• Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
 • Södra Vägen 38
  Södra Vägen 38
Lorensberg

Södra Vägen trettioåtta

270 KVADRAT KOLOSSALT VACKER SÄLLSKAPSVÅNING OM 7 RUM OCH KÖK

Deluxe
 • Antal rum 7 rok, varav 3-4 sovrum
 • Boarea 270 kvm
 • Våningsplan 4 av 5
 • Hiss Nej
 • Karta
En kolossalt elegant sällskapsvåning om sju rum och kök, fördelaktigt belägen näst överst i det vackra huset vid Korsvägen. Dispositionen är fördelad över 270 soliga kvadrat. Fyra sällskapsrum i fil med vackra massiva ekparketter, höga fotlister, bröstningar, spegelskjutdörrar, öppna spisar, två badrum och två balkonger. Stort kök klassiskt mot gården med kallskafferi och köksingång. Makalös matsal inrymd i ett av stans största burspråk i en mycket vacker välvd form med klassiskt kassettak i vitt. Höga fönsterpartier, vackra originaldetaljer och 3,4 meter i tak med lugna stuckaturer och takrosetter. Allt detta vackra i doften av nationalromantik.

<style>.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; height: auto; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }</style><div class='embed-container'><iframe width='853' height='480' src='https://my.matterport.com/webgl_player/#model=mjRRdbcGzxU' frameborder='0' allowfullscreen></iframe></div>

Idag på Nummer Trettioåtta ståtar fasaden i söderljuset med en välvd entréport i ek och smiden på tidstypiskt vis. Njut av den vackra foajén med det svängda trapphuset i carraramarmor och intarsia. Blyinfattade glasningar sällskapar. Tag hissen till fjärde våningen och öppna den höga, vackra entrédörren.

Hallrummet har en välkomnande storlek som sällan ses. Det ligger i vinkel med massiv ek i fiskbensläggning som mynnar ut i resten av våningen. Stor garderob och gästtoalett. Vackra glasade dörrar i par till gårdsbalkongen. Färgsättningen i brutet vitt och höga fönsterpartier i tre väderstreck ger våningen ett så behagligt ljus att stadsvåningens fina nationalromantiska atmosfär andas för fullt.

Vardagsrummet är vackert som en dag med originaldetaljer som två stora spröjsade fönsterpartier, varav det ena med utgång till den svängda hörnbalkongen samt öppen spis i Kolmårdsmarmor (ej ren.). Takrosettens fyrkantiga form dekorerar. I gamla tider ansågs fyrkantigt tursamt. Tursamt att den är kvar. En sällskaplig sittgrupp i mitten känns självklar. Vackra spegelskjutdörrar till rummen i fil.

Rummet intill åt söder används idag som sovrum med öppen spis (ej ren.) och vacker volym. Två spröjsade höga fönster öppnar för morgonsolen.

Matsalen är som sig bör våningens naturliga mittpunkt och är även placerad som sådan. Originaldetaljer accentuerar detta via ett kolossalt vackert och för tiden ovanligt stort burspråk, bröstningar med konsekvent mönster samt ett vitt innertak i stilrent kassettsnickeri. Den massiva ekparketten är lagd i fiskbensmönster. Här ryms ett riktigt matsalsbord såväl som en aperitifhörna. Vackert för vardagsfest och storkalas.

Det fjärde rummet i fil har öppning till matsalen och till passagen. Det passar bra som bibliotek, TV- /arbetsrum.

Angränsande rum har ett sagolikt vackert välvt fönster och är ett sovrum för en eller två personer. Charmigt och skönt.

Master bedroom är en skön volym för två och har en rad garderober. Plats för lite avkopplande möblering. Gårdsvy.

Via passagen i vinkel nås våningens sex av sju rum och här finns två badrum, klädkammare, linneförråd och ett grunt vackert vitrinskåp.

Köket ligger klassiskt mot gården och har den gamla storleken med plats för matbord i mitten. Snygg skåpinredning, bra arbetsbänkar och komplett maskinell utrustning. Vackert fönsterparti med gårdsvy. Kallskafferi och köksingång.

Jungfrukammaren intill har storleken av ett idag normalt sovrum. Garderob. Gårdsvy.

Till våningen hör ett stort förråd på vinden.

Våningen erbjuder ett komplett och vackert boende och via näst översta våningsplanet även en privat känsla, mitt i stadens kulturella centrum med teatrar, muséum, konserthus, biografer, affärer, restauranger, parker med mera.

Utmärkta kommunikationsmöjligheter med både spårvagnar och bussar. Snabbt ut på vägsystem som E6, E20 och riksväg 40, City Airport, Landvetter Kort sagt, kommunikationer åt världens alla håll.

