• Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
 • Terrassgatan 9
  Terrassgatan 9
Nedre Johanneberg

Terrassgatan nio

1920-talsvåning om 100 kvm med eget garage på Terrassgatan - ett av Nedre Johannebergs bästa lägen!

 • Antal rum 3 rok
 • Boarea 100 kvm
 • Våningsplan 2 av 5
 • Hiss Ja
 • Karta
På attraktiva Terrassgatan erbjuds nu en rogivande trerummare med utsikt mot Hvitfeldska Läroverket. Stora sällskapsytor med öppen spis och högt i tak - som gjort för kalas. 100 kvadratmetrar med bevarade originaldetaljer i spegeldörrar, ekparkett, svala stuckaturer och stora fönster i djupa fönsternischer. Allt i en härlig atmosfär från tiden då huset byggdes. Andra våningen med vackra vyer mot staden. Bästa cityläge bland de attraktiva gatorna i Nedre Johanneberg. Promenadavstånd till Avenyn och Näckrosdammen. Detta är en stadsdel som har stora kulturhistoriska värden och är klassad som riksintresse för kulturminnesvården. Byggnaden uppfördes 1929 på berg. Trevlig och välskött förening med låg belåning och ett välmående hus. Eget garage följer lägenheten!

Området är känt av de flesta och välbesökt av många. Känt för sitt utmärkta exempel på 20-talsklassicism. I stort sett oförändrat sedan 20-talet. Skillnaden är egentligen att träden är högre och bilarna har förändrat utseenden. Att gå upp mot de mäktiga fasaderna på Terrassgatan ger en rogivande känsla.

Via den tidstypiska ekporten och den stora foajén i husets entré visar på kvalitén i byggnationen och skapar trivsel för besökaren. I trapphuset syns en dekormålning på väggen i klassicistiskt mönster. Överst i målningen står Poseidon framför ett snäckformat överstycke.

Tag hissen till andra våningen. Det välbevarade trapphuset har glasningar och smiden i original.

Den magiskt vackra och öppna planlösning, som våningen haft sedan den byggdes, ger ett fantastiskt välkomnande direkt innanför tröskeln. Blicken från entrén mynnar ut i den stora salongen. Tidigt upplever vi att detta är hem utöver det vanliga. Lackad originalparkett i fiskbensläggning i mild kontrast till de ljusa väggarna skapar en sober atmosfär. Takhöjden på 2,9 meter bidrar.

Vardagsrum och matsal i ett. Ett stillsamt bibliotek eller trivsam lounge. Detta fantastiska rum görs sig för stora kalas med långbord som stillsamma hemmakvällar. Den hänförande öppna spisen är troligen i funktion om än att en osäkerhet finns då den inte blivit provtryck under de sista åren.

Den möblerbara hallen är införlivad med vardagsrummet och matsalen och de tillsammans bildar en mycket sällskaplig volym. Vid den öppna spisen har en lätt sittgrupp placerats som för att ge kvällen en bra början.

Ett stort och nyrenoverat fönsterparti med originalglas ger ett fint dagsljus och på samma gång vyer över staden. På ena sidan vid fönstren tar en större matsalsmöbel sin plats för vardagsfester och högtidliga kalas. Andra sidan är luftigt möblerad för en skön avrundning av kvällen.

Fönstrens beslag, den gedigna marmorskivan och vattenradiotorn inunder är en fröjd att se för byggnadsantikvarien!

Sovrummet innanför plats för en dubbelsäng och lite till. Under heltäckningsmattan kan man ana en ekparkett. En fin rad med garderober. Stilla läge med utsikt över de svajande träden och staden.

Köket ligger klassiskt mot gården och har ett fönsterparti mot den söderljuset och föreningens grönska. Gasspis och ett öppningsbart blyinfattat fönster som vetter mot hallrummet. En serveringslucka månne? En klassisk köksentré leder ut till den gemensamma balkongen och access till gården.

Intill köket finns ett mindre sovrum som fungerar väl så bra som gäst, arbets- eller barnrum. På golvet återfinns ett skönt furuplank. Här finns en fräck grön vävtapet från en senare renovering, sannolikt från 1970-talet.

Badrummet är halvt kaklat och rymmer ett härligt badkar. Troligen renoverades badrummet i samband med stambytet som skedde år 1988.

De platsbyggda serveringsskåpen är bevarade i serveringsgången.

I anslutning till serveringsgången finns en separat toalett.

En stor del interiöra detaljer är bevarade sedan uppförandetiden. Lägg märke till den öppna spisen, tidstypiskt med sina raka linjer, vitputsad och med en rosett i relief samt stenklädd spiselkrans i svart.

Våningen ger ett komfortabelt boende med inslag av en spännande möjlighet att kunna sätta sin egna prägel. Detta i kompletterat med områdets atmosfär är en svårslagen kombination. I samband med förvärvet kan ett garage förvärvas.

Till våningen hör två förråd, ett i källaren och det andra på vinden, där även en tvättstuga finns.

Ett gemensamt cykelrum finns på husets framsida.

Gott boende i en exceptionellt stark och lågt belånad förening med hög trivsel bland dess medlemmar.

Trivsamt och promenadvänligt avstånd till det mesta. Byggnaden står stadigt på urberget strax ovan Götaplatsen och Näckrosdammen. Endast ett par minuters promenad och du befinner dig på Kungsportsavenyn med dess stora utbud av restauranger, caféer och uteserveringar.

Historik
Byggnaden stod klar 1929 ingår i kvarteren närmast Terrassgatan - några av de stiligaste bebyggelsemiljöerna i Nedre Johanneberg. Längs Terrassgatan uppfördes de första delarna av stadsingenjör Albert Lilienbergs stadsplan för Nedre Johanneberg från 1917.

