• Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
 • Terrassgatan 7
  Terrassgatan 7
Nedre Johanneberg

Terrassgatan sju

EFTERTRAKTAD FEMRUMMARE I EN VÄLSKÖTT FÖRENING STRAX OVAN GÖTAPLATSEN

 • Antal rum 5,5 rok
 • Boarea 176 kvm
 • Våningsplan 1 av 5
 • Hiss Ja
 • Karta
En smakfull och elegant hörnvåning om fem rum och kammare, bra ljusinsläpp med det fria läget. Sköna utsikter mot stan i vackra hörnhuset vid Terrassgatan/Teknologgatan.
<br /><br />
Dispositionen är fördelad över 176 soliga kvadrat. Tre rum i fil med vackra massiva ekparketter, höga fotlister, glasade skjutdörrar mellan matsal och vardagsrum. Hallrum med öppen spis. Lidhultskök med maskiner från Miele. Platsbyggda handmålade snickerier, arbetsbänkar i granit. Köksbalkong mot gården. Tre sovrum och fint badrum med dubbelhandfat och värmegolv. Höga fönsterpartier, vackra originaldetaljer och 3 meters takhöjd med lugna stuckaturer och takrosetter. Allt detta vackra i doften av nationalromantik i tre väderstreck.
<br /><br />
Trevlig och stark förening med låg avgift. Bredband är inkluderat i avgiften. Övernattningslägenhet och bastu.
<br /><br />
Atmosfären i ett av stans mest attraktiva områden gör sig omedelbart närvarande då du kommer till Terrassgatan och möts av de tidstypiska fasaderna och de välkomnande lyktorna. Allt är sig likt sedan 30-talet. Enbart träden är högre och bilarna fler.
<br /><br />
Människorna verkar fortsatt bo länge här. Hit flyttar man ofta från utlandet och in från villaområden för att få nära till stadens kulturella centrum, restauranger, nöjesliv och annan service. Konserthuset och Stadsteatern ligger inom 5 minuters promenad. Välkommen upp till Nedre Johanneberg. Dessa konstant klassiska kvarter.

Den stora foajén visar på kvalitén i byggnationen och skapar trivsel för den som kommer. Listverk, stuckatur och kolonner i klassicistisk stil. Det välbevarade trapphuset har glasningar och smiden i original. Där är ingen nivåskillnad från gatan in till hissen.

I hallen finns platsbyggd förvaring för gästerna och gästtoalett. Till höger öppnar sig våningens representativa del. I fil och med utsikt över de vackra omgivningarna präglade av grönska, rymd och gedigen arkitektur ligger nuvarande matsal, vardagsrum och bibliotek. Rumsanvändningen har anpassats, på nybyggnadsritningen föreslås hall i anslutning till tamburen. Här finns den eldningsbara öppna spisen med gnistskydd av kalksten, underbart välkomnande och trivselspridande.

Den möblerbara hallen och matsalen delas vackert av mot varandra via ett högt 30-talsvalv. Genom de två sällskapsrummen löper originalparkett av massiv ek i fiskbensläggning med fris. Taken pryds av tidstypiskt stram och diskret stuck samt takrosett. Härligt djupa fönsternischer med naturstensbänk ramar in de bevarade spröjsade fönstren och gör utsikten till en tavla. Vyer över parken kring Handelsinstitutets byggnad numera Hvitfeldtska gymnasiet. Genom de höga fönsterpartierna skapas ett vackert dags- och skymningsljus.

Vackra gjutjärnsradiatorer på fot sprider värme i bostaden. Ursprungliga skjutdörrar med glaspartier delar av emellan nuvarande matsal och vardagsrum. Våningen bjuder på många originaldetaljer i fint skick! Här upplevs klassicismen med sin strama elegans genom spegeldörrar, vackra parketter och inte minst den öppna spisen.

