• Tångehöjdsvägen 2A
  Tångehöjdsvägen 2A
 • Tångehöjdsvägen 2A
  Tångehöjdsvägen 2A
 • Tångehöjdsvägen 2A
  Tångehöjdsvägen 2A
 • Tångehöjdsvägen 2A
  Tångehöjdsvägen 2A
 • Tångehöjdsvägen 2A
  Tångehöjdsvägen 2A
 • Tångehöjdsvägen 2A
  Tångehöjdsvägen 2A
 • Tångehöjdsvägen 2A
  Tångehöjdsvägen 2A
 • Tångehöjdsvägen 2A
  Tångehöjdsvägen 2A
 • Tångehöjdsvägen 2A
  Tångehöjdsvägen 2A
 • Tångehöjdsvägen 2A
  Tångehöjdsvägen 2A
 • Tångehöjdsvägen 2A
  Tångehöjdsvägen 2A
Mollösund

Tångehöjdsvägen tvåA

Modernt skärgårdsboende om 3 rok + gästhus i populära Tången, intill Mollösund

 • Antal rum 4 rok, varav 3 sovrum
 • Boarea 56 kvm
 • Våningsplan 1 av 2
 • Hiss Nej
 • Karta
Här doftar havet. Här är det vackert. Här är det tyst. Längst ut på Orust sydvästra kust ligger Mollösund med anor från 1500-talet. Intill ett av landets äldsta fiskelägen i populära Tången erbjuds ett modernt skärgårdsboende om 3 rok + gästhus samt del i förrådsbod.

Bekvämt och charmigt boende om 3-4 rok, 56 + 10 kvadrat med öppen planlösning mellan snyggt, komplett kök och rymligt vardagsrum med utgång till soldäck och gästhus. Två sköna sovrum och fint badrum med tvättmaskin och torktumlare. Rymlig hall med plats för ytterkläder och skor. Hela huset har ljusa barfotavänliga trägolv, väggar strukna i brutet vitt samt snygg takpanel. Gästhuset om 10 kvadrat har fin arkitektur med de för området karaktäristiska spröjsade höga fönsterpartierna. Innerväggar i liggande träpanel skapar lite New England-känsla. Gästhuset rymmer t ex två våningssängar och är vänt mot lägenheten så att en sammanhängande helhet ges med soldäcket emellan.

Del i förrådsbod.
Parkering intill huset.

Några hundra meter till bad och båthamn samt magasinsbyggnad som inrymmer fest- & samlingslokal, bastu, toalett, gästlägenhet för ett par familjer. Mitt i området finns en lekplats och fotbollsplan. Boulebanor är planerade. Här ordnar samfällighetsföreningen dans kring midsommarstången och i Magasinet vinprovningar, skaldjurskvällar mm.

Promenad- & cykelavstånd till det gamla Mollösund med fiskaffärer, mataffär, skeppshandel, klädbutiker, glasscafé, caféer, restauranger, hotell, pensionat och vandrarhem. Flera härliga badplatser runt omkring, t ex Tornevik och Kattevik.

Ett åretruntparadis med havet, klipporna och det gamla samhället intill.
Till och med en kommunal busslinje finns.
Bostadsrätten kan tillträdas omgående om så önskas.

Vi erbjuder 3 visningstillfällen; söndag 28/7 kl 11-12:00, tisdag 30/7 kl 17-18:00 samt onsdag 31/7 kl 12-13. Skulle någon av dessa tider inte passa er vänligen kontakta Tomas Ahre 0705 250 650, tomas.ahre@are.se för annan tid!

Arkitekturen

Byggandet av hus längs Bohuskusten har historiskt varit tätt sammanknutet till fisket och sillperioderna. När sillen gått till har det inneburit att fiskesamhällena blomstrade och befolkningen och byggandet ökade. Redan under 1500-talet började Bohusbönderna flyttade närmare sjön för att bygga hus vid naturliga hamnar i låglänta områden, i lä för vinden. Husen låg tätt så att man hade uppsikt över både havet och båtarna i hamnen med minst ett fönster åt sjön. Detta speciella sätt att bygga hus på har skapat de kustsamhällen i Bohuslän som i dag är kända för att vara pittoreska och mysiga – med andra ord det typiskt bohuslänska.

Traditionellt har det funnits två hustyper som använts flitigt längs Bohuskusten: enkelhus och dubbelhus, det vill säga hus med ett respektive två rums bredd och kök. De var vanliga ända in på 1900-talets början. I Bohuslän har stugorna traditionellt haft små och nätta dimensioner. De boende ägde inte marken själva varför ingen inhägnad tomtmark förekom, på sin höjd en liten kålgård för husbehov med en låg stenmur runt. Man kunde passera fritt mellan husen, ner till bodarna och ut på bryggorna. 

Typiskt bohuslänskt

De typiska dragen på bohuslänska hus har skapats av en stark snickeritradition. Varje trakt har haft sin särprägel på fönster, verandor och lövsågerier som vi kan lägga märke till än i dag. Under 1800-talets första hälft började bostadshusen att smyckas med profilhyvlade listverk medan det senare under seklet blev allt vanligare med snickerier i s.k. schweizerstil med figursågade partier.

Taken täcktes inledningsvis med naturmaterial som torv, tång, vass eller halm. Under 1700-talet började man använda enkupiga tegelpannor och fram på 1800-talet hade teglet blivit det klart dominerande takmaterialet.

Vita små stugor

Till bohuslänsk byggtradition förknippar vi även panelarkitekturen som växte fram under 1800-talet. Då började timmerstugorna kläs med stående plank som tätning. Längre tillbaka i tiden lämnades husen trärena för att gråna över tid, eller ströks med falu rödfärg, men under 1800-talets början blev det vanligt att måla panelerna med oljefärg. Nyanserna gick från början i dova ockratoner, något som vid mitten av 1800-talet ersattes av de ljusa nyanser av oljefärg som vi i dag förknippar som så typiskt bohuslänska. Mot de ljusa panelerna i vitt eller gult var knutlister, fönster och dörrar målade i en mörkare kontrasterande kulör. Numer är det svårt att tänka sig Bohuslän utan sina vitmålade hus!

Sjöbodar

Kanske allra mest utmärkande för kusten är raden av sjöbodar och bryggor. De äldsta sjöbodarna var ganska små och timrade men allt eftersom redskapen utvecklades och blev fler växte sjöbodarna i storlek. Vid 1800-talets slut byggdes de i stolpvirke och kläddes med bräder. Fram mot 1900-talets början kunde de till och med ha en övervåning, det s.k. rännet, där snörpvaden till fisket förvarades. 

Tångehöjdsvägen 2A

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt

Byggnaden

 • Byggnadsår 2007
 • Byggnadsstil Bohuslänsk Byggtradition
 • Uppvärmning Golvvärme via el
 • Internet Fiber är installerat.
 • TV Fiber är installerat.

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Tångehöjdsvägen 2A