• Teknologgatan 3
  Teknologgatan 3
 • Teknologgatan 3
  Teknologgatan 3
 • Teknologgatan 3
  Teknologgatan 3
 • Teknologgatan 3
  Teknologgatan 3
 • Teknologgatan 3
  Teknologgatan 3
 • Teknologgatan 3
  Teknologgatan 3
 • Teknologgatan 3
  Teknologgatan 3
 • Teknologgatan 3
  Teknologgatan 3
 • Teknologgatan 3
  Teknologgatan 3
 • Teknologgatan 3
  Teknologgatan 3
 • Teknologgatan 3
  Teknologgatan 3
 • Teknologgatan 3
  Teknologgatan 3
Nedre Johanneberg

Teknologgatan tre

Exklusiv 20-talsvåning om 3 rok, 98 kvm i Nedre Johanneberg med snyggt kök, badrum och gästtoalett!

 • Antal rum 3 rok, varav 2 sovrum
 • Boarea 98 kvm
 • Våningsplan 1 av 6
 • Hiss Ja
 • Karta
Området är känt av de flesta och välbesökt av många. Känt för sitt utmärkta exempel på 20-talsklassicism. I stort sett oförändrat sedan 20-talet. Skillnaden är egentligen att träden är högre och bilarna har ändrat utseenden samt blivit fler. Att gå upp mot de mäktiga fasaderna på Terrassgatan och Teknologgatan ger en känsla av lite avslappnad lyx. I all denna sköna atmosfär kan vi idag erbjuda en alltigenom mycket väl renoverad och påkostad våning med trivsam planlösning med exklusiva inredningar.

Att stiga in i våningen är en lustfylld upplevelse med den stora, öppna volymen och de vackra massiva ekparketterna i fiskbensläggning i kombination med en ljus färgsättning.
Hallrummet i våningens mitt har en garderob med avhängning intill samt en snygg gästtoalett. Härifrån lockar det stora sällskapsrummet. Detta är en kombination av funktionerna kök-matsal-vardagsrum i ett tilltalande format. Tre renoverade fönsterpartier i djupa nischer mot gatan förser de nästan 45 kvadraten med ett fint dagsljus.

Köksinredningen i stram stil från Kvänum i rökt ek med arbetsbänkar av ljus sten ger en exklusiv känsla och stor lust till matlagning och umgänge. Maskiner från Siemens. Några pallar gör sig bra för den eller de som vill sällskapa. Ett större matbord ryms intill alternativt i den andra delen av rummet.

Den andra delen av sällskapsrummet möbleras naturligt med en yvig sittgrupp. Allt förberett för fantastiska möten och sköna kvällar.

Mot den lummiga gården ligger två sköna sovrum inredda med praktiska skjutdörrsgarderober i stramt vitt. I det större sovrummet finns även en rad garderober. Båda rummen har plats för en dubbelsäng om så önskas.

Från hallrummet nås badrummet. Rymligt och snyggt inrett. Här finns glasad duschhörna med inbyggda rördragningar, handdukstork, handfat på kommod samt vägghängd toalett. Tvättmaskin och torktumlare. Golvvärme och inbyggda spots.

Våningen har renoverats i sin helhet 2015 - 2016 med ny el, vvs, kök, badrum och gästtoalett samt alla ytskikt. Ny larmanläggning från Securitas. Säkerhetsdörr. Fiber från Telia ingår i avgiften.
Litet förråd finnes, det är dörren höger om hissen på bottenplan. Gemensam tvättstuga, totalrenoverad 2015 – 2016, finns längst upp i huset.

Våningen passar bra för människor som vill bo i en historisk, vacker miljö och vill bevara den gamla arkitekturens livsbejakande atmosfär mitt i en stad som sakta börjar ta en ny form med mer plats för människor och en levande stadskärna med kultur, affärer, caféer, restauranger, parker och kommunikationer.

Byggnaden ingår i kvarteren närmast Terrassgatan - några av de vackrare bebyggelsemiljöerna i Nedre Johanneberg. Byggnaderna vid Terrassgatan var de första att uppföras efter stadsingenjör Albert Lilienbergs stadsplan för området från 1917. Den magnifika byggnaden på sex våningar ritades av arkitekt Johan Jarlén och stod färdig 1927.

Kvarteren omkring

Johanneberg är uppkallat efter landeriet med samma namn vars huvudbyggnad idag finns bevarad strax ovanför Korsvägen.

Södra delen av området tillhörde Krokslätt fram till 1883 och var bebyggt med den herrgårdsliknande egendomen Gibraltar, uppförd omkring år 1800.

Albert Lilienbergs stadsplan

Framväxten av Johanneberg grundar sig i en stadsplan från 1917 som upprättades av dåvarande stadsingenjör Albert Lilienberg vilken omfattade ett stort bostadsområde innehållande både Nedre och Övre Johanneberg.