Vidare når man bostadens hörnrum, idag använt som bibliotek och kontor. Även här njuter man av bevarad parkett av massiv ek lagd i rutmönster med fris. Fönster i två väderstreck ger ett härligt ljusinsläpp genom de vackra bevarade bågarna. Innanför biblioteket finns nuvarande tv-rum vilket även fungerar utmärkt som exempelvis sovrum. Här träder man in i våningens privata delar vilket tydliggörs genom det mer anspråkslösa plankgolvet och fönsterbänken av trä. I anslutning ligger ytterligare sovrum, lugnt beläget mot Teknologgatan. Här finns den tidstypiska platsbyggda hörngarderoben liksom ytterligare förvaring i platsbyggda garderober/linneskåp i passagen intill.

Arkitektplanerat kök i stilrent utförande med utgång till den nybyggda balkongen med förmiddagssol. Platsbyggda och handmålade snickerier från Lidhult, arbetsbänkar i granit. Fullutrustat med maskiner ifrån Miele. Integrerad vinkyl och diskmaskinen i hög arbetshöjd. I köket finns gott om utrymme för både matlagning och förvaring. Det ursprungliga kallskafferiet håller råvarorna fräscha. Belysningen är downlights.

Den tidigare jungfrukammaren med inbyggd garderob är utmärkt som exempelvis arbetsrum eller gästrum. Här finns plankgolv och takrosett från jungfruns tid. Kök och kammare har utsikt mot den vintergröna innergården omgiven av stilren klassicism. Gården ska rustas upp innevarande år.

Badrummet är placerat i passagen mellan sovrummen och köket. Inrett med dusch, dubbla tvättställ och wc. Skönt med varma handdukar och värmegolv. Belysningen är downlights.

Tvättstuga med nyinstallerade Mielemaskiner nås via köksentrén.

Till våningen hör ett förråd om cirka 10 kvadrat i källaren

En exklusivt utformad gästlägenhet med bastu och konferensmöjligheter finns. Denna kan bokas och användas som övernattningslägenhet för föreningens medlemmar. Lägenheten hyrs till en kostnad av 150 kr per natt och rymmer 4-6 bäddar.

Trivsam gård med fin stensättning, planteringar och utemöbler.

Det här är ett tillfälle att ta vid av en fin klenod från början 1900-talet och likaså skapa ett fantastiskt boende för framtiden. Här kan du njuta av livets goda. Våningen erbjuder ett komplett och exklusivt boende mitt i stadens kulturella centrum med affärer, restauranger, parker och service. Bra läge vid en av stadens bättre adresser.

HUSETS HISTORIA

Från den monumentala Terrassgatan nås porten till nummer sju. Byggnadens pampiga symmetriska fasad förstärks av dess höga läge med uppfartsvägar kantade av granitpollare med sammanbindande smidesräcke. Byggnaderna i de två kvarteren Näktergalen och Taltrasten uppfördes 1924-28. De var de första att bebyggas enligt Lilienbergs stadsplan anno 1917 för Nedre Johanneberg. De slingrande gatorna har anpassats till den bergiga terrängen och tillsammans med arkitekturens formspråk förstärker de upplevelsen av att befinna sig på ett höjdparti. Huset ritades 1926 av arkitekten Malte Erichs. Tidigare hade Erichs ritat radhusen i Landala Egnahem, som skämtsamt gick under namnen professorslängan och ingenjörslängan.

På en gedigen sockel av huggen granit tronar den strama fasaden murad av rött handslaget tegel från Hälsingborg, enligt Göteborgs Tidningen 1926. De bevarade fönstren med vitmålade spröjsade bågar är rytmiskt placerade och antyder diskret rumsanvändningen innanför. Sparsmakade dekorationer som murade hörnkedjor, listverk och nischer pryder byggnaden.

Huset omfattar adresserna Teknologgatan 2 och Terrassgatan 7. Ursprungligen bestod huset av lägenheter i fem plan, ett bageri och en mjölkaffär. Vinden byggdes om till fyra lägenheter och samtidigt byggdes en tvättstuga i källarvåningen som ersättning för den som tidigare fanns på vinden.

I samband med förvärvet påbörjades planerna för en gemensam föreningslokal med bastu som skämtsamt namnet Skäraton efter Hotell Sheraton.

