• Styrsö Tångenväg 1
  Styrsö Tångenväg 1
 • Styrsö Tångenväg 1
  Styrsö Tångenväg 1
 • Styrsö Tångenväg 1
  Styrsö Tångenväg 1
 • Styrsö Tångenväg 1
  Styrsö Tångenväg 1
 • Styrsö Tångenväg 1
  Styrsö Tångenväg 1
 • Styrsö Tångenväg 1
  Styrsö Tångenväg 1
 • Styrsö Tångenväg 1
  Styrsö Tångenväg 1
 • Styrsö Tångenväg 1
  Styrsö Tångenväg 1
 • Styrsö Tångenväg 1
  Styrsö Tångenväg 1
 • Styrsö Tångenväg 1
  Styrsö Tångenväg 1
 • Styrsö Tångenväg 1
  Styrsö Tångenväg 1
 • Styrsö Tångenväg 1
  Styrsö Tångenväg 1
 • Styrsö Tångenväg 1
  Styrsö Tångenväg 1
 • Styrsö Tångenväg 1
  Styrsö Tångenväg 1
 • Styrsö Tångenväg 1
  Styrsö Tångenväg 1
 • Styrsö Tångenväg 1
  Styrsö Tångenväg 1
 • Styrsö Tångenväg 1
  Styrsö Tångenväg 1
 • Styrsö Tångenväg 1
  Styrsö Tångenväg 1
 • Styrsö Tångenväg 1
  Styrsö Tångenväg 1
Styrsö

Styrsö Tångenväg ett

Charmigt skärgårdshus på Styrsö om 5 rok, 99 kvm i påkostat skick, totalren 2011. 30 m från vattnet!

 • Antal rum 5 rok, varav 3-4 sovrum
 • Boarea 99 kvm
 • Tomtareal 180 kvm
 • Byggnadsår 1909
 • Karta
Det tar 30 minuter med skärgårdsbåten genom södra skärgårdens arkipelag av öar, kobbar och skär. Där väntar ett charmigt skärgårdshus i mycket tilltalande skick, 30 meter från vattnet. Stadspulsen har avstannat, havets dofter och måsskrin börjar ta över. Den stilla känslan pirrar. Det här är Styrsö Tången!

Det tar ett par minuter att gå från båten till huset. Den vitmålade fasaden med pelargoner bakom spröjsade fönster välkomnar. Vi går över det stora soldäcket som sträcker sig ut i västerläge.

Hallen har kalksten med golvvärme och garderober. En massiv, mörkbetsad ek mynnar ut i resten av huset. Kökets mörka skåpinredningen från Kvänum med arbetsbänkar i carraramarmor gör sig fint. En svart AGA-spis förstärker den sköna atmosfären av en skärgårdsdröm. Kyl, frys och diskmaskin från Miele. Oemotståndligt står frukosten uppdukad i glasverandan. Doften av frukostkaffe och rostat bröd förför. En blick mot gränden. En vy mot vattnet. Dagen har börjat bra.

Vardagsrummet med gjutjärnskamin och stora spröjsade fönsterpartier är möblerat med en yvig sittgrupp inramat av vitmålad väggpanel. Med altandörrarna på glänt rör sig de ljusa gardinerna långsamt i den ljumma vinden. Här syns rottingmöbeln på däcket med grillen lite längre bort och ger tankarna om lite grillat framåt kvällen.

På andra sidan av glasverandan ligger ett skönt sovrum med en klädkammare. Här ryms en dubbelsäng. Badrummet nås från hallen och är snyggt inrett med mörk skåpinredning från Kvänum och bänkar av carraramarmor. Dusch, handdukstork, toalett, handfat, tvättmaskin och torktumlare från Miele. Golvvärme och inbyggda spots.

Trappan till andra våningen kommer upp i det övre hallrummet. Här kan man filosofera i favoritsoffan medan tiden står stilla. Alternativt kan man gå ut på balkongen och mötas av utsikten över bryggor, småbåtshamnen, Källö brygga och via "Snobbrännan" bort mot Känsö torn. En fantastisk plats hela dagen men inte minst i kvällssolen. På var sida om övre hallrummet finns sköna sovrum med garderober. Snedtak, vinklar och vrår. Om ytterligare ett sovrum önskas kan det övre hallrummet avdelas på ett naturligt sätt.

Styrsö erbjuder sköna bad i stort sett över allt men det närmaste är egentligen längst ut på bryggan nedanför huset, via badstegen ner i det salta vattnet. En uppfriskande utedusch därefter på husets ena gavelsida inverkar uppmuntrande!

Även gästhuset är snyggt inrett med klinkergolv med värme och vitmålad väggpanel. Ett spröjsat fönsterparti vänt mot huset ger ett skönt dagsljus. Här erbjuds ett par sängplatser.

Källaren med låg höjd ger plats för båtgrejer och förnödenheter som mår bra i den svala temperaturen. I förträdgården parkeras cyklar, jollar med mera.

Huset totalrenoverades 2011. Semestern är med andra ord säkrad! Båtplats kan erbjudas 15 meter från fastigheten. Får överlåtas efter godkännande av hamnföreningen. Styrsö erbjuder utöver sköna bad, även en ICA-handel, café, restaurang, pizzeria, tennis och stärkande promenader.
Tillträde kan ges relativt omgående!

