• Smålandsgatan 3
  Smålandsgatan 3
 • Smålandsgatan 3
  Smålandsgatan 3
 • Smålandsgatan 3
  Smålandsgatan 3
 • Smålandsgatan 3
  Smålandsgatan 3
 • Smålandsgatan 3
  Smålandsgatan 3
 • Smålandsgatan 3
  Smålandsgatan 3
 • Smålandsgatan 3
  Smålandsgatan 3
 • Smålandsgatan 3
  Smålandsgatan 3
 • Smålandsgatan 3
  Smålandsgatan 3
 • Smålandsgatan 3
  Smålandsgatan 3
 • Smålandsgatan 3
  Smålandsgatan 3
 • Smålandsgatan 3
  Smålandsgatan 3
 • Smålandsgatan 3
  Smålandsgatan 3
 • Smålandsgatan 3
  Smålandsgatan 3
 • Smålandsgatan 3
  Smålandsgatan 3
 • Smålandsgatan 3
  Smålandsgatan 3
 • Smålandsgatan 3
  Smålandsgatan 3
 • Smålandsgatan 3
  Smålandsgatan 3
 • Smålandsgatan 3
  Smålandsgatan 3
Heden

Smålandsgatan tre

Fyrarummare i uppskattad och välskött Brf med 1880-talets form och volym kvar i rummen.

 • Antal rum 4 rok
 • Boarea 117 kvm
 • Våningsplan 2 av 5
 • Hiss Nej
 • Karta
Eftertraktat läge vid den lugna gatan invid Heden. I det anrika Järnvägshuset återfinns en välplanerad bostad som renoverats och är som gjord för de levnadsglada. En trappa upp med 1880-talets form och volym kvar i rummen. Genomgående planlösning i norr och söder. Bevarade kakelugnar, stuckaturer, höga fönsterpartier i djupa nischer och sköna plankgolv. Fyra trivsamma rum med en praktisk disposition vilken medger en möjlighet till hela tre separata sovrum.

Rymligt kök med matplats invid fönstret. Härifrån kan framgent en balkong sannolikt byggas. Sobert och renoverat badrum med egen tvättmaskin. Vackert hus med mycket historia från år 1888. Idag ett attraktivt hus med en välskött förening. Underbart läge. Supercentralt, supertrevligt, superlugnt.

Mitt i city. En kort promenad till Avenyn, shoppingstråken intill NK, Trädgårdsföreningen och Evenemangsstråket. Kvarteren kring Heden andas mångårig historia med vackra bevarade byggnader som minner om fornstora dagar. Den pampiga byggnaden känns stolt på något vis med vackra fasader och dekorationer ifrån förrförra seklet.

Den välvda entréporten med tidsenligt utförande i ek välkomnar. Via det gedigna trapphuset en trappa upp. Här har åtskilliga generationer traskat sedan 1880. Det är påtagligt att se de nötta trappstegens vackra patina.

Via säkerhetsdörren öppnar sig den voluminösa hallen. Detta utrymme är stort som ett rum. Tidigt upplever vi den påtagliga volymen. Rejäl och möbleringsbar med bra avhängningsmöjlighet. Plats för ett par garderober och en möjlig skrivbordshörna. Snygg klinker som ger en fin kontrast till väggarna. Hallen har öppningar i alla riktningar och härifrån nås nästan samtliga delar av bostaden. Rummens placering möjliggör för en stor familj att få till en känsla av ostördhet.

Det första rummet till vänster är det ljusglada köket. Klassiskt beläget mot gården med inredning och skåp i lantlig stil. Detta sällskapskök blir snabbt en uppskattad plats för den stora familjen att samlas kring. Ett matbord vid fönstret rymmer ledigt 5-6 st sittande personer.

Hänförande fönster med ovanljus mot södersolen. Härligt och stilla läge mot den lugna gården med det vackra gårdshuset. Charmerande litet vädringsfönster ger vackra solkatter framåt eftermiddagen.

Långt gångna planer finns för de 11 st lägenheter som idag saknar balkong. En balkonggrupp har skapats för att verka till att en kompletterande omgång av balkongbyggnation för dem som tackade nej vid den första omgången kan genomföras.

