1920. Stilen förekommer även uppblandad med den tidigare jugendarkitekturen och den efterkommande 1920-talsklassicismen. Inspiration hämtades från äldre svenskt byggande i allmogestil eller från vasatidens slott. Influenser kom också från Tyskland och Danmark. Namnet nationalromantik kan anses missvisande eftersom byggandet snarare var realistiskt än romantiskt och strömningarna internationella snarare än nationella.
Rejäla huskonstruktioner där själva materialäktheten var viktig kännetecknar nationalromantiken. Man ville framhäva den ur granit huggna sockeln, det handslagna teglet och de smidda ankarsluten. I sig symboler för det historiska byggandet men också för fosterlandet. Materialen skulle användas på det sätt som passade dem bäst. Husen ritades enligt enkla, rena principer med raka linjer och släta ytor. Flerbostadshusen var borglika med slutna murar, kantiga burspråk och branta tak. De småspröjsade fönstren målades vita och balkongerna hade murade räcken eller räcken av smidesjärn. I de fall det förekom dekorationer utgjordes de av mönstermurning, diskreta koppardetaljer eller solida naturstensfigurer. Portarna var ofta tunga av massiv ek och placerades en bit in i fasaden, halvt dolda av murade valv. Under den nationalromantiska eran uppfördes även fristående hus i villastäder och hela områden med Egnahemshus. Dessa byggdes i trä med tjärad eller rödmålad, mörk panelfasad och brant takfall. Även här upplevs fasaderna som slutna med småspröjsade fönster.
I Göteborg finns nationalromantiken representerad bland annat i Röhsska museets strama tegelfasad, Masthuggskyrkans borglika siluett och gamla Televerkets hus vid Kaserntorget. Enfamiljshus av nationalromantiskt snitt finns i fashionabla Lorensbergs villastad och i Landala Egnahem är stilen tydlig i husens branta takfall, slutna fasader och småspröjsade fönster. I de bevarade delarna av Landala finns nationalromantiska landshövdingehus.

Skånegatan 37

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 6,48 %, 7,00176 % av årsavgiften

Byggnaden

 • Byggnadsstil Nationalromantik

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Skånegatan 37