Angivet byggnadsår 1909. Ombyggnad 2011.
Utvändigt; ny träfasad (delvis), nya fönster från Nossebro snickerifabrik, nytt tak, ny balkong, ny altan, rest taknock, Inplåtad skorsten, nytt gästhus, nytt plank. Utvändigt ommålat.
Invändigt; Nya ytskikt, nytt kök från Kvänum, ny spis, kyl, frys, diskmaskin, ny golvvärme, ny gjutjärnskamin, nytt badrum, tvättmaskin, torktumlare samt ny planlösning.

2018 efter vattenskada; uttorkning (se intyg), utfyllnad del av torpargrund (kök,hall), nya ytskikt, golv i badrum, kök, vardagsrum , glasveranda och sovrum. Nya väggar i badrum, och hall. Delvis nya träinslag kök. Ommålning av kök. Ny badrumsinredning. Ny Dusch. Intyg från Försäkringsbolag och Sjövalla bygg.
Ommålning av plank samt västra husfasaden, fönster samt gästhus. Full dokumentering över de åtgärder som utförts.

Fiber indraget internetanslutning. Dock ej inkopplad (inget abonnemang)
Uppvärmning i första våning via luftvärmepump och andra våning via elradiatorer .

Arrende (nr AL-2010-0397)
Arrendet är av 32 kvm utvändig yta i anslutning till fastighet av Göteborgs stad. 2000 kr/år. Planarbete pågår för att ändra ”allmän platsmark” till vanlig mark. Löfte av Göteborgs stad att få köpa 32 kvm efter ny plan vunnit laga kraft.

Arkitekturen

Byggandet av hus längs Bohuskusten har historiskt varit tätt sammanknutet till fisket och sillperioderna. När sillen gått till har det inneburit att fiskesamhällena blomstrade och befolkningen och byggandet ökade. Redan under 1500-talet började Bohusbönderna flyttade närmare sjön för att bygga hus vid naturliga hamnar i låglänta områden, i lä för vinden. Husen låg tätt så att man hade uppsikt över både havet och båtarna i hamnen med minst ett fönster åt sjön. Detta speciella sätt att bygga hus på har skapat de kustsamhällen i Bohuslän som i dag är kända för att vara pittoreska och mysiga – med andra ord det typiskt bohuslänska.

Traditionellt har det funnits två hustyper som använts flitigt längs Bohuskusten: enkelhus och dubbelhus, det vill säga hus med ett respektive två rums bredd och kök. De var vanliga ända in på 1900-talets början. I Bohuslän har stugorna traditionellt haft små och nätta dimensioner. De boende ägde inte marken själva varför ingen inhägnad tomtmark förekom, på sin höjd en liten kålgård för husbehov med en låg stenmur runt. Man kunde passera fritt mellan husen, ner till bodarna och ut på bryggorna. 

Typiskt bohuslänskt

De typiska dragen på bohuslänska hus har skapats av en stark snickeritradition. Varje trakt har haft sin särprägel på fönster, verandor och lövsågerier som vi kan lägga märke till än i dag. Under 1800-talets första hälft började bostadshusen att smyckas med profilhyvlade listverk medan det senare under seklet blev allt vanligare med snickerier i s.k. schweizerstil med figursågade partier.

Taken täcktes inledningsvis med naturmaterial som torv, tång, vass eller halm. Under 1700-talet började man använda enkupiga tegelpannor och fram på 1800-talet hade teglet blivit det klart dominerande takmaterialet.

Vita små stugor

Till bohuslänsk byggtradition förknippar vi även panelarkitekturen som växte fram under 1800-talet. Då började timmerstugorna kläs med stående plank som tätning. Längre tillbaka i tiden lämnades husen trärena för att gråna över tid, eller ströks med falu rödfärg, men under 1800-talets början blev det vanligt att måla panelerna med oljefärg. Nyanserna gick från början i dova ockratoner, något som vid mitten av 1800-talet ersattes av de ljusa nyanser av oljefärg som vi i dag förknippar som så typiskt bohuslänska. Mot de ljusa panelerna i vitt eller gult var knutlister, fönster och dörrar målade i en mörkare kontrasterande kulör. Numer är det svårt att tänka sig Bohuslän utan sina vitmålade hus!

Sjöbodar

Kanske allra mest utmärkande för kusten är raden av sjöbodar och bryggor. De äldsta sjöbodarna var ganska små och timrade men allt eftersom redskapen utvecklades och blev fler växte sjöbodarna i storlek. Vid 1800-talets slut byggdes de i stolpvirke och kläddes med bräder. Fram mot 1900-talets början kunde de till och med ha en övervåning, det s.k. rännet, där snörpvaden till fisket förvarades. 

Styrsö Tångenväg 1

Villan

 • Byggnadsår 1909
 • Fastighetsbeteckning Styrsö 3:159
 • Uppvärmning Luftvärmepump, radiatorer
 • Byggnadstyp Fritidshus, 1 ½ plan med delvis källare
 • TV, internet och telefoni Fiber indraget men ej anslutet (inget abonneman startat), Fiber indraget men ej anslutet (inget abonneman startat)

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Styrsö Tångenväg 1