Balkongerna ovan och inunder rymmer möbler och plats för 4 sittande gäster. Minst. Utsikt över gården och sällskap av de svajande träden. Här trivs människorna och växterna. En perfekt plats för avkoppling och umgänge.

Köket har ljusa snickerier och är fullutrustat med alla maskiner. Allt installerat under 2008. Gott om plats. Mängder av skåp och förvaring. Rejält med arbetsytor. Ett riktigt hemtrevligt kök!

Sovrummet med plats för den stora dubbelsängen. Tyst och stilla mot den lugna gården. Garderober på långa rader. Här får man plats med det mesta. Skönt barfotagolv ger en behaglig inramning till lägenheten. Snyggt är det därtill. Dagsljuset fyller den stora rumsvolymen på ett behagligt sätt. Kakelugnen utgör ett vackert smycke och tillför mycket karaktär till rummet. Dessvärre är den ej eldningsbar.

Mot gatan ligger tre rum med valbara funktioner. För den stora familjen gör de yttersta rummen sig smått fantastiska som barn- eller gästrum. För er med många gäster så varför inte använda det mittersta rummet som en ljuv matsal och ha vardagsrummet till vänster och ett arbetsrum till höger. Möjligheterna är oändliga.

Det mittersta rummet används idag som vardagsrum. Här ryms livets goda. Här kan vi prata om högt i tak! Takhöjden är genomgående för hela bostaden. Möblera med en skön sittgrupp och ett större matbord. Härlig sekelskiftskaraktär som högt i tak, djupa fönsternischer och stort fönster som ger ljus, värme och karaktär till rummen.

Till höger finns ett lite avsides rum med en härlig klädkammare. Säng och skrivbord ryms utan problem. Detta rum uppskattas såväl för hemmakontoristen såväl som för tonåringen.

Det tredje sovrummet gör sig också utmärkt som gäst- eller tv-rum. Sovrummet med plats för den stora dubbelsängen. Ytterligare en vacker kakelugn. Ej eldningsbar. Tyst och stilla mot den lugna gatan. Snygga plankgolv från tiden som var.

Rymligt, snyggt och helkaklat badrum i ljusa toner som renoverats under 2008. Snygg kontrast mellan kaklet och klinkern. Badrummet känns luftigt och lite lyxigt. Varma golv och handdukar. Skönt med egen tvättmaskin.

Trevlig gård med grillplats. Stort källarförråd. Goda parkeringsmöjligheter.

Ja, kort sagt erbjuds här ett bekymmersfritt och komfortabelt boende för människor med förkärlek till stadens utbud av nöjen, men samtidigt kunna njuta av stillheten hemma.

Ett eftertraktat läge med närhet till allt vår stad har att erbjuda. Fem minuter från Avenyn och några färre till Evenemangsstråket. Bo mitt i lugnet med staden runtomkring.

Historien om huset
Byggnaden är uppförd 1887 som bostadshus för anställda vid Statens Järnvägar och ägdes av Sveriges statsbanors pensionärsbioinrättning. Den västra stambanan mellan Stockholm och Göteborg öppnade 1862 och det var en expansiv period för järnvägen i Sverige. För det stora antalet anställda vid järnvägen inrättade SJ tjänstebostäder för banvakter och stationspersonal vid de större stationerna.

Tjänstebostäderna på Västgötagatan var små och kompakta med lägenheter på ett rum och kök, tambur och inbyggda garderober. Den ursprungliga planritningen visar en systematisk placering av lägenheterna som upprepar samma mönster vid varje trappuppgång längs hela byggnadens längd. Vid varje trappavsats fanns tre lägenheter med gemensam förstuga och så kallad ljusgång. Åt gården låg piskbalkonger utförda i smidesjärn.

För ritningarna till byggnaden stod den välkände göteborgsarkitekten John August Westerberg som mellan 1886-89 ritade de flesta av byggnaderna i samma kvarter. I bevarandeprogrammet för Göteborg pekas bebyggelsen i kvarteret ut som särskilt värdefulla exempel på arkitekt Westerbergs arbete. Vi hittar även prov hans arbeten i andra byggnader som tillkom under slutet av 1800-talet, till exempel Hotel Eggers och Göteborgs baptistförsamlings byggnad Tabernaklet. Fasaden på Västgötagatan har en speciell konkav form som följer gatans svaga böjning. Byggnaden är monumental med rikt utsmyckade gavelpartier ovanför takfoten och fasaderna är i rött tegel med inslag av gult tegel och puts.

