• Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
 • Södra Vägen 59
  Södra Vägen 59
Lorensberg

Södra Vägen femtionio

LORENSBERGSKLENOD OM 6 KOLOSSALT VACKRA RUM OCH FANTASTISKT KÖK, 2 BADRUM, 3 TOALETTER & ÖPPEN SPIS!

Deluxe
 • Antal rum 6 rok, varav 4 sovrum
 • Boarea 223 kvm
 • Våningsplan 5 av 7
 • Hiss Nej
 • Karta
En kolossalt vacker klenod! En fantastisk sällskapsvåning Deluxe om sex rum och kök i tre väderstreck och högt läge mot den lummiga Landeriparken. Totalt renoverad 2008. Vardagsrum med kassettak, öppen spis och burspråk i fil med matsalen. Glasade pardörrar emellan. Det tredje sällskapsrummet är köket. Snyggt i stramt formspråk fyllt av genomtänkta funktioner och detaljer. En köksbalkong kommer sannolikt att byggas. Serveringsgången är ett studium i originalsnickerier i god kontrast till modernt schackrutigt golv. Serveringslucka i original som en glimt i ögat! Ett sovrum intill med badrum. Två stora sovrum mot parken, varav ett med fransk balkong. Det stora badrummet i snygg inredning med både badkar och dusch. Tvättpelare intill. Det fjärde sovrummet nås via en vacker välvd dörr från det stora hallrummet med tamburavhängning och gästtoalett. Sammantaget en sällan förekommande klenod i helt modernt utförande!

Attraktivt läge! Stark Brf med ett välskött hus och en låg belåning.

Den mäktiga hörnfastigheten är uppförd 1924 som för att synas. Södra Vägen var på sin tid den stora porten till staden. Det var där man kom farande söder ifrån. Idag är det ett attraktivt läge mitt i stadens kulturella centrum med Evenemangstråket och kommunikationer intill. Med Landeri- & Näckrosparken intill skapas en komplett, ljuvlig boendemiljö.

På femte våningen välkomnar entrédörrar i par med hallrummet innanför. Massiv ekparkett i fiskbensläggning, nya strama garderob- & skoskåp och välvd öppning till tamburavhängning med kapphylla i original och separat gästtoalett.

Förstklassigt vardagsrum med ett fantastiskt kassettak, massiv ekparkett i slottsläggning och en stilren öppen spis i granit. Ett vackert hörnrum med spröjsat burspråk mot parken. Glasade pardörrar till matsalen i fil. En given plats för vardagsfester och högtidliga kalas. De två sällskapsrummen bildar tillsammans en mycket trivsam sällskapsdel.

Serveringsgången har överlevt väl och bjuder idag på ett studium i originalsnickerier, vackert lackade i vitt. Kontrasten till det moderna golvet i schackrutigt känns klassisk. Som en glimt i ögat finns den gamla serveringsluckan kvar från köket.

Köket kan bara beskrivas som något enastående i form och funktion. Många genomtänkta detaljer i kombination med det vackert moderna gör detta till det tredje sällskapsrummet. Det utstrålar matglädje och umgänge. Här finns Allt. Till exempel för gäster som inte är involverade i matlagningen finns en trevlig barsittning. I den centrala köksön är spishällen installerad med en egen fläktkanal som evakuerar matoset. Vatten och el är framdraget till köksön för möjlighet att installera vinkyl och kolsyrevatten vid matplatsen. Kaffemaskin är ju numera ett måste.

Sannolikt kommer det att byggas en balkong utanför de två köksfönstren. En extremt snygg fondtapet sitter på den bakre väggen dekorerad av den gamla tjänstetavlan som visade vilket rum det ringdes ifrån. Karaktärerna är vitt, valnöt, rostfritt och svart granit.

Ett sovrum intill, jungfrukammaren, har direktaccess till eget badrum med dusch, toalett och handfat. Snygg klinker och mosaik.

Det andra sovrummet ligger mot parken och är stort nog för en dubbelsäng. Garderober. Parkvy.

Master bedroom har en fransk balkong mot parken och läget kan bäst beskrivas som sagolikt. En klar finess är det välbevarade garderobsskåpen med deras inredningsdetaljer. Rymligt och skönt. Dessa två sovrum har golv i en fin modern ek.

Badrummet intill är inrett i milda färgtoner och har både badkar och dusch. Badkar från Svedbergs i fin form. Bredvid badrummet finns en installation med tvättmaskin och torktumlare.

Det fjärde sovrummet nås via en vackert välvd dörr från hallrummet. Rummet har ett spröjsat fönsterparti mot Södra Vägen och används som arbetsrum kombinerat gästrum. Ljust och vackert med ekparkett i massiv ek.

Tvättstugan nås från gatuentrén.

Källarförråd om 2 kvadrat.

Våningen känns elegant och avslappnad med ingredienserna 20-talsklassicism och modern form och funktion, väl integrerade i varje kvadratmeter på ett sällsynt trivsamt vis.

20-TALSKLASSICISM
Nordisk klassicism, ibland även kallad tjugotalsklassicism, hänvisar till en konstriktning inom arkitektur och formgivning som var vanlig i Norden från omkring 1910 och in på 1930-talet. I England myntades begreppet Swedish grace som den svenska varianten av art déco.

