• Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
Nedre Johanneberg

Terrassgatan nio

Klassisk, exklusiv 20-talsvåning om 117 kvm i toppskick på Terrassgatan. Öppen spis. Balkong. Garage

Deluxe
 • Antal rum 3 rok, varav 1-2 sovrum
 • Boarea 117 kvm
 • Våningsplan 3 av 5
 • Hiss Ja
 • Karta
Klassisk, exklusiv 20-talsvåning om 117 kvadrat i absolut toppskick med eget garage på Terrassgatan - en av Nedre Johannebergs mest efterfrågade gator! Våningen totalrenoverades 2011 med hög hantverkskvalité. Stora sällskapsytor med öppen spis och utsikt över staden. Exklusivt kök från Lidhult med söderbalkong. Exklusiva maskiner. Master bedroom med badrum en suite. Ytterligare en balkong planeras med utgångar från Master bedroom och kök. Separat gästtoalett. Vackra parkettgolv och högklassiga materialval i övrigt. Tredje våningen med vackra vyer! Eget garage följer lägenheten! Byggnaden uppfördes 1929 på berg. Extremt lågt belånad förening.

Området är känt av de flesta och välbesökt av många. Känt för sitt utmärkta exempel på 20-talsklassicism. I stort sett oförändrat sedan 20-talet. Skillnaden är egentligen att träden är högre och bilarna har förändrat utseenden. Att gå upp mot de mäktiga fasaderna på Terrassgatan ger en känsla av lite avslappnad lyx.

Via den tidstypiska entrédörren och det stilrena trapphuset tar vi hissen upp till tredje våningen.

Den magiskt vackra och öppna planlösning, som våningen gavs då den totalrenoverades 2011, ger ett fantastiskt välkomnande direkt innanför tröskeln. Oljad originalparkett i fiskbensläggning i mild kontrast till de ljusgrå väggarna skapar en sober atmosfär. Takhöjden på 2,9 meter bidrar.

Den möblerbara hallen har införlivats med vardagsrummet och matsalen och de tillsammans bildar en mycket sällskaplig volym. Den öppna spisen är nyrenoverad och dekorativ med sin tidstrogna stil. Fyra höga fönsterpartier ger ett fint dagsljus och på samma gång vyer över staden. Vid den öppna spisen har en lätt sittgrupp placerats som för att ge kvällen en bra början. På ena sidan vid fönstren tar en större matsalsmöbel sin plats för vardagsfester och högtidliga kalas. Andra sidan är luftigt möblerad för en skön avrundning av kvällen.

Köket ligger klassiskt mot gården och har två fönsterpartier i djupa nischer samt en solig balkong mot den gröna, stora gården. Köket har inredning från Lidhult och en enorm arbetsbänk i ett helt stycke kalksten med integrerad gasspis från italienska Ilve (stadsgas) och rejäl diskho i porslin. Maskiner från Gaggenau med bland annat ismaskin och vinkyl. Spektakulär köksfläkt i taket. Gott om förvaringsskåp, bland annat i ett nytt skänkskåp i klassisk still. Downlights och ekparkett i fiskbensläggning.

Master bedroom innanför med fönster i djup nisch mot gården och skön plats för en dubbelsäng. Downlights och ekparkett i fiskbensläggning. En fin rad med garderober och badrum en suite.

Badrummet är helt kaklat med stora kvadratiska plattor i italiensk marmor. Duschplats bakom en halv glasvägg. Snygg handdukstork i krom. Vägghängd toalett. Handfat med stor kommod i vitt med bänkskiva av carraramarmor. Här finns en tvättmaskin installerad.

I anslutning till våningens entré finns en gästtoalett.

Våningen ger ett komfortabelt boende med sällskapsytor av internationell klass. Detta i kompletterat med områdets atmosfär är en svårslagen kombination. I samband med förvärvet kan ett garaget förvärvas.

Kvarteren omkring

Johanneberg är uppkallat efter landeriet med samma namn vars huvudbyggnad idag finns bevarad strax ovanför Korsvägen.

Södra delen av området tillhörde Krokslätt fram till 1883 och var bebyggt med den herrgårdsliknande egendomen Gibraltar, uppförd omkring år 1800.

Albert Lilienbergs stadsplan

Framväxten av Johanneberg grundar sig i en stadsplan från 1917 som upprättades av dåvarande stadsingenjör Albert Lilienberg vilken omfattade ett stort bostadsområde innehållande både Nedre och Övre Johanneberg.

När den norra, nedre delen var uppförd omarbetades resterande stadsplan 1936 av Uno Åhrén, då nytillträdd stadsplanechef i Göteborg.

Åhrén gav istället bebyggelsen därefter ett funktionalistiskt uttryck.

