• Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
 • Terrassgatan 1
  Terrassgatan 1
Nedre Johanneberg

Terrassgatan ett

Klassisk 20-talsvåning om 4 rok, 130 kvm i mycket sobert skick på Terrassgatan!

 • Antal rum 4 rok, varav 2-3 sovrum
 • Boarea 130 kvm
 • Våningsplan 1 av 5
 • Hiss Ja
 • Karta
Klassisk 20-talsvåning om 4 rok, 130 kvm i sobert skick på Terrassgatan Ett. Vackra rum med fina ekparketter. Stort kök med gårdsbalkong. Gästtoalett.

Kvadratiskt hallrum med svindlande vacker takmålning i original samt gammaldags, rymlig garderob. Stort vardagsrum med två fönsterpartier mot grönskan och massiv ekparkett i fiskbensläggning. Spegelskjutdörrar till matsalen i fil. Dekorativa förvaringsskåp mot ena väggen. Köket ligger klassiskt mot gården och har utgång till solig söderbalkong. Köket har en stram skåpinredning i vitt och maskiner i rostfritt. Vacker matplats vid gårdsfönstret. Kammaren intill med garderob. Här ryms en dubbelsäng om så önskas. Det andra sovrummet är än större och har hörngarderober i original på var sida om fönsterpartiet och en rad garderober med bland annat sminkbord. Snyggt badrum med toalett, dusch och tvättmaskin. Gästtoalett intill.

Området är känt av de flesta och välbesökt av många. Känt för sitt utmärkta exempel på 20-talsklassicism. I stort sett oförändrat sedan 20-talet. Skillnaden är egentligen att träden är högre och bilarna har förändrat utseenden. Att gå upp mot de mäktiga fasaderna på Terrassgatan ger en känsla av lite avslappnad lyx.

Den bastanta byggnaden uppfördes 1924 på berg och utstrålar all den charm och pondus man kan vänta från 20-talsklassicismens vackra arkitektur. Den glasade ekporten ger ljus åt foajén med kolonner längst in. Vägg- och takdekorationer har restaurerats med originalet som förebild.

Tag hissen en våning upp eller gå i det vackra trapphuset.

Hallrummet med massiv ekparkett i fiskbensläggning och en takmålning i mycket vackert original, skapar en uppenbar, välkomnande känsla.

Vardagsrummet känns rymligt med sin volym och sina vackra proportioner. Två fönsterpartier i djupa nischer och massiv ekparkett i fiskbensläggning. Här ryms en yvig sittgrupp och väggarna ger plats åt många av favorittavlorna.

Den vackra ekparketten fortsätter in i matsalen i fil via spegelskjutdörrar i original med grepp i mässing. Ett fönsterparti mot grönskan. Ett bord för upp till 10 personer gör sig fint. Matsalen har inretts med några stilrena och praktiska förvaringsskåp.

Passagen går genom våningen som en röd tråd och mynnar ut i köket med sitt klassiska läge mot gården. Det är ett stort kök med stram skåpinredning i vitt ändå upp i taket. Bänkskivor i granit och maskiner i rostfritt. Trevlig matplats vid köksfönstret och vacker glasad dörr i original till balkongen. Söderläget ger ett antal sköna soltimmar om dagen.

Innanför köket ligger ett av sovrummen. Det var säkert tänkt som en kammare en gång men med den storleken säger vi idag att det är ett sovrum med plats för dubbelsäng om man så önskar.

Master bedroom ligger åt andra hållet och är riktigt rymligt. Ett vackert inslag är de två hörngarderoberna på var sida om fönsterpartiet. Lite snedställda för att låta dagsljuset enkelt flöda in och samtidigt visa de vackra spegeldörrarnas former. Utefter ena långväggen har en stilren garderobslänga med sminkbord integrerats.

Mitt emellan de båda sovrummen finns en snyggt inredd våtrumsavdelning med toalett, dusch och tvättmaskin på ena sidan och separat gästtoalett på den andra.

På gården står utemöbler under sommarhalvåret och där finns möjlighet att grilla.

Till lägenheten hör ett vindsförråd om cirka 8 kvadrat samt ett källarförråd om cirka 4 kvadrat. På vinden finns även en komplett tvättstuga och i källaren finns ett hobbyrum.

I portgången mellan gården och Terrassgatan är det cykelparkering.

Våningen passar bra för människor som vill bo i en historisk, vacker miljö och vill bevara den gamla arkitekturens livsbejakande atmosfär mitt i en stad som sakta börjar ta en ny form med mer plats för människor och en levande stadskärna. Mitt i stadens kulturella centrum med affärer, restauranger, caféer, parker och service.

Utmärkta kommunikationsmöjligheter med både spårvagnar och bussar. Snabbt ut på vägsystem som E6, E20 och riksväg 40 och Landvetter. Kort sagt, kommunikationer åt världens alla håll.

Kvarteren omkring

Johanneberg är uppkallat efter landeriet med samma namn vars huvudbyggnad idag finns bevarad strax ovanför Korsvägen.

