• Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
 • Södra Vägen 32
  Södra Vägen 32
Lorensberg

Södra Vägen trettiotvå

Det här är riktigt vackert. Det är sensationellt. Det här är Jugend i sitt skönaste format. 282 kvm!

Deluxe
 • Antal rum 7 rok, varav 3-4 sovrum
 • Boarea 282 kvm
 • Våningsplan 3 av 6
 • Hiss Ja
 • Karta
Det här är riktigt vackert. Det är sensationellt. Det här är Jugend i sitt skönaste format. 282 kvadrat med all rätt att njuta. Sju stora rum och kök. Rummens volymer och former får garanterat betraktaren i en sinnestämning av välmod. Matsal, bibliotek och vardagsrum i fil runt den vackra byggnadens ena hörn. Takhöjden är 3,35 meter och stuckaturer och takrosetter är i milda tidstypiska former. Höga spegeldörrar i djupa dörrvalv med spegelsnickerier i original. Klassiskt stort kök mot gården med snygg inredning, skafferi och utgång till gårdsbalkong. Den andra balkongen nås från matsalen. 3 sovrum med garderober. Mycket stor klädkammare. 2 badrum. Separat gästtoalett. Arbetsrum. 3 kakelugnar (ej ren.). Denna sällsynta sällskapsvåning är totalt renoverad 2010, såväl som hela byggnaden, in- och utvändigt och är i mycket fint skick.

I den gamla delen av Göteborg där stadens södra infart tydligt skulle visa att den resande kommit till den stora staden. Här uppfördes i början av 1900-talet stolta byggnader vars utstrålning var medveten.

På Södra Vägen Trettiotvå sprudlar det av Jugend. Entrén med sitt överbyggda och högresta tak och den välvda glasningen med "32" välkomnar på ett fint sätt.

Hela byggnaden är efter branden 2008 totalrenoverad, utvändigt som invändigt, och är idag praktiskt taget ett nytt hus med den gamla fasaden i nyskick. Vi tar hissen till tredje våningen.

Entrédörrar i höga par. Det möblerbara hallrummet har den storlek som anstår en stor våning. Väggar strukna i ljust grått, vitlackade originalsnickerier i dörrvalv, spegeldörrar, fotlister, garderober och skänkskåp. Ekparkett och en liten, stilren takrosett. God plats för ytterkläder och skor. Utgång till gårdsbalkong, vilken även nås från köket. Från hallrummet nås gästtoaletten och det lilla badrummet.

Arbetsrummet är ena halvan av ett större originalrum, där den andra halvan utgör en klädkammare, eller kanske rättare, walk-in-closet, med effektivt hyllsystem. Denna avdelning har gjorts mycket skickligt med kopierade snickerier från originaldetaljerna. Det kan upplevas som om denna disposition är i original. Arbetsrummet kan med fördel ha funktionen även som gästrum. 3,35 meter i tak, ljust och vackert som resten av våningen.

Matsalen är en bra början på en fantastisk fortsättning. Våningens sällskapsdel är något alldeles extra. Denna vackra matsal har, utöver utrymmet för det stora kalaset, en stor burspråksutbyggnad i fasaden vilken ger höga fönsterpartier i tre väderstreck vilka i fasaddelen mot gatan sitter i en svagt välvd form. En smakfull detalj. En kolossalt vacker, vit praktkakelugn med mässingsluckor (ej ren.) sällskapar. Höga, vitlackade fotlister i original och ekparkett. De knappt märkbara och stilrena stuckaturerna finns där. Öppningar till bibliotek, vardagsrum och hallrum visar på vilken roll detta rum har sedan 1908.

Högt, brett och djupt spegelvalv öppnar till biblioteket med väggfasta, vitlackade bokhyllor följsamt installerade efter rummets stora välvda hörn och övriga väggar. De höga fönsterpartierna sitter i djupa nischer med stilrena och dekorativa elementskydd under. En mindre sittgrupp i mitten känns trevligt och ombonat med böcker runt omkring. Då biblioteket även har ett högt, brett och djupt spegelvalv mot vardagsrummet blir det en öppen och mycket vacker, sammanhängande volym de tre sällskapsrummen har tillsammans.

Vardagsrummet är kanske det största rummet och har ett fantastiskt fönsterparti mot Burgårdsgatan om tre höga originalfönster i djupa nischer efter fasadens svagt välvda form. Under fönstren sitter konsekventa elementskydd lackade i vitt. Rummet har fem hörnen och är möblerat med en yvig sittgrupp. Känslan av lite lyxig, avslappnad stämning smyger sig på.

Köket är klassiskt placerat mot gården och har även den klassiska storleken. På golvet ligger stora klinkerplattor i ljust grått och köksinredningen är i stramt vitt med skåp ända upp i taket. Arbetsbänkar i granit. Maskiner i rostfritt. Det gamla skafferiet är ett utmärkt komplement. Ett vackert fönsterparti och en glasad dörr till gårdsbalkongen släpper in söderljuset. Här finns även utgång till kökstrapphuset. Ett stort matbord passar bra i mitten.

