• Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
 • Solbänksgatan 11
  Solbänksgatan 11
Änggården

Solbänksgatan elva

Elegans, romantik och charm fyller detta vackra radhus sedan 1924 i inre Änggården!

 • Antal rum 7 rok, varav 4 sovrum
 • Boarea 191 kvm
 • Biarea 71 kvm
 • Tomtareal 184 kvm
 • Byggnadsår 1924
 • Karta
Trivsamt beläget familjeboende på attraktiv och lugn adress i inre Änggården. Elegans, romantik och charm fyller detta vackra radhus sedan 1924. Varsamt, omtänksamt och exklusivt renoverat. Totalt 262 kvadratmeter fördelat på fyra plan från källare till vind gör detta till ett familjeboende för god livskvalité. Sju soliga rum i vackra proportioner, platsbyggt kök, två badrum och en lustfylld atmosfär. Öppen spis och välbevarade originaldetaljer. Social och levnadsglad planlösning med vardagsrum, matsal och kök på entréplanet. Utgång till soldäck och uteplats. Sol till sena kvällen. Representativt och familjärt på en och samma gång. På den mer privata ovanvåningen finns två bra sovrum, västerbalkong, walk in closet och ett vackert badrum. Från det höga och fria läget ges en trivsam utsikt. Vindsplanet rymmer ytterligare två sovrum, ett allrum och ytterligare ett badrum. Utsikt över det stilla området. Rymlig och fräsch källarvåning med matkällare, hobbyrum, tvättstuga och med möjlighet att kanske addera en vinkällare? Redan vid de vackra grindarna antyds vad som komma skall. 20-talsklassicismen är lätt att tycka om. Huset är i bra skick och har under åren löpande renoverats. Villan är besiktigad. Inkopplad fiber. Enkelt med parkering på gatan. Med bästa läge i den gröna trädgårdsstaden. Granne med Botaniska Trädgården samt naturreservatet Änggårdsbergen och dess utmärkta promenad- & motionsspår. Promenadavstånd till Slottsskogen och Linnéstaden. Lyckliga de som här skall bo! Solbänksgatan Elva! Det hörs ju på namnet!

En allé av magnolia markerar infarten till Änggården. Området är känt som en idyllisk, barnvänlig oas i storstaden med dess vackra trähus i olika kulörer, prunkande trädgårdar efter engelskt ideal och snickerier i tidstypiska detaljer.

På Solbänksgatan Elva lyser solen sedan 1924 på ett charmigt radhus. Byggnaden uppfördes efter ritningar av arkitekten Ragnar Hjort i 1920-talets Klassicism. Se granittrappan med smiden till den vackra entrédörren med bland annat vackert spröjsat överljus.

Hallrum med praktiskt och charmigt vindfång. Den välkomnande hallen har en vacker pärlspont som går i brutet vitt. Härifrån nås köket och vardagsrummet. Kapprummet har ett kolossalt charmigt kryss-spröjsat fönster. Kapprummet var tidigare en gäst-wc och avloppet finns bevarat om man önskar återställa till en extra toalett.

En glasad dörr i original öppnar upp mot vardagsrummet. Här finns en hörnplacerad, vitkalkad öppen spis i funktion. På golvet ligger en oljad ekparkett i vacker slottsläggning i original. Ett rogivande rum med vackra proportioner där väggarna går i brutet vitt. Skjutbara spegeldörrar i original med välputsade, försänkta grepp i mässing.

Rummet i fil är den hänförande matsalen som också ligger intill det bedårande köket. Ett matbord för tolv personer kan lätt rymmas. Vitlackad bröstpanel, originalsnickerier och altandörrar i par i njutbar kontrast till den oljade ekparketten. Två terrasser i nivåer med fint smide omgärdade av häckväxter. En oas i eftermiddags- & kvällssolen. Det här är en del av trädgårdsstaden.

Det platsbyggda köket är en sann fröjd för ögat och optimalt planerat för familjens alla kockar. Denna helhet går i vita nyanser med snickerier från Stefan Asteberg. (http://asteberg.se) Det massiva köket med en romantisk ton och form med bänkskivor i carrara marmor sällskapat av flera skänkskåp i original. Modernt och klassisk på en och samma gång. Tre spröjsade fönster mot västerljuset. Fullutrustat med kvalitetsmaskiner från Electrolux och Husqvarna. Vattenburen golvvärme. Detta kök är en sann solskenshistoria!