Södra delen av området tillhörde Krokslätt fram till 1883 och var bebyggt med den herrgårdsliknande egendomen Gibraltar, uppförd omkring år 1800.

Albert Lilienbergs stadsplan

Framväxten av Johanneberg grundar sig i en stadsplan från 1917 som upprättades av dåvarande stadsingenjör Albert Lilienberg vilken omfattade ett stort bostadsområde innehållande både Nedre och Övre Johanneberg.

När den norra, nedre delen var uppförd omarbetades resterande stadsplan 1936 av Uno Åhrén, då nytillträdd stadsplanechef i Göteborg.

Åhrén gav istället bebyggelsen därefter ett funktionalistiskt uttryck.

Vid Pontus Wiknersplatsen kan man studera flera av Lilienbergs främsta kännetecken.

Svängda former i gatusträckningen som mynnar ut i platsbildningar och slutna gaturum där fasaderna med sitt röda tegel sluter om.

Terrassgatan

Nedre Johanneberg består av slutna storgårdskvarter längs Terrassgatan i 1920-talets klassicism med röda tegelfasader och höga socklar och terrasser i natursten. Området byggdes under förhållandevis lång tid och när det var dags för kvarteren i sydost hade stadsplanen hunnit ändras och kvarteren är öppna och luftigare. Johannebergskyrkan i områdets södra spets ritades av Sigfrid Ericson och stod färdig 1940. I väster avgränsas Nedre Johanneberg av Gibraltargatan medan Viktor Rydbergsgatan omsluter området i norr och öster.

Kända arkitekter

Husen i Nedre Johanneberg är ritade av dåtidens mest anlitade arkitekter. De är individuellt utformade men uppfattas som en sammanhängande helhet genom sin gemensamma höjd, takutformning och materialanvändning. Idag är området en del av stenstaden och klassat som riksintresse för kulturmiljövården på grund av sina höga kulturhistoriska värden. En promenad genom området är som en provkarta över 1920-talets ideal med symmetriska fasadkompositioner och klassicistiska dekorationer kring portar, runt fönster och på fasader.

Arkitekturen

Under mitten av 1920-talet var ekonomin i Sverige stabil med god tillväxt, både föregången och efterföljd av ekonomisk kris. Nymodigheten elektricitet gjorde att man kunde mekanisera och rationalisera industrin, varorna spreds sedan över landet med järnväg och lastbilar. Med höjda löner kunde människor köpa mer än det allra nödvändigaste vilket satte fart på samhället och tillverkningen. Välståndet och inflyttningen till städerna gjorde en modernisering både behövlig och möjlig. Samtidigt var detta en tid av politisk osäkerhet, hög arbetslöshet och trångboddhet. Samhället hade tidigare inte varit en del av byggsektorn utan alla hyreshus hade uppförts av privata byggherrar eller på spekulation. År 1923 grundades HSB som skulle komma att spela störst roll i utvecklandet av goda bostäder åt arbetarfamiljer. Tillsammans byggde nu kommuner och kooperativa bostadsföreningar bättre boende för dem med låg inkomst. Bakom utformandet av de små men praktiska och mycket genomtänkta lägenheterna låg olika utredningar och köksstudier. En standardiseringskommitté inrättades för att möjliggöra masstillverkning av lister och köksinredning. Samtidigt lanserades kataloghus för den som hade möjlighet att köpa ett monteringsfärdigt hem.

På stadsplaneringsnivå ville man nu bort ifrån den rätvinkliga, täta och mörka stenstaden. Nya ideal förespråkade istället tvåvåningshus i storgårdskvarter. Ljus och luft skulle det vara mellan husen. Även byggandet av en försvenskad Trädgårdsstad härstammar från 20-talet. Trädgårdsstäder med friliggande hus placerade i gatuliv längs grönskande, krökta gator byggdes utanför de större städernas kärnor.

Klassicismens fasader var symmetriska med jämn fönstersättning och diskret prydda med pilastrar och frontoner eller girlanger och rosetter. Balkongerna och de höga portarna in till gården kunde smyckas med urnor och kolonner. Det var de klassiska arkitekturidealen som återanvändes, inte sällan med herrgården som förebild – fast i en förenklad version. Man eftersträvade enkelhet och lugn, en reaktion mot tidigare blandstilar. Fasaderna putsades eller murades i tegel. Trähusen kläddes med stående locklistpanel. Det karaktäristiska fönstret är spröjsat och har två bågar med tre rutor i varje. Små runda fönster, oxögon, och halvmåneformade, lunettfönster, prydde gavlar.

Drag av klassicismen och den efterföljande funktionalismen har ofta kombinerats i byggnader uppförda i brytpunkten mellan de två stilarna, omkring 1930. De klassicistiska arkitekterna övergick även de till funktionalismen under trettiotalet. I Göteborg finns ett flertal utpräglat klassicistiska områden som Nedre Johanneberg, där tegelbyggnaderna vid Terrassgatan är pampigt placerade på en höjd - accentuerad av naturstensmurar och en grässlänt. Kungsladugård och Bagaregården med sina landshövdingehus kring grönskande storgårdar liksom villor och radhus i Änggården är ytterligare exempel.