Arkitekturen

Årtiondena vid slutet av 1800-talet pågick ett hektiskt byggande i städerna. Vid mitten av århundrandet levde fortfarande 90% av Sveriges invånare på landsbygden men befolkningsökning, missväxt och fattigdom gjorde att allt fler sökte sig till städerna. Här fanns hopp om ett bättre liv och arbete i de nya fabrikerna. Inflyttningen till städerna ledde till stor bostadsbrist och en massiv nyproduktion tog fart av dels hyreshus men även institutionsbyggnader som bankpalats, läroverk, och sjukhus. Det började nu växa fram stenstadskvarter i de större städerna runt om i landet. I Göteborg växte stenstaden fram i Lorensberg och Vasastaden med storgårdskvarter organiserade i rutnätsplan och flervåningshus uppförda i sten. Efter kontinentala förebilder anlades breda, trädplanterade alléer och esplanader genom stenstaden för att ge monumentalitet och grönska.

Stenstadens bebyggelse har till stor del fått sin prägel av nyrenässansens stilideal. I Göteborg hittar vi tydliga exempel längs Viktoriagatan med enhetliga stenhus inspirerade av Paris och fransk nyrenässans. Även de forna privatvillorna längs Kungsportsavenyn har nyrenässansens formspråk med ljust putsade och rikt dekorerade fasader. Följer man härifrån esplanadstråket Vasagatan åt väster erbjuder byggnaderna rik variation av fasadmaterial och utsmyckningar för flanören att beundra.

Nyrenässansen under 1800-talets senare hälft hämtade inspiration i renässansen (europeiskt 1400-1600-tal) vilken i sin tur hade antiken som förebild. Renässansen och i förlängningen alltså antiken betraktades som arkitekturens grundstil. Karaktäristiskt för nyrenässansen är en symmetriskt ordnad fasad med jämn fönstersättning och rik skuggverkan som skapas genom en skulptural sammansättning av kolonner, friser och rusticeringar. Fasaden är putsad, gärna i stenimiterande nyanser, och kunde vara ytterligare dekorerad med till exempel gipsfigurer. Fönstren kröntes ofta med frontoner. Mitt- eller sidoparti kunde vara framskjutet medan taken var flacka. Efter klassicistiska förtecken delades fasaden in i tre partier med en rustik sockelvåning, där över en rikt dekorerad våning och en enklare våning upptill.

Under 1800-talets andra hälft fanns en vurm för historiska stilar inom arkitekturkonsten och man sökte sig bakåt i tiden efter influenser. Vid sidan av nyrenässansen uppstod en mängd andra så kallade nystilar som lånade friskt av olika historiska epoker. Kyrkobyggandet och restaureringskonsten var vid den här tiden präglade av nygotik och förebilderna var då istället medeltida. I Sverige var Helgo Zettervall en av de ledande arkitekterna, mycket inspirerad av Viollet-le-Duc - vars citat vi läser överst. Zetterwalls sista stora kyrkoprojekt blev Oscar Fredriks kyrka i Göteborg och motsvarar troligen hans idealbild. Med fasad av rött tegel, mönsterlagt skiffertak, spetsbågiga fönster, strävpelare och smäckra tornspiror kan kyrkan lätt misstas för en medeltida gotisk katedral.

När sekelskiftet 1900 närmade sig skulle de historiserande stilidealen komma att möta en del kritik. Man menade att nystilar var historieromantiserande och närmast en förfalskning eller pastisch. Istället borde ärlighet eftersträvas i arkitekturen! 

 

Smålandsgatan 3

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 1,46 %

Byggnaden

 • Byggnadsår 1888
 • Byggnadsstil Nyrenässans
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Internet Bredband om 1000 m-bit via Bahnhof ingår i avgiften.
 • Parkering Boendeparkering gäller för adressen. Goda parkeringsmöjligheter i området.
 • Energiprestanda 95 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Smålandsgatan 3