• Terrassgatan 13
  Terrassgatan 13
 • Terrassgatan 13
  Terrassgatan 13
 • Terrassgatan 13
  Terrassgatan 13
 • Terrassgatan 13
  Terrassgatan 13
 • Terrassgatan 13
  Terrassgatan 13
 • Terrassgatan 13
  Terrassgatan 13
 • Terrassgatan 13
  Terrassgatan 13
Nedre Johanneberg

Terrassgatan tretton

Klassisk sällskapsvåning i Nedre Johanneberg om 4 rok, 163 kvm, totalt renoverad till toppskick!

 • Antal rum 4 rok, varav 2 sovrum
 • Boarea 163 kvm
 • Våningsplan 1 av 6
 • Hiss Ja
 • Karta
Området är känt av de flesta och välbesökt av många. Känt för sitt utmärkta exempel på 20-talsklassicism. I stort sett oförändrat sedan 20-talet. Skillnaden är egentligen att träden är högre och bilarna har ändrat utseenden samt är fler. Att gå upp mot de mäktiga fasaderna på Terrassgatan och Teknologgatan ger en känsla av lite avslappnad lyx. I all denna sköna atmosfär kan vi idag erbjuda en alltigenom mycket väl renoverad och påkostad sällskapsvåning med trivsam planlösning och exklusiva inredningar.

Via den tidstypiska entrédörren i ek med det runda fönsterpartiet ovan går vi in i det stilrena trapphuset och ringer på första dörren på vänster sida. Föreningen har installerat säkerhetsdörrar i tidstroget utseende från Axén & Grönqvist.

Det möblerbara hallrummet välkomnar med sin volym och sitt charmiga stengolv i välslipad öländsk kalksten. Kapprummet tar hand om ytterkläder och skor. En gästtoalett finns intill med bland annat kakel från Fired Earth. Takhöjden i hela våningen är 2,7 meter och trägolven är av massiv ekparkett i fiskbensläggning, i original samt ny läggning.

Via ett djupt dörrvalv kommer vi in i TV-rummet med massiv ekparkett i fiskbensläggning. Ett vackert 9-luftsfönster i djup nisch låter dagsljuset fylla rummet. Det höga läget ger även fina vyer ner mot Hvitfeldtska. Takrosetten markerar rummets mitt. Övergången mellan vägg och tak dekoreras av en diskret stuckatur. Rummet kan med fördel användas som sovrum om så önskas.

En vacker spegeldörr i original öppnar upp till rummet i fil. Vardagsrummet med sin vackra ekparkett och bokhyllor i mahogny, platsbyggda av Eriksson & Söner Möbelsnickeri i Vrena. Ett fint hörnrum med fönsterpartier i djupa nischer. En tidstypisk öppen spis i funktion bidrar till trivseln. Rummen i fil påminner om den gamla tiden vilket samtidigt skapar en behaglig atmosfär.
Spegeldörrar i par öppnar upp till matsalen. Ett sällskapligt rum med fyra öppningar, som det ofta var, och ett stort fönsterparti i djup nisch. Här ryms ett större kalas när det passar. Funktionen som matsal känns naturlig med öppningen till serveringsgången.

Master bedroom nås från matsalen och serveringsgången. Rummet är behagligt stort med fönsterparti i djup nisch. Direktaccess till badrummet med både dusch och badkar, flertal platsbyggda garderober med praktisk inredning. Kaklat från Fired Earth.

Serveringsgången har gott om förvaring i skänkskåp och två djupa klädkammare i original. I slutet av serveringsgången ligger tvättstugan med platsbyggd skåpinredning samt TM, TT, TS från Miele samt arbetsbänk med ho.

Köket ligger klassiskt mot gården med välplanerad inredning av hög kvalité. Maskiner från Miele. Köket har integrerat den gamla kammaren och är därför i modernt format med två fönsterpartier i djupa nischer och köksentré från gården. Rymligt och trivsamt med plats för stort matbord.

Det finns en uteplats med trädgård (ägs av föreningen) som nås från köksentrén.

Våningen har renoverats i sin helhet 2010-2011 med ny el, vvs, kök, badrum och gästtoalett samt alla ytskikt. Ny larmanläggning från Securitas. Säkerhetsdörrar i båda entréerna. Fiber från Telia ingår i avgiften.

