• Tallboängen 78
  Tallboängen 78
 • Tallboängen 78
  Tallboängen 78
 • Tallboängen 78
  Tallboängen 78
 • Tallboängen 78
  Tallboängen 78
 • Tallboängen 78
  Tallboängen 78
 • Tallboängen 78
  Tallboängen 78
 • Tallboängen 78
  Tallboängen 78
 • Tallboängen 78
  Tallboängen 78
 • Tallboängen 78
  Tallboängen 78
 • Tallboängen 78
  Tallboängen 78
 • Tallboängen 78
  Tallboängen 78
 • Tallboängen 78
  Tallboängen 78
Askim

Tallboängen sjuttioåtta

Enplansvilla med barnvänligt läge om 5 rok, 137 kvm samt dubbelgarage på 911 kvm friköpt tomt

 • Antal rum 5 rok, varav 4 sovrum
 • Boarea 137 kvm
 • Tomtareal 911 kvm
 • Byggnadsår 1969
 • Karta
Enplansvilla byggd 1969 i trevlig vinkel om 5 rok, 137 kvm med barnvänligt, idylliskt läge på återvändsgata i Hults by. Dubbelgarage. 911 kvm friköpt, plan tomt med promenadavstånd till Askimsbadet! Vardagsrum om 38 kvm med stora fönsterpartier och utgång till soldäcken i vinkel och till trädgården. Snyggt, välutrustat kök (2010). 4 bra sovrum, varav master bedroom med utgång till soldäck och trädgård. Badrum med både dusch och badkar (2016). Tvättstuga (2016) och bastu intill. Stor entréhall med skjutdörrsgarderob, klädkammare och gästtoalett. Dubbelgaraget har bra förvaringsutrymmen. 2 p-platser även på uppfarten till garaget. Villan erbjuder ett trivsamt och praktiskt familjeboende i populärt område!

Att bo på långt in på en återvändsgata i ett lugnt villaområde innebär att få bilar kör förbi och att barnen kan röra sig fritt. Här på Tallboängen Sjuttioåtta ligger en 60-talsdröm i ett plan och i vinkel och väntar på att en ny familj skall ta vid. En stenlagd gång visar vägen till entrén.

Hallen är välkomnande och rymlig. Här finns en skjutdörrsgarderob samt en klädkammare. Även gästtoaletten nås härifrån. Ett praktiskt stengolv tål massor av blöta skor och stövlar.

Rakt fram ligger vardagsrummet med 38 kvadrat ekparkett och stora fönsterpartier på båda långsidorna. På ena sidan är det tre stycken och utgång till soldäcken och trädgården. Rummet rymmer både en stor soffgrupp och en matsalsmöbel och faktiskt ännu mer möblering om man så önskar. Längst in finns ett av sovrummen med mer fin ekparkett. Väggar i brutet vitt som i övriga rum.

Köket ligger i den andra husvinkeln och nås från hallen. Stram skåpinredning i vitt med arbetsbänkar i ek. Stänkskydd i dekorativ mosaik. Induktionshäll, köksfläkt, ugnar, hel kyl och frys samt diskmaskin. Maskiner i rostfritt. En köksbänk som en halvö skapar en trevlig bänksittning. Utsikt mot entrégången.

Tre sköna sovrum i rad vetter mot trädgården. Det största passar bra som master bedroom och har utgång till soldäck och trädgård. De två andra är utmärkta barnrum.

Fräscht badrum intill med både badkar och dusch. Tvättstugan ligger intill och har även ingång till bastun.

Trädgården är ganska plan och gräsytorna runt omkring känns rymliga. Bra plats för lek med andra ord.

Dubbelgaraget rymmer utöver två bilar även plats för förvaring. Framför garaget kan två bilar parkera.

Som sagt, ett trivsamt och praktiskt familjeboende i ett mycket omtyckt område! Välkommen!

HULTS BY OCH GJUTEGÅRDEN
Hults by/Gjutegården ligger vid havet i västra Göteborg. Området byggdes mellan år 1975 och 1978. Området ligger i en svag sluttning. Området mot söder består av villor medan området mot norr består av ängar. Området består av 5 olika hustyper. Dessa ligger blandade i området.
Området har nära till badplatser och småbåtshamnar. Att cykla till närmaste badstrand tar ca 7 minuter. I områdets närhet finns en av Göteborgs största koloniområde.