KVARTEREN RUNTOMKRING - NEDRE JOHANNEBERG

Nedre Johanneberg avgränsas av Gibraltargatan i väster, Viktor Rydbergsgatan i norr och öster samt Lagerbringsgatan i sydost. Längst i söder utgör Wijkandersgatan gränsen, intill Johannebergskyrkan.

Området är uppkallat efter Johannebergs landeri, vars huvudbyggnad idag finns bevarad strax ovanför Korsvägen. Stadsplanen upprättades av Albert Lilienberg 1917 och omfattade ett stort bostadsområde innehållande både Nedre och Övre Johanneberg. Under utbyggnadens första etapp uppfördes stenhus i 5-7 våningar i Nedre Johanneberg. I enlighet med tidens ideal hade Lilienbergs plan storgårdskvarter placerade längs oregelbundna gator vars sträckning anpassats efter områdets terräng. Storgårdarnas öppenhet och anpassning till terrängen skiljde sig från tidigare decenniers avdelade innergårdar fullbyggda med uthus och vedbodar. Förespråkade fasadmaterial var rött tegel och natursten, vilket också efterföljdes. Husen i Nedre Johanneberg är ritade av dåtidens mest anlitade arkitekter. De är individuellt utformade men uppfattas som en sammanhängande helhet genom sin gemensamma höjd, takutformning och materialanvändning. Idag är området en del av Stenstaden, klassat som riksintresse för kulturmiljövården på grund av sina höga kulturhistoriska värden.

De två första kvarteren, längs Terrassgatan, präglas av 1920-talets klassicism. Resterande kvarter är inspirerade av funktionalismen, mest så det sist uppförda i sydost där stadsplanen hunnit ändras och kvarteret är öppet i ena kortsidan. Även det öppna grönområdet kring kyrkan är resultatet av en planändring. Kyrkan ritades av Sigfrid Ericson, vinnare av arkitekttävlingen för densamma, och stod färdig 1940.

Även området mellan Eklandagatan och Södra Vägen bebyggdes vid denna tid, 1925-35. Här fanns tidigare Karlsbergs landeri, ägt av familjen Röhss och uppfört under början av 1800-talet. Än tidigare var stadens galgbacke placerad på höjden i områdets mitt. Carlanderska sjukhemmet uppfördes 1925 i det tidigare landeriets park, varav stora delar har bevarats. Därefter bebyggdes det stora bostadskvarteret i norr med två sammanhängande gårdar, separerade av Cederbourgsgatan. Husen är i 6-7 våningar med murade gatufasader i rödbrunt tegel. Dekoren går från klassicistisk i söder mot funktionalistisk i norr.

Kvarteren omkring

Johanneberg är uppkallat efter landeriet med samma namn vars huvudbyggnad idag finns bevarad strax ovanför Korsvägen.

Södra delen av området tillhörde Krokslätt fram till 1883 och var bebyggt med den herrgårdsliknande egendomen Gibraltar, uppförd omkring år 1800.

Albert Lilienbergs stadsplan

Framväxten av Johanneberg grundar sig i en stadsplan från 1917 som upprättades av dåvarande stadsingenjör Albert Lilienberg vilken omfattade ett stort bostadsområde innehållande både Nedre och Övre Johanneberg.

När den norra, nedre delen var uppförd omarbetades resterande stadsplan 1936 av Uno Åhrén, då nytillträdd stadsplanechef i Göteborg.

Åhrén gav istället bebyggelsen därefter ett funktionalistiskt uttryck.

Vid Pontus Wiknersplatsen kan man studera flera av Lilienbergs främsta kännetecken.

Svängda former i gatusträckningen som mynnar ut i platsbildningar och slutna gaturum där fasaderna med sitt röda tegel sluter om.