När den norra, nedre delen var uppförd omarbetades resterande stadsplan 1936 av Uno Åhrén, då nytillträdd stadsplanechef i Göteborg.

Åhrén gav istället bebyggelsen därefter ett funktionalistiskt uttryck.

Vid Pontus Wiknersplatsen kan man studera flera av Lilienbergs främsta kännetecken.

Svängda former i gatusträckningen som mynnar ut i platsbildningar och slutna gaturum där fasaderna med sitt röda tegel sluter om.

Terrassgatan

Nedre Johanneberg består av slutna storgårdskvarter längs Terrassgatan i 1920-talets klassicism med röda tegelfasader och höga socklar och terrasser i natursten. Området byggdes under förhållandevis lång tid och när det var dags för kvarteren i sydost hade stadsplanen hunnit ändras och kvarteren är öppna och luftigare. Johannebergskyrkan i områdets södra spets ritades av Sigfrid Ericson och stod färdig 1940. I väster avgränsas Nedre Johanneberg av Gibraltargatan medan Viktor Rydbergsgatan omsluter området i norr och öster.

Kända arkitekter

Husen i Nedre Johanneberg är ritade av dåtidens mest anlitade arkitekter. De är individuellt utformade men uppfattas som en sammanhängande helhet genom sin gemensamma höjd, takutformning och materialanvändning. Idag är området en del av stenstaden och klassat som riksintresse för kulturmiljövården på grund av sina höga kulturhistoriska värden. En promenad genom området är som en provkarta över 1920-talets ideal med symmetriska fasadkompositioner och klassicistiska dekorationer kring portar, runt fönster och på fasader.

Arkitekturen

Under mitten av 1920-talet var ekonomin i Sverige stabil med god tillväxt, både föregången och efterföljd av ekonomisk kris. Nymodigheten elektricitet gjorde att man kunde mekanisera och rationalisera industrin, varorna spreds sedan över landet med järnväg och lastbilar. Med höjda löner kunde människor köpa mer än det allra nödvändigaste vilket satte fart på samhället och tillverkningen. Välståndet och inflyttningen till städerna gjorde en modernisering både behövlig och möjlig. Samtidigt var detta en tid av politisk osäkerhet, hög arbetslöshet och trångboddhet. Samhället hade tidigare inte varit en del av byggsektorn utan alla hyreshus hade uppförts av privata byggherrar eller på spekulation. År 1923 grundades HSB som skulle komma att spela störst roll i utvecklandet av goda bostäder åt arbetarfamiljer. Tillsammans byggde nu kommuner och kooperativa bostadsföreningar bättre boende för dem med låg inkomst. Bakom utformandet av de små men praktiska och mycket genomtänkta lägenheterna låg olika utredningar och köksstudier. En standardiseringskommitté inrättades för att möjliggöra masstillverkning av lister och köksinredning. Samtidigt lanserades kataloghus för den som hade möjlighet att köpa ett monteringsfärdigt hem.

På stadsplaneringsnivå ville man nu bort ifrån den rätvinkliga, täta och mörka stenstaden. Nya ideal förespråkade istället tvåvåningshus i storgårdskvarter. Ljus och luft skulle det vara mellan husen. Även byggandet av en försvenskad Trädgårdsstad härstammar från 20-talet. Trädgårdsstäder med friliggande hus placerade i gatuliv längs grönskande, krökta gator byggdes utanför de större städernas kärnor.

Klassicismens fasader var symmetriska med jämn fönstersättning och diskret prydda med pilastrar och frontoner eller girlanger och rosetter. Balkongerna och de höga portarna in till gården kunde smyckas med urnor och kolonner. Det var de klassiska arkitekturidealen som återanvändes, inte sällan med herrgården som förebild – fast i en förenklad version. Man eftersträvade enkelhet och lugn, en reaktion mot tidigare blandstilar. Fasaderna putsades eller murades i tegel. Trähusen kläddes med stående locklistpanel. Det karaktäristiska fönstret är spröjsat och har två bågar med tre rutor i varje. Små runda fönster, oxögon, och halvmåneformade, lunettfönster, prydde gavlar.

Drag av klassicismen och den efterföljande funktionalismen har ofta kombinerats i byggnader uppförda i brytpunkten mellan de två stilarna, omkring 1930. De klassicistiska arkitekterna övergick även de till funktionalismen under trettiotalet. I Göteborg finns ett flertal utpräglat klassicistiska områden som Nedre Johanneberg, där tegelbyggnaderna vid Terrassgatan är pampigt placerade på en höjd - accentuerad av naturstensmurar och en grässlänt. Kungsladugård och Bagaregården med sina landshövdingehus kring grönskande storgårdar liksom villor och radhus i Änggården är ytterligare exempel.

Teknologgatan 3

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 9,2453 %

Byggnaden

 • Byggnadsår 1927
 • Byggnadsstil 1920-talets klassicism
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Energiprestanda 151 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Teknologgatan 3