Heden 31:7 är belägen i hörnet av Södra Vägen 38, Korsvägen samt Skånegatan 39. Byggnaden uppfördes 1911 i tidstypisk nationalromantisk stil och är ritad av arkitekt Robert Aselius. Den stora hörnbyggnaden uppfördes som ett bostadshus i fem våningar med entrévåning, källarvåning och vind. Byggnaden har två huvudtrapphus samt tre kökstrapphus och en portgång. Mot Södra Vägen och Skånegatan fanns klassiska förträdgårdar.

Fastigheten ägdes ursprungligen av arkitekt Robert Aselius men övergick till Fastighets AB Korsvägen år 1922, vilket ännu idag äger fastigheten.

Byggnaden är ett tydligt exempel på Göteborgs nationalromantiska arkitektur och har ett högt kulturhistoriskt värde med flera värdefulla originaldetaljer såsom t ex de välbevarade fasaderna med den för tiden typiska formgivningen och enkla dekor. Byggnaden har även till stora delar bevarade trapphus med ursprungliga dörr- fönsterpartier, entréportar, golvbeläggningar, trappor och smidesräcken. Här finns ännu bevarade tidstypiska detaljer såsom beslag, brevinkast samt till viss del ursprunglig armatur.

Lokalerna i byggnadens bottenvåning har använts för diverse ändamål under åren. Ursprungligen disponerades utrymmet för Postkontor. År 1918 kom även Andersson & Co N., arkitektfirma och byggnadsfirma och år 1920 Nordiska Handelsbanken. Under 1920-talet skedde några in- och utflyttningar med bl a tillkommande café och charkuteriaffär. Under 1940-60-talet nyttjades lokalerna av Systembolaget samt för caféverksamhet. Senare har även en konstförening och en fastighetsmäklare huserat. Idag är lokalen uppdelad mellan apotek och tandläkerare.

Byggnaden har renoverade, tätspröjsade fönster, tegelfasad i rött tegel, balkongräcken i svart smide, detaljer i natursten och koppar. Taket är faktiskt ett säteritak (åtminstone mot gatan), och blickar därmed tillbaka mot karolinsk tid (sent 1600-tal, tidigt 1700-tal). Vissa fönster högst upp är dock moderniserade till funkis, dvs ospröjsade.

HEDEN & KORSVÄGEN
Omkring 1880 var området inom vallgraven helt utbyggt och nya ytor behövdes för att kunna utvidga staden. År 1861 utlystes en stadsplanetävling för utvidgningen. Heden och dess närområde utgjordes för tiden fram till 1800-talets slut av landerimark med gles bebyggelse. Mellan åren 1862-66 utarbetades en ny stadsplanför området. I utbyggnadsplanen reserverades hela området för villormen på 1880-talet upprättades istället en ny plan för tät bostadsbebyggelse i slutna stenbostadskvarter. Utbyggnaden utfördes under en relativt lång tid, under åren 1890-1930, och husens karaktär varierar.

Stadsdelen Heden är välbevarad med bibehållen ursprunglig karaktär trots en del nytillskott. Området innehåller en del intressanta exempel på bostadshus präglade av olika arkitekturstilar som rådde under decennierna kring 1900-talet.

Korsvägen före sekelskiftet1900 var en lugn plats. Här bodde snickare, målare, poliser, tullvaktmästare m fl i småhus med trädgårdar. Under 1900-talet har Korsvägen utvecklats till en trafikplats där Södra Vägen, Skånegatan, Mölndalsvägen, Eklandagatan och Örgrytevägen möts. Platsen var dock redan på 1600-talet viktig för resande, då vägen från Halland och Skåne samt landsvägarna från Västergötland och Småland möttes här. Södra Vägen har där av fått sitt namn genom att den utgjorde den stora landsvägen söderut. Skånegatan fick sitt namn år 1886 efterlandskapet Skåne.

Nationalromantiken var en intellektuell och estetisk rörelse under 1800-talet och början av 1900-talet. Nationalromantiken var de konstnärliga uttrycken för nationalismen och förekom i de flesta länder i Europa från början av 1800-talet och fram till realismen. Natur och landsbygd hyllas, liksom den egna staten. Både Skansen och Nationalmuseum i Stockholm skapades under den nationalromantiska perioden i Sverige.

Med nationalismens födelse och vurmen för nationalstaten i början av 1800-talet föds den egentliga nationalromantiken, till att börja med främst inom litteratur och musik. Inom arkitektur och konst var de klassicistiska idealen så starka, att det var först framåt mitten av 1800-talet som de började luckras upp.