Trappan till andra våningen är dekorerad av ett välvt tak á la 20-talsideal. En mjuk och stilfull matta klär trappstegen och hallrummet på det övre planet. Till vänster återfinns ett rogivande föräldrasovrum med utgång till en soldränkt balkong. Sovrummets placering gör att man kan sova med fönstret öppet om natten. Fiskbensparkett och originalgarderober på var sida av sängen. Från sovrummet, via glasade pardörrar, nås en walk in closet som rymmer alla kläder och väskor.

Ytterligare ett sovrum återfinns på detta plan. Separat beläget på andra sidan hallrummet. Detta sovrum har också ett stilla läge med utsikt mot den stora eken utanför huset. Charmiga och barfotavänliga trägolv.

Badrummet är en sann avantgardistisk upplevelse i kvalitet och känsla. Rymligt så det förslår. Snickerier i vitt med bänkskivor i granit. Dubbla handfat. Separat toalett och snyggt glasad duschplats. Badkar. Golvvärme och spots reglerade via dimmer. Trädgårdsfönster. Badrummets tvärt moderna kontrast balanseras elegant mot det trotsigt omoderna, vackra originaldetaljerna.

Vindsvåningen har inretts till ett härligt allrum, två separata sovrum och ytterligare ett badrum. Synliga takstolar i brutet vitt och två vackra fönsterkupor samt två takfönster skänker ett livsbejakande dagsljus. Takhöjd 4,5 meter i nock. En inspirerande rumsvolym där barn och vänner lär trivas. Badrummet är en ljuv plats att börja dagen på. Morgonsolen sällskapar vackert till duschens strålar. En välbalanserad mix av komfort och charm med golvvärme, handdukstork och takfönstrets utsikt.

Källarvåningen nås via serveringsgången i köket men även från huset fram och baksida. Källaren har en positiv ton med högt i tak och mängder av utrymmen för all tänkbar förvaring. Tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare samt torkskåp. Förrådsrummet rymmer allt som tänkas kan. En charmig matkällare med tidstypiska snickerier. Entrérummet från gatan blir en perfekt plats för familjen cyklar. Här kanske en snickarverkstad kan rymmas?

Solen skiner på altanen fram till kl 19.30-20.00 och på balkongen andra våning till 22.00!

Detta hus erbjuder något alldeles extra med en allt igenom väl utförd renovering, estetiskt som tekniskt. Känslan är en komplett och total lösning för familjelivet. Vardag som till fest.

I Änggården finns en livsmedelsbutik, frisör och restaurang. Det finns även två daghem, Lillängen och kooperativet Vitsippan/Blåsippan som också är fritidshem.

Botaniska trädgården delar upp trädgårdsstaden i två delar - främre Änggården i norr och Änggården i söder. Eftersom det intilliggande Änggårdsbergen öster om stadsdelen är klassat som naturreservat, är området skyddat från fortsatt exploatering.

Bra kommunikationer med hållplats vid Botaniska Trädgårdens station, med flertalet spårvagnar och bussar som trafikerar och tar dig vidare.

Här bor du även med direkt närhet till Sahlgrenska och Medicinareberget.

Via bron till andra sidan om Dag Hammarskjöldleden ligger Slottsskogen med sina promenadstråk, Villa Bel Parc och stora fria gräsytor samt inte minst det klassiska utflyktsmålet - Säldammen och djurparken.

HISTORIEN OM HUSET

Byggnaden uppfördes 1924 och ritades av arkitekten Ragnar Hjort som var flitigt verksam i byggandet av Änggården under 1920-talet. Varje hus i Änggården bär sina egna speciella detaljer och tittar man riktigt noga går det till och med att känna igen arkitekternas signifikanta stilspråk. Ragnar Hjorts hus i Änggården tillkom i brytningspunkten mellan den tunga och mörka nationalromantiken och den mer strama och lätta 1920-talsklassicismen.

På Solbänksgatan syns övergången i fasadens formspråk som utstrålar klassisk enkelhet med slät lockpanel och en lätt takfot. Dekorationerna koncentrerar sig till entrén och dess inramande portik i form av pilastrar, ett överljus med spröjs och ett litet tak som kröns av enkel rosett. Till vänster om dörren sitter ett tidstypiskt mindre fönster med krysspröjs.