En privat del av våningen inrymmer en central hall med skåpförvaring, tre stora sovrum, varav två med kakelugnar (ej ren.) och ett badrum.

En sällsynt sällskapsvåning som med sin skönhet, fina utförande och volym erbjuder ett fantastiskt boende i en historisk, vacker miljö i vilken man bevarar den gamla arkitekturens livsbejakande atmosfär mitt i staden som sakta börjar ta en ny form med mer plats för människor och en levande stadskärna. Mitt i stadens kulturella centrum med affärer, restauranger, caféer, parker och service.

Utmärkta kommunikationsmöjligheter med både spårvagnar och bussar. Snabbt ut på vägsystem som E6, E20 och riksväg 40, City Airport, Landvetter Kort sagt, kommunikationer åt världens alla håll.

HISTORIEN OM HUSET.

Byggnaden är en del av de stenstadskvarter som växte fram söder om Exercisheden runt förra sekelskiftet. Uppförd 1908 i hörnet av Södra vägen och Burgårdsgatan efter ritningar av arkitekt C Hj Zetterström är den en av några få jugendbyggnader som tillkom längs Södra vägen innan nationalromantiken slog igenom under 1910-talet. Fasaderna är ljust putsade, har mjukt svängda former och ett magnifikt hörntorn. Jugendstilen går igen i trapphuset med dess stora blyinfattade fönster i färgat glas med mönster av växtornament.

Byggherre till Södra vägen 32 var Johan Alfred Forshell, en vid 1900-talets början väletablerad byggmästare i Göteborg. Kanske lade byggherre Forshell ner extra möda vid just detta bygge eftersom han senare tillsammans med frun Fanny och deras två barn själv flyttade in när huset stod färdigt. Familjen Forshells våning låg åt Södra vägen och det var också åt denna sida som de större och mer representativa våningarna placerades. Redan när familjen flyttade in hade de tillgång till moderniteter som badrum och hiss! Matsal, sällskapsrum, herrum och salong låg i fil mot gatan och en serveringsgång delade av mot den mer privata sidan åt gården där sovrum, kök och pigkammare var placerade. De andra hyresgästerna i huset bestod vid denna tid av grosshandlare, köpmän, direktörer och en bankkamrer.

Den 3 augusti 2008 härjades byggnaden av en häftig brand som medförde stora skador i hela huset. Återställningsarbetet efter branden blev omfattande och genomgående. När boenden efter ett och ett halvt år kunde flytta tillbaka var det på många sätt ett helt nytt hus som mötte dem. Delar av byggnaden hade behövts återuppbyggas eller rustas upp med nya tekniker och material. Samtidigt hade en omsorgsfull renovering kunnat bevara mycket av de tidstypiska originaldetaljerna i lägenheterna som snickerier, dörrar och stuckaturer. Hänsyn hade även tagits till byggnadens speciella arkitektur och uttryck. Resultatet är i dag en topprenoverad hundraåring där modernt blandats med gammalt!

Kvarteren omkring

Lorensberg hänger tätt samman med Vasastaden och sträcker sig från vallgraven i norr, österut till Heden, mot Nedre Johanneberg i söder samt längs Aschebergsgatan och Vasaplatsen i väster.

Lorensbergs landeri

Innan byggandet av Lorensberg påbörjades upptogs markerna söder om vallgraven mestadels av stora landerier och herrgårdsliknande gårdsanläggningar. Under 1700-talet låg Lorensbergs landeri i nuvarande Lorensbergsparken och på samma plats etablerades ett värdshus 1823 som med tiden utvidgades och under 1900-talets början blev ett populärt nöjesetablissemang med restaurang, cirkus och Lorensbergsteatern.

Byggandet av Lorensberg påbörjades under 1870-talet och startade i den norra delen av området. Här uppfördes stora stenhus i slutna och regelbundna kvarter längs raka gator, ett bostadsområde av ”hög kvalité” för stadens bättre bemedlade. Mot slutet av 1800-talet byggdes bostadshus i fyra-fem våningar med ljust putsade fasader i rikt dekorerad nyrenässans.

Paradgatan framför andra

Längs Kungsportsavenyn och dess tvärgator finns i dag ett rikt utbud av restauranger, barer och butiker och Lorensberg utgör en viktig del av stadens centrum, såväl nöjesmässigt som kulturellt.

Under 1880-talet utvecklades Kungsportsavenyn till att bli en förnäm bostadsgata med stora våningar bakom ståtliga, ljusa putsfasader. Den utformades som en paradgata med trädrader kantad av förträdgårdar framför husen. Avenyn var ett viktigt huvudstråk och tidigt diskuterades hur den skulle avslutas i den södra änden.