Terrassgatan

Nedre Johanneberg består av slutna storgårdskvarter längs Terrassgatan i 1920-talets klassicism med röda tegelfasader och höga socklar och terrasser i natursten. Området byggdes under förhållandevis lång tid och när det var dags för kvarteren i sydost hade stadsplanen hunnit ändras och kvarteren är öppna och luftigare. Johannebergskyrkan i områdets södra spets ritades av Sigfrid Ericson och stod färdig 1940. I väster avgränsas Nedre Johanneberg av Gibraltargatan medan Viktor Rydbergsgatan omsluter området i norr och öster.

Kända arkitekter

Husen i Nedre Johanneberg är ritade av dåtidens mest anlitade arkitekter. De är individuellt utformade men uppfattas som en sammanhängande helhet genom sin gemensamma höjd, takutformning och materialanvändning. Idag är området en del av stenstaden och klassat som riksintresse för kulturmiljövården på grund av sina höga kulturhistoriska värden. En promenad genom området är som en provkarta över 1920-talets ideal med symmetriska fasadkompositioner och klassicistiska dekorationer kring portar, runt fönster och på fasader.

Arkitekturen

Under mitten av 1920-talet var ekonomin i Sverige stabil med god tillväxt, både föregången och efterföljd av ekonomisk kris. Nymodigheten elektricitet gjorde att man kunde mekanisera och rationalisera industrin, varorna spreds sedan över landet med järnväg och lastbilar. Med höjda löner kunde människor köpa mer än det allra nödvändigaste vilket satte fart på samhället och tillverkningen. Välståndet och inflyttningen till städerna gjorde en modernisering både behövlig och möjlig. Samtidigt var detta en tid av politisk osäkerhet, hög arbetslöshet och trångboddhet. Samhället hade tidigare inte varit en del av byggsektorn utan alla hyreshus hade uppförts av privata byggherrar eller på spekulation. År 1923 grundades HSB som skulle komma att spela störst roll i utvecklandet av goda bostäder åt arbetarfamiljer. Tillsammans byggde nu kommuner och kooperativa bostadsföreningar bättre boende för dem med låg inkomst. Bakom utformandet av de små men praktiska och mycket genomtänkta lägenheterna låg olika utredningar och köksstudier. En standardiseringskommitté inrättades för att möjliggöra masstillverkning av lister och köksinredning. Samtidigt lanserades kataloghus för den som hade möjlighet att köpa ett monteringsfärdigt hem.

På stadsplaneringsnivå ville man nu bort ifrån den rätvinkliga, täta och mörka stenstaden. Nya ideal förespråkade istället tvåvåningshus i storgårdskvarter. Ljus och luft skulle det vara mellan husen. Även byggandet av en försvenskad Trädgårdsstad härstammar från 20-talet. Trädgårdsstäder med friliggande hus placerade i gatuliv längs grönskande, krökta gator byggdes utanför de större städernas kärnor.

Klassicismens fasader var symmetriska med jämn fönstersättning och diskret prydda med pilastrar och frontoner eller girlanger och rosetter. Balkongerna och de höga portarna in till gården kunde smyckas med urnor och kolonner. Det var de klassiska arkitekturidealen som återanvändes, inte sällan med herrgården som förebild – fast i en förenklad version. Man eftersträvade enkelhet och lugn, en reaktion mot tidigare blandstilar. Fasaderna putsades eller murades i tegel. Trähusen kläddes med stående locklistpanel. Det karaktäristiska fönstret är spröjsat och har två bågar med tre rutor i varje. Små runda fönster, oxögon, och halvmåneformade, lunettfönster, prydde gavlar.

Drag av klassicismen och den efterföljande funktionalismen har ofta kombinerats i byggnader uppförda i brytpunkten mellan de två stilarna, omkring 1930. De klassicistiska arkitekterna övergick även de till funktionalismen under trettiotalet. I Göteborg finns ett flertal utpräglat klassicistiska områden som Nedre Johanneberg, där tegelbyggnaderna vid Terrassgatan är pampigt placerade på en höjd - accentuerad av naturstensmurar och en grässlänt. Kungsladugård och Bagaregården med sina landshövdingehus kring grönskande storgårdar liksom villor och radhus i Änggården är ytterligare exempel.