Längtan efter klassicismen växte fram när nationalromantiken hade spelat ut sin roll och man sökte efter ett mera sakligt och stramare formspråk byggt på det sena 1700-talets ideal. Under slutet av 1920-talet och 1930-talet förekommer inte sällan byggnader utformade i en blandning av nyklassicism och funktionalism, exempelvis med en i grunden klassisk fasadkomposition som modifierats genom påverkan från funktionalismen eller omvänt en mer renodlad funktionalism med "kvardröjande" klassicistiska ornament.

Fram till 1980-talet var den nordiska klassicismen en relativt bortglömd stil och ansågs vara en temporär period mellan de mer uppmärksammade stilarna nationalromantik och funktionalism.

SÖDRA VÄGEN
Södra Vägen är nära två kilometer och går söderut från Kungsportsbron och Trädgårdsföreningen till Lisebergs södra entré. Södra Vägen fick sitt namn 1882, och hette tidigare 'Landsvägen' (1800) och 'Södra Landsvägen' (1879). Den var på sin tid södra infarten till den stora staden.

KORSVÄGEN - EN DEL AV GÖTEBORGS FRAMTID
En ny pendeltågstunnel under Göteborg innebär att 100 000 boende och 130 000 arbetande kommer att få gång- och cykelavstånd till pendeltåg inom centrala Göteborg.

Korsvägen är en plats där kultur-, evenemangs-, och kontorsstråk möts. En viktig knutpunkt idag och än mer i framtiden. Här möts lokal och regional kollektivtrafik. Här ska skapas mer plats och mer tillgänglighet för fotgängare och cyklister.

Se länken nedan för mer information;

http://goteborg.se/wps/portal/invanare/bygga-o-bo/kommunens-planarbete/p...

Kvarteren omkring

text

Arkitekturen

Under mitten av 1920-talet var ekonomin i Sverige stabil med god tillväxt, både föregången och efterföljd av ekonomisk kris. Nymodigheten elektricitet gjorde att man kunde mekanisera och rationalisera industrin, varorna spreds sedan över landet med järnväg och lastbilar. Med höjda löner kunde människor köpa mer än det allra nödvändigaste vilket satte fart på samhället och tillverkningen. Välståndet och inflyttningen till städerna gjorde en modernisering både behövlig och möjlig. Samtidigt var detta en tid av politisk osäkerhet, hög arbetslöshet och trångboddhet. Samhället hade tidigare inte varit en del av byggsektorn utan alla hyreshus hade uppförts av privata byggherrar eller på spekulation. År 1923 grundades HSB som skulle komma att spela störst roll i utvecklandet av goda bostäder åt arbetarfamiljer. Tillsammans byggde nu kommuner och kooperativa bostadsföreningar bättre boende för dem med låg inkomst. Bakom utformandet av de små men praktiska och mycket genomtänkta lägenheterna låg olika utredningar och köksstudier. En standardiseringskommitté inrättades för att möjliggöra masstillverkning av lister och köksinredning. Samtidigt lanserades kataloghus för den som hade möjlighet att köpa ett monteringsfärdigt hem.

På stadsplaneringsnivå ville man nu bort ifrån den rätvinkliga, täta och mörka stenstaden. Nya ideal förespråkade istället tvåvåningshus i storgårdskvarter. Ljus och luft skulle det vara mellan husen. Även byggandet av en försvenskad Trädgårdsstad härstammar från 20-talet. Trädgårdsstäder med friliggande hus placerade i gatuliv längs grönskande, krökta gator byggdes utanför de större städernas kärnor.

Klassicismens fasader var symmetriska med jämn fönstersättning och diskret prydda med pilastrar och frontoner eller girlanger och rosetter. Balkongerna och de höga portarna in till gården kunde smyckas med urnor och kolonner. Det var de klassiska arkitekturidealen som återanvändes, inte sällan med herrgården som förebild – fast i en förenklad version. Man eftersträvade enkelhet och lugn, en reaktion mot tidigare blandstilar. Fasaderna putsades eller murades i tegel. Trähusen kläddes med stående locklistpanel. Det karaktäristiska fönstret är spröjsat och har två bågar med tre rutor i varje. Små runda fönster, oxögon, och halvmåneformade, lunettfönster, prydde gavlar.

Drag av klassicismen och den efterföljande funktionalismen har ofta kombinerats i byggnader uppförda i brytpunkten mellan de två stilarna, omkring 1930. De klassicistiska arkitekterna övergick även de till funktionalismen under trettiotalet. I Göteborg finns ett flertal utpräglat klassicistiska områden som Nedre Johanneberg, där tegelbyggnaderna vid Terrassgatan är pampigt placerade på en höjd - accentuerad av naturstensmurar och en grässlänt. Kungsladugård och Bagaregården med sina landshövdingehus kring grönskande storgårdar liksom villor och radhus i Änggården är ytterligare exempel.

Södra Vägen 59

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 10,188 %

Byggnaden

 • Byggnadsstil 1920-talets klassicism
 • Energiprestanda 129 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Södra Vägen 59