Det nationalromantiska Sverige hämtade sina förebilder i äldre svensk arkitektur, till exempel allmogestil, vasatidens slott eller stormaktstidens barock. Material som trä, tegel och natursten var vanliga. Städernas hus hade ofta tegel eller puts, medan villor och egnahem ofta hade fasader i tjärat eller rödfärgat trä med tätspröjsade fönster. Knutar, foder och fönster målades vita, bruna eller gröna. Takfallen var ofta branta och brutna med kupor. Asymmetrisk planlösning var vanligt.

Många villastäder kom till under nationalromantiken. Många villor från denna tid visar en blandning av olika stilar. En del av byggnaderna som tillkom i villastäderna under denna period hade inslag av tidigare snickarglädje, schweizerstil och även senare jugendarkitektur. Under 1910-talet blev jugendstilen omodern och ersattes av en stramare stil med klassicistiska drag (även kallad tjugotalsklassicism eller Swedish grace). Få områden har hus i enbart nationalromantisk stil men Lärkstaden i Stockholm tillhör ett område med utpräglad nationalromantisk stil. Goda exempel i Göteborg är Feskekôrka 1874, Masthuggskyrkan 1914 och Röhsska museet 1914. Det goda hemmet blev en symbol för det enkla och goda sättet att leva sitt liv. Den konstnär som blivit mest känd för sådana bilder av hemmet är Carl Larsson.

Kvarteren omkring

text

Arkitekturen

Nu ville man bort ifrån den stränga, klassiska arkitekturen och lät sig istället inspireras av naturens formspråk. I Sverige och Tyskland kallas stilen jugend (ungdom) och i övriga Europa gården under beteckningen Art Nouveau (den nya konsten). 

I Bryssel uppfördes år 1893 ett hotell vid namn Tassel. Hotellets trapphus blev vida omtalat på grund av sin banbrytande arkitektur med mjuka, slingriga former. Det var en helt ny stil där trappans järnpartier minde om växter. Järnsmidet och dess möjligheter var aktuellt i och med byggandet av Eiffeltornet (1889) och dekorativt smide blev en stor del i den nya arkitekturen. Smidet spelade även en central roll i utformandet av Paris Metronedgångar från förra sekelskiftet. 

I Sverige inleddes på 1890-talet en storhetstid för landets banker (-1910) med flera stora bankpalats i städernas centrala delar som resultat. Under den knappt 30-åriga perioden uppfördes 150 bankhus, många av dem i jugendstil. Vanligt var att själva banken var belägen i en stor hall på bottenplanet. Taket var glasat för ett rikligt dagsljusinsläpp. Lokalerna mot gatan hyrdes ut till butiker och resterande våningar till boende. Även det rena bostadsbyggandet påverkades av de nya idealen och byggnader i jugendstil präglar idag de flesta svenska städers centrala delar. I Stockholm uppfördes hela områden i en enklare variant som gick under namnet ”arbetarjugend”. 

Jugendhusens fasader putsades släta med mjukt formade burspråk, gärna avslutade med rundad frontespis, och fönster med små spröjs upptill. Taket var ofta brutet och klätt med plåt. Den tidigare våningsindelningen av fasadens ornament uteblev. Dekorationerna varierade från skulpterade blomstergirlanger i samma nyans som fasaden och partier av glaserat tegel till enkla spårade linjer kring fönstren. Balkonger var relativt sällsynta men de som fanns försågs med slingrande smidestäcken. Portomfattningarna gjordes som valv med växtornamentik omkring. 

I Göteborg är det framförallt en byggnad som utmärker sig när man talar om jugend. Belägen på Föreningsgatan tronar en solitär uppförd 1902, då i stadens utkant. Louise Enders hette arkitekten, som även bosatte sig i huset. Enders låg bakom ytterligare tre pampiga byggnader i staden: Herziahuset vid Packhusplatsen, bostadshuset vid Järntorget och den (1972) rivna Arkaden. I Göteborg finns inte tillnärmelsevis lika många jugendhus som i Stockholm och Malmö, möjligtvis hänger det ihop med vårt saltmättade klimat som inte är skonsamt mot putsfasader. Vid Bastionsplatsen finns dock Kontoristföreningens hus, från samma år som byggnader på Föreningsgatan, samt hörnhuset på Östra Hamngatan 15.

Södra Vägen 38

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 6,45 %, 6,48 % av årsavgiften

Byggnaden

 • Byggnadsstil Jugend
 • Energiprestanda 116 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Södra Vägen 38