På Marholmsvägen som passerar området går bussar med täta turer. I närheten finns även Näsetvägen som också trafikeras av täta bussturer. Öster om området ca 500m meter går huvudväg 158. På denna väg går expressbussar direkt till innerstaden.

I området finns två daghem. Det ena heter Gjutegårdens daghem och det andra som ligger precis utanför området heter Hagkroksvägen. För mer information om daghemsplats kontakta kommunen.
200 meter öster om Gjutegården ligger Hultskolan. Detta är en mindre skola som har stadie 1-5. För stadie 6-9 hänvisas till Hovåsskolan. Att cykla dit tar 20 minuter.
Närmaste Gymnasium är Frölunda Gymnasiet. Att cykla dit tar 20 minuter.

På Frölunda Torg finns en stor mängd olika affärer. Här erbjuds fri parkering. Nära området finns Åkeredshallen som är en mindre familjär livsmedels butik.
Det finns ingen affär i direkt närhet till Gjutegården. Under hög sommartid finns dock en campingbutik med bas sortiment på Askims camping.
Väster om Hults by finns Välens fritidsområde. Där finns möjligheter till fågelskådning samt se höglandsboskap.

Arkitekturen

Från landsbygden flyttade folk till de större städernas arbetstillfällen och arbetskraftsinvandring organiserades för att få tillräckligt med människor till den blomstrande industrin. Befolkningsökningen i storstäderna ledde till bostadsbrist vilken skulle avhjälpas med det så kallade Miljonprogrammet. En miljon bostäder skulle uppföras under perioden 1964-74 och omkring en tredjedel av dem var småhus.

Även byggindustrin utvecklades i rask takt och småhusfabrikanterna med prefabricerade hus hade bråda dagar. Det uppfördes gruppbyggda hus som såldes nyckelfärdiga och styckbyggda monteringsfärdiga villor. Mot den växande medelklassen marknadsfördes villaboendet som idé, med närhet till trädgården och naturen som säljargument.

På 60-talet blev också privatbilen allt vanligare och den ökade bilismen var en viktig aspekt i samhällsplaneringen. Kanske skulle vi, likt amerikanarna, ta bilen till köpcentrum och naturupplevelser? I nyplanerade områden var trafikseparering en nyhet, med parkering och garage placerade separat och bostäderna i bilfria miljöer med grönytor, cykel- och gångvägar mellan husen. Områdena byggdes storskaliga för att kunna bära ett närserviceutbud.

Villaarkitekturen under 1960-talet präglades av rationalitet och kostnadseffektivitet. Dekorationer förekom knappt – förutom kring entrén. De gedigna ytterdörrarna gjordes i beständiga träslag som ek eller teak och fick spårade geometriska mönster. Tillsammans med ett sidoljusparti av insynsskyddat glas utgör de ett tydligt tidsdokument. Träpanel och fasadtegel var en vanlig kombination och även partier av puts, lättbetong och asbestcement förekom. År 1965 började den vita nyheten som i folkmun kallades mexisten/-tegel (kalksandsten) att tillverkas med MEXI som produktnamn. Namnet hade arbetats fram av en reklamfirma i Örebro och skulle skapa associationer till varmare breddgraders vita väggar. Villornas formspråk var påverkat av den tidigare funktionalismen liksom modernismen med flacka pulpettak, fönsterband och förskjutna byggnadskroppar. De raka linjerna och fönsterpartierna gav byggnaderna ett horisontellt uttryck som ofta förstärktes av en taksarg. I gruppbyggda områden hade husen ofta sadeltak. Även 1950-talets ideal levde kvar en bit in i decenniet vilket gav enplansvillor i gult eller rött tegel med indragna fasadpartier och varierande fönstertyper. Nya typer som atriumhus, vinkelhus och kedjehus började byggas under 60-talet.

Tallboängen 78

Villan

 • Byggnadsår 1969
 • Fastighetsbeteckning Hult 31:21
 • Uppvärmning Luftvärmepump, direktverkande el
 • Byggnadstyp Kedjehus, 1 plan
 • Energiprestanda 135 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Tallboängen 78