Våningen passar bra för människor som vill bo i en historisk, vacker miljö och vill bevara den gamla arkitekturens livsbejakande atmosfär mitt i en stad som sakta börjar ta en ny form med mer plats för människor och en levande stadskärna med affärer, caféer, restauranger, parker och kommunikationer.

Historik
Byggnaden ingår i kvarteren närmast Terrassgatan - några av de vackrare bebyggelsemiljöerna i Nedre Johanneberg. Byggnaderna vid Terrassgatan var de första att uppföras efter stadsingenjör Albert Lilienbergs stadsplan för området från 1917. Den magnifika byggnaden på sju våningar ritades av arkitekt Malte Erichs 1926 och stod färdig ett par år senare. År 2011 tillkom en bostadsvåning i form av vindslägenheter där det ursprungligen fanns tvättstuga och torkrum.

Fasaden i rött tegel är slät med symmetrisk fönstersättning med vita fönsterfoder. Bottenvåningen är beklädd med natursten bakom planterade förträdgårdar. Cirkelformade fasaddekorationer under övre våningen är typiska detaljer i 1920-talsklassicismen.

Arkitekt Malte Erichs är känd i Göteborgssammanhang för att 1921 ha ritat två typer av radhus kring Furuplatsen i Landala egnahem, de så kallade "professorslängan" och "ingenjörslängan", namngivna efter yrkena på respektive byggherrar. Erichs ritade även flerbostadshus i Linnéstaden under 1920-talet. Andra exempel på Erichs arbeten är Göta Hovrätts byggnad i Jönköping (1948) och Blå Hangaren vid Torslanda flygplats (1923).

Kvarteren omkring

Johanneberg är uppkallat efter landeriet med samma namn vars huvudbyggnad idag finns bevarad strax ovanför Korsvägen.

Södra delen av området tillhörde Krokslätt fram till 1883 och var bebyggt med den herrgårdsliknande egendomen Gibraltar, uppförd omkring år 1800.

Albert Lilienbergs stadsplan

Framväxten av Johanneberg grundar sig i en stadsplan från 1917 som upprättades av dåvarande stadsingenjör Albert Lilienberg vilken omfattade ett stort bostadsområde innehållande både Nedre och Övre Johanneberg.

När den norra, nedre delen var uppförd omarbetades resterande stadsplan 1936 av Uno Åhrén, då nytillträdd stadsplanechef i Göteborg.

Åhrén gav istället bebyggelsen därefter ett funktionalistiskt uttryck.

Vid Pontus Wiknersplatsen kan man studera flera av Lilienbergs främsta kännetecken.

Svängda former i gatusträckningen som mynnar ut i platsbildningar och slutna gaturum där fasaderna med sitt röda tegel sluter om.

Terrassgatan

Nedre Johanneberg består av slutna storgårdskvarter längs Terrassgatan i 1920-talets klassicism med röda tegelfasader och höga socklar och terrasser i natursten. Området byggdes under förhållandevis lång tid och när det var dags för kvarteren i sydost hade stadsplanen hunnit ändras och kvarteren är öppna och luftigare. Johannebergskyrkan i områdets södra spets ritades av Sigfrid Ericson och stod färdig 1940. I väster avgränsas Nedre Johanneberg av Gibraltargatan medan Viktor Rydbergsgatan omsluter området i norr och öster.

Kända arkitekter

Husen i Nedre Johanneberg är ritade av dåtidens mest anlitade arkitekter. De är individuellt utformade men uppfattas som en sammanhängande helhet genom sin gemensamma höjd, takutformning och materialanvändning. Idag är området en del av stenstaden och klassat som riksintresse för kulturmiljövården på grund av sina höga kulturhistoriska värden. En promenad genom området är som en provkarta över 1920-talets ideal med symmetriska fasadkompositioner och klassicistiska dekorationer kring portar, runt fönster och på fasader.

Terrassgatan 13

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 6,17 %

Byggnaden

 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Internet Fiber ingår i avgiften.
 • TV Fiber ingår i avgiften.
 • Energiprestanda 109 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Terrassgatan 13