Utöver Solbänksgatan 11 har Ragnar Hjort tex. även ritat en radhuslänga på Fyrdalersgatan i Änggården. Ragnar Hjort var dock inte bara känd i Änggården. Åren innan huset på Solbänksgatan såg dagens ljus hade Hjort även studerat i Frankrike, England och Italien efter examen från Konsthögskolan i Stockholm. Till Hjorts mest kända verk hör att han ritat Tekniska museet och Nobelstiftelsens hus, båda i Stockholm.

Arkitekturen

Under mitten av 1920-talet var ekonomin i Sverige stabil med god tillväxt, både föregången och efterföljd av ekonomisk kris. Nymodigheten elektricitet gjorde att man kunde mekanisera och rationalisera industrin, varorna spreds sedan över landet med järnväg och lastbilar. Med höjda löner kunde människor köpa mer än det allra nödvändigaste vilket satte fart på samhället och tillverkningen. Välståndet och inflyttningen till städerna gjorde en modernisering både behövlig och möjlig. Samtidigt var detta en tid av politisk osäkerhet, hög arbetslöshet och trångboddhet. Samhället hade tidigare inte varit en del av byggsektorn utan alla hyreshus hade uppförts av privata byggherrar eller på spekulation. År 1923 grundades HSB som skulle komma att spela störst roll i utvecklandet av goda bostäder åt arbetarfamiljer. Tillsammans byggde nu kommuner och kooperativa bostadsföreningar bättre boende för dem med låg inkomst. Bakom utformandet av de små men praktiska och mycket genomtänkta lägenheterna låg olika utredningar och köksstudier. En standardiseringskommitté inrättades för att möjliggöra masstillverkning av lister och köksinredning. Samtidigt lanserades kataloghus för den som hade möjlighet att köpa ett monteringsfärdigt hem.

På stadsplaneringsnivå ville man nu bort ifrån den rätvinkliga, täta och mörka stenstaden. Nya ideal förespråkade istället tvåvåningshus i storgårdskvarter. Ljus och luft skulle det vara mellan husen. Även byggandet av en försvenskad Trädgårdsstad härstammar från 20-talet. Trädgårdsstäder med friliggande hus placerade i gatuliv längs grönskande, krökta gator byggdes utanför de större städernas kärnor.

Klassicismens fasader var symmetriska med jämn fönstersättning och diskret prydda med pilastrar och frontoner eller girlanger och rosetter. Balkongerna och de höga portarna in till gården kunde smyckas med urnor och kolonner. Det var de klassiska arkitekturidealen som återanvändes, inte sällan med herrgården som förebild – fast i en förenklad version. Man eftersträvade enkelhet och lugn, en reaktion mot tidigare blandstilar. Fasaderna putsades eller murades i tegel. Trähusen kläddes med stående locklistpanel. Det karaktäristiska fönstret är spröjsat och har två bågar med tre rutor i varje. Små runda fönster, oxögon, och halvmåneformade, lunettfönster, prydde gavlar.

Drag av klassicismen och den efterföljande funktionalismen har ofta kombinerats i byggnader uppförda i brytpunkten mellan de två stilarna, omkring 1930. De klassicistiska arkitekterna övergick även de till funktionalismen under trettiotalet. I Göteborg finns ett flertal utpräglat klassicistiska områden som Nedre Johanneberg, där tegelbyggnaderna vid Terrassgatan är pampigt placerade på en höjd - accentuerad av naturstensmurar och en grässlänt. Kungsladugård och Bagaregården med sina landshövdingehus kring grönskande storgårdar liksom villor och radhus i Änggården är ytterligare exempel.

Solbänksgatan 11

Villan

 • Byggnadsår 1924
 • Fastighetsbeteckning Änggården 9:18
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Byggnadstyp Radhus, 2 ½ plan med källare
 • Energiprestanda 80 kwh/kvm och år
 • TV, internet och telefoni Huset är anslutet till fibernät. En fördelaktig gruppanslutning erbjuder 100 m-bit från ComHem för 200 kr/mån.,

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Solbänksgatan 11