Vid Pontus Wiknersplatsen kan man studera flera av Lilienbergs främsta kännetecken.

Svängda former i gatusträckningen som mynnar ut i platsbildningar och slutna gaturum där fasaderna med sitt röda tegel sluter om.

Terrassgatan

Nedre Johanneberg består av slutna storgårdskvarter längs Terrassgatan i 1920-talets klassicism med röda tegelfasader och höga socklar och terrasser i natursten. Området byggdes under förhållandevis lång tid och när det var dags för kvarteren i sydost hade stadsplanen hunnit ändras och kvarteren är öppna och luftigare. Johannebergskyrkan i områdets södra spets ritades av Sigfrid Ericson och stod färdig 1940. I väster avgränsas Nedre Johanneberg av Gibraltargatan medan Viktor Rydbergsgatan omsluter området i norr och öster.

Kända arkitekter

Husen i Nedre Johanneberg är ritade av dåtidens mest anlitade arkitekter. De är individuellt utformade men uppfattas som en sammanhängande helhet genom sin gemensamma höjd, takutformning och materialanvändning. Idag är området en del av stenstaden och klassat som riksintresse för kulturmiljövården på grund av sina höga kulturhistoriska värden. En promenad genom området är som en provkarta över 1920-talets ideal med symmetriska fasadkompositioner och klassicistiska dekorationer kring portar, runt fönster och på fasader.

Arkitekturen

Under mitten av 1920-talet var ekonomin i Sverige stabil med god tillväxt, både föregången och efterföljd av ekonomisk kris. Nymodigheten elektricitet gjorde att man kunde mekanisera och rationalisera industrin, varorna spreds sedan över landet med järnväg och lastbilar. Med höjda löner kunde människor köpa mer än det allra nödvändigaste vilket satte fart på samhället och tillverkningen. Välståndet och inflyttningen till städerna gjorde en modernisering både behövlig och möjlig. Samtidigt var detta en tid av politisk osäkerhet, hög arbetslöshet och trångboddhet. Samhället hade tidigare inte varit en del av byggsektorn utan alla hyreshus hade uppförts av privata byggherrar eller på spekulation. År 1923 grundades HSB som skulle komma att spela störst roll i utvecklandet av goda bostäder åt arbetarfamiljer. Tillsammans byggde nu kommuner och kooperativa bostadsföreningar bättre boende för dem med låg inkomst. Bakom utformandet av de små men praktiska och mycket genomtänkta lägenheterna låg olika utredningar och köksstudier. En standardiseringskommitté inrättades för att möjliggöra masstillverkning av lister och köksinredning. Samtidigt lanserades kataloghus för den som hade möjlighet att köpa ett monteringsfärdigt hem.

På stadsplaneringsnivå ville man nu bort ifrån den rätvinkliga, täta och mörka stenstaden. Nya ideal förespråkade istället tvåvåningshus i storgårdskvarter. Ljus och luft skulle det vara mellan husen. Även byggandet av en försvenskad Trädgårdsstad härstammar från 20-talet. Trädgårdsstäder med friliggande hus placerade i gatuliv längs grönskande, krökta gator byggdes utanför de större städernas kärnor.

Klassicismens fasader var symmetriska med jämn fönstersättning och diskret prydda med pilastrar och frontoner eller girlanger och rosetter. Balkongerna och de höga portarna in till gården kunde smyckas med urnor och kolonner. Det var de klassiska arkitekturidealen som återanvändes, inte sällan med herrgården som förebild – fast i en förenklad version. Man eftersträvade enkelhet och lugn, en reaktion mot tidigare blandstilar. Fasaderna putsades eller murades i tegel. Trähusen kläddes med stående locklistpanel. Det karaktäristiska fönstret är spröjsat och har två bågar med tre rutor i varje. Små runda fönster, oxögon, och halvmåneformade, lunettfönster, prydde gavlar.

Drag av klassicismen och den efterföljande funktionalismen har ofta kombinerats i byggnader uppförda i brytpunkten mellan de två stilarna, omkring 1930. De klassicistiska arkitekterna övergick även de till funktionalismen under trettiotalet. I Göteborg finns ett flertal utpräglat klassicistiska områden som Nedre Johanneberg, där tegelbyggnaderna vid Terrassgatan är pampigt placerade på en höjd - accentuerad av naturstensmurar och en grässlänt. Kungsladugård och Bagaregården med sina landshövdingehus kring grönskande storgårdar liksom villor och radhus i Änggården är ytterligare exempel.

Terrassgatan 9

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 9,16 %
 • Uteplats Balkong mot den stilla innergården.

Byggnaden

 • Byggnadsår 1929
 • Byggnadsstil 1920-talets klassicism
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Energiprestanda 140 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Terrassgatan 9