Götaplatsen utformades efter en stadsplan från 1910 som omfattade Avenyns avslutning, Götaplatsen, samt Lorensbergs villaområde och som togs fram av dåvarande stadsingenjören Albert Lilienberg. Runt Götaplatsen byggdes några av de viktigaste offentliga byggnaderna i Göteborg. Det pampiga Konstmuseet stod klart 1923, lagom till öppnandet av Jubileumsutställningen samma år. Stadsteatern och Konserthuset invigdes 1934 respektive 1935 och utformades i funktionalistisk stil. Den numer klassiska statyn över Poseidon hade då rests som kronan på verket fyra år tidigare, 1931.

Livet i Lorensberg

Bostadslägenheterna i Lorensberg planerades efter de principer som gällde för borgerliga hem i städerna under slutet av 1800-talet. Åt gatan låg den representativa delen av bostaden med salong, matsal och herrum i fil medan den privata delen med sovrum och kök var vända åt gården. På gården låg avträden och enklare gårdshus som innehöll smålägenheter med ett eller två rum. Alla bostäder värmdes ursprungligen med kakelugn eller liknande och i gathusen fanns både avloppssystem och rinnande vatten, ibland till och med även badrum för personlig hygien. Fram på 1930-talet installerades WC i både gat- och gårdshus och centralvärmen kom inte långt efter. I husens källarvåningar fanns verksamheter som skomakeri, mjölkaffär och potatislager.

Lorensbergs stenhusbebyggelse från tiden före 1935 är välbevarad och kompletterad med några större, modernare skapelser - främst längs Avenyn, men 1866 års stadsplan gör sig fortfarande i högsta grad påmind.

Arkitekturen

Nu ville man bort ifrån den stränga, klassiska arkitekturen och lät sig istället inspireras av naturens formspråk. I Sverige och Tyskland kallas stilen jugend (ungdom) och i övriga Europa gården under beteckningen Art Nouveau (den nya konsten). 

I Bryssel uppfördes år 1893 ett hotell vid namn Tassel. Hotellets trapphus blev vida omtalat på grund av sin banbrytande arkitektur med mjuka, slingriga former. Det var en helt ny stil där trappans järnpartier minde om växter. Järnsmidet och dess möjligheter var aktuellt i och med byggandet av Eiffeltornet (1889) och dekorativt smide blev en stor del i den nya arkitekturen. Smidet spelade även en central roll i utformandet av Paris Metronedgångar från förra sekelskiftet. 

I Sverige inleddes på 1890-talet en storhetstid för landets banker (-1910) med flera stora bankpalats i städernas centrala delar som resultat. Under den knappt 30-åriga perioden uppfördes 150 bankhus, många av dem i jugendstil. Vanligt var att själva banken var belägen i en stor hall på bottenplanet. Taket var glasat för ett rikligt dagsljusinsläpp. Lokalerna mot gatan hyrdes ut till butiker och resterande våningar till boende. Även det rena bostadsbyggandet påverkades av de nya idealen och byggnader i jugendstil präglar idag de flesta svenska städers centrala delar. I Stockholm uppfördes hela områden i en enklare variant som gick under namnet ”arbetarjugend”. 

Jugendhusens fasader putsades släta med mjukt formade burspråk, gärna avslutade med rundad frontespis, och fönster med små spröjs upptill. Taket var ofta brutet och klätt med plåt. Den tidigare våningsindelningen av fasadens ornament uteblev. Dekorationerna varierade från skulpterade blomstergirlanger i samma nyans som fasaden och partier av glaserat tegel till enkla spårade linjer kring fönstren. Balkonger var relativt sällsynta men de som fanns försågs med slingrande smidestäcken. Portomfattningarna gjordes som valv med växtornamentik omkring. 

I Göteborg är det framförallt en byggnad som utmärker sig när man talar om jugend. Belägen på Föreningsgatan tronar en solitär uppförd 1902, då i stadens utkant. Louise Enders hette arkitekten, som även bosatte sig i huset. Enders låg bakom ytterligare tre pampiga byggnader i staden: Herziahuset vid Packhusplatsen, bostadshuset vid Järntorget och den (1972) rivna Arkaden. I Göteborg finns inte tillnärmelsevis lika många jugendhus som i Stockholm och Malmö, möjligtvis hänger det ihop med vårt saltmättade klimat som inte är skonsamt mot putsfasader. Vid Bastionsplatsen finns dock Kontoristföreningens hus, från samma år som byggnader på Föreningsgatan, samt hörnhuset på Östra Hamngatan 15.

Södra Vägen 32

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 6,59 %
 • Uteplats Uteplats 1: Balkong, läge väster. Uteplats 2: Balkong, läge söder.

Byggnaden

 • Byggnadsår 1908
 • Byggnadsstil Jugend
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Energiprestanda 106 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Tomas Ahre

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Södra Vägen 32