• Södra Hamngatan 13 B
  Södra Hamngatan 13 B
 • Södra Hamngatan 13 B
  Södra Hamngatan 13 B
 • Södra Hamngatan 13 B
  Södra Hamngatan 13 B
 • Södra Hamngatan 13 B
  Södra Hamngatan 13 B
 • Södra Hamngatan 13 B
  Södra Hamngatan 13 B
 • Södra Hamngatan 13 B
  Södra Hamngatan 13 B
 • Södra Hamngatan 13 B
  Södra Hamngatan 13 B
 • Södra Hamngatan 13 B
  Södra Hamngatan 13 B
Inom Vallgraven

Södra Hamngatan tretton B

VÄLPLANNERAD FYRARUMMARE MITT I DET URSPRUNGLIGA GÖTEBORG

 • Antal rum 4 rok, varav 3-4 sovrum
 • Boarea 115 kvm
 • Våningsplan 2 av 6
 • Hiss Nej
 • Karta
Vid södra sidan av Stora Hamnkanalen återfinns en fyrarummare i Göteborgs äldsta kvarter. En boplats som lär bli älskad och eftertraktad med Södra Älvstrandens nya framtid intill.

Praktiskt och härligt boende mitt i city. Stadens utbud utanför din port. Saluhallen, Fiskekrogen eller fransosen mitt emot Domkyrkan. Gågatornas rika utbud av butiker och caféer. Snart hittar du dina favoriter. Och för den som söker kultur och evenemang är detta helt rätt utgångsläge. Entré även från Drottninggatan. Lättillgänglig hiss utan trappsteg från gatuplan. Renoveringsbehov.

Välkommen att njuta Inom Vallgraven. Mitt i stadens hjärta bjuds denna fyrarummare med smart planlösning och söderbalkong mot gården. Här bor ni med hela stadens utbud i er omedelbara närhet.

Entré via Drottninggatan eller Södra Hamngatan. Båda lika bra. Via den gröna gården. Mycket bekvämt med hiss hela vägen från markplan till våning två.

I hallen hänger ni ytterkläder och parkerar skor. Plats att inreda med garderob eller annan förvaringsmöbel för den som önskar det. Genomgående ekparkett i hela lägenheten.

Vardagsrummet av det större slaget De tre fönsterpartierna erbjuder ett konstant klassisk vy. Här finns gott om plats för vänner och familj. Härliga ytor. Flertalet sittgrupper gör sig väl på den stora ytan. Vardagsrummet går att dela av till ett femte rum.

Köket med äldre snickerier. Här kan man skapa sig ett drömkök. Matplatsen alldeles intill med utsikt mot Tyska kyrkan.

Master bedroom med utgång till söderbalkonen. Gott om utrymme för dubbelsäng och tillhörande möbler. De tre sovrummen har ett lugnt läge mot den gemensamma innergården.

Möblera din balkong med bord, stolar och vackra blommor, och du har ett extra rum sommartid.

Sovrum nr två. Även detta är av god storlek och rymmer dubbelsäng, skrivbord och garderober.

Sovrum tre gör sig perfekt som arbets- eller barnrum.

Rymligt badrum med plats för badkar och egen tvättpelare. Badrummet är av äldre modell och är i behov av renovering.

Åter via hallen. Härifrån nås en rymlig klädkammare med ett antal garderober och gästtoalett.

Stort förråd alldeles utanför dörren.

Tvättstuga på gården.

Välkommen att njuta av ett stadsliv som bjuder upp till kultur, restaurangbesök och livskvalitet.

Kvarteren omkring

Kvarteren inom Vallgraven är centrum för det mesta i Göteborg. På gångavstånd når du Centralstationen, gallerian Nordstaden och shoppingstråket kring Kungsgatan och Magasinsgatan.

Det stora utbudet av restauranger, caféer och barer inbjuder till både helgbruncher och middagar på några av stadens toppställen.

Närheten till vattnet påtaglig och känslan av att bo vid hamninloppet är speciell. Stenpiren är den naturliga sammanlänkningen till både Järntorget och Linnéstaden i väster och Hisingen på andra sidan älven.

Nya Amsterdam

Det sägs att det var holländare som byggde Göteborg och staden kallas därför ibland för ”Nya Amsterdam”. Även om det är en sanning med viss modifikation utgjorde holländarna de facto en stor del av befolkningen på 1600-talet och mycket kunskaper om byggteknik på sankmark hämtades härifrån.

Den första stadsplanen för Göteborg var inspirerad av holländska förebilder med kanaler som band samman älven med vallgraven och delade in marken i rätvinkliga kvarter. De långsmala tomterna delades ut bland stadens borgare. 

Områdena längs kanalerna var mest attraktiva och här bodde framgångsrika köpmän i ståtliga bostäder medan de inre kvarteren befolkades av hantverkare. De så kallade handels- eller hantverksgårdarna innehöll både bostad och verksamhet liksom lägenheter för anställda.

Från Kämpebron har du en sammanhängande vy av 1700-talets Göteborg med bebyggelsen längs Norra Hamngatan: Ostindiska huset, Sahlgrenska huset och Tyska kyrkan. I Västra Nordstaden hittar vi även Kronhuset från 1655 - ett av de äldsta husen i Göteborg.

 

På de forna befästningsvallarna

Fram till 1806 var Göteborg en befäst stad och omgärdad av omkring sju meter höga murar och vallgrav. Inpasseringar skedde genom de tre stadsportarna Kungsporten, Drottningporten och Karlsporten eller de två passagerna från älven vid Lilla och Stora Bommen.

Bränder har flertalet gånger under historiens gång härjat kvarteren inom Vallgraven. Fram till 1800-talet utgjordes bebyggelsen mestadels av trähus, men efter 1813 uppfördes alla nya hus i sten.

När befästningarna revs i början av 1800-talet öppnades ytterligare markområden för bebyggelse. Stråket längs Vallgraven bebyggdes med stenhus mellan 1850 och 1870 och fick namnet Stora Nygatan.

Centrum förändras

I takt med nya behov har Centrum gradvis förändrats. Byggandet av de nya bostadsområdena Lorensberg och Vasastaden med början på 1870-talet inledde en stor förändring som gjorde att byggnaderna innanför Vallgraven främst användes till bankhus, kontor och mer offentliga verksamheter. I och med stadens utbredning ställdes högre krav på kommunikationer mellan stadsdelarna. År 1879 började spårvägen att anläggas – tvärs igenom den gamla stadskärnan. Även biltrafiken behövde plats och ledde till att Västra och Östra hamnkanalen fylldes igen 1903 respektive 1936.

Under 1960- och 1970-talet genomfördes s.k. centrumsaneringar av Östra och Västra Nordstadens småskaliga bebyggelse, bostadsområdet Otterhällan och området kring Rosenlund som resulterade i mer storskaliga förändringar när mycket revs och byggdes nytt. Den gamla stadsplanens rutnät är dock fortfarande tydlig och stadens administrativa delar koncentreras alltjämt till Stora Hamnkanalen och Gustav Adolfs torg där bebyggelsen på flera håll är småskalig och minner om områdets långa historia.

Södra Hamngatan 13 B

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 1,159 %, 1,20285 % av årsavgiften

Byggnaden

 • Byggnadsår 1979
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Energiprestanda 107 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Södra Hamngatan 13 B