Den magnifika byggnaden på fem våningar är uppförd i vinkel efter ritningar av arkitekt Arvid Fuhre. Arkitekt Fuhre var något av HSB:s husarkitekt i Göteborg under 1910-1920-talen och ritade landshövdingehus åt sex olika booendekooperativ runt om i Majorna och Kungsladugård innan han blev stadsarkitekt i Helsingborg 1929. I Nedre Johanneberg har han även ritat huset på Terrassgatan nr.3. Vi kan även tänka på Arvid Fuhre nästa gång vi går över Kämpebron för vilken han gjorde ombyggnadsritningarna med reliefer på räcken och brofästen åt Göteborgs stad år 1923.

De slingrande gatorna upp till Terrassgatan har anpassats till den bergiga terrängen och tillsammans med arkitekturens formspråk förstärker de upplevelsen av att befinna sig på ett höjdparti. Fasaden i rött tegel är slät med symmetrisk fönstersättning och vita fönsterfoder. Bottenvåningen är beklädd med natursten. Fasaddekorationer mellan fönstren är typiska detaljer i 1920-talsklassicismen. I den nedre våningen syns de ursprungliga garageportarna.

Kvarteren omkring

Johanneberg är uppkallat efter landeriet med samma namn vars huvudbyggnad idag finns bevarad strax ovanför Korsvägen.

Södra delen av området tillhörde Krokslätt fram till 1883 och var bebyggt med den herrgårdsliknande egendomen Gibraltar, uppförd omkring år 1800.

Albert Lilienbergs stadsplan

Framväxten av Johanneberg grundar sig i en stadsplan från 1917 som upprättades av dåvarande stadsingenjör Albert Lilienberg vilken omfattade ett stort bostadsområde innehållande både Nedre och Övre Johanneberg.

När den norra, nedre delen var uppförd omarbetades resterande stadsplan 1936 av Uno Åhrén, då nytillträdd stadsplanechef i Göteborg.

Åhrén gav istället bebyggelsen därefter ett funktionalistiskt uttryck.

Vid Pontus Wiknersplatsen kan man studera flera av Lilienbergs främsta kännetecken.

Svängda former i gatusträckningen som mynnar ut i platsbildningar och slutna gaturum där fasaderna med sitt röda tegel sluter om.

Terrassgatan

Nedre Johanneberg består av slutna storgårdskvarter längs Terrassgatan i 1920-talets klassicism med röda tegelfasader och höga socklar och terrasser i natursten. Området byggdes under förhållandevis lång tid och när det var dags för kvarteren i sydost hade stadsplanen hunnit ändras och kvarteren är öppna och luftigare. Johannebergskyrkan i områdets södra spets ritades av Sigfrid Ericson och stod färdig 1940. I väster avgränsas Nedre Johanneberg av Gibraltargatan medan Viktor Rydbergsgatan omsluter området i norr och öster.

Kända arkitekter

Husen i Nedre Johanneberg är ritade av dåtidens mest anlitade arkitekter. De är individuellt utformade men uppfattas som en sammanhängande helhet genom sin gemensamma höjd, takutformning och materialanvändning. Idag är området en del av stenstaden och klassat som riksintresse för kulturmiljövården på grund av sina höga kulturhistoriska värden. En promenad genom området är som en provkarta över 1920-talets ideal med symmetriska fasadkompositioner och klassicistiska dekorationer kring portar, runt fönster och på fasader.

Arkitekturen

Under mitten av 1920-talet var ekonomin i Sverige stabil med god tillväxt, både föregången och efterföljd av ekonomisk kris. Nymodigheten elektricitet gjorde att man kunde mekanisera och rationalisera industrin, varorna spreds sedan över landet med järnväg och lastbilar. Med höjda löner kunde människor köpa mer än det allra nödvändigaste vilket satte fart på samhället och tillverkningen. Välståndet och inflyttningen till städerna gjorde en modernisering både behövlig och möjlig. Samtidigt var detta en tid av politisk osäkerhet, hög arbetslöshet och trångboddhet. Samhället hade tidigare inte varit en del av byggsektorn utan alla hyreshus hade uppförts av privata byggherrar eller på spekulation. År 1923 grundades HSB som skulle komma att spela störst roll i utvecklandet av goda bostäder åt arbetarfamiljer. Tillsammans byggde nu kommuner och kooperativa bostadsföreningar bättre boende för dem med låg inkomst. Bakom utformandet av de små men praktiska och mycket genomtänkta lägenheterna låg olika utredningar och köksstudier. En standardiseringskommitté inrättades för att möjliggöra masstillverkning av lister och köksinredning. Samtidigt lanserades kataloghus för den som hade möjlighet att köpa ett monteringsfärdigt hem.

På stadsplaneringsnivå ville man nu bort ifrån den rätvinkliga, täta och mörka stenstaden. Nya ideal förespråkade istället tvåvåningshus i storgårdskvarter. Ljus och luft skulle det vara mellan husen. Även byggandet av en försvenskad Trädgårdsstad härstammar från 20-talet. Trädgårdsstäder med friliggande hus placerade i gatuliv längs grönskande, krökta gator byggdes utanför de större städernas kärnor.

Klassicismens fasader var symmetriska med jämn fönstersättning och diskret prydda med pilastrar och frontoner eller girlanger och rosetter. Balkongerna och de höga portarna in till gården kunde smyckas med urnor och kolonner. Det var de klassiska arkitekturidealen som återanvändes, inte sällan med herrgården som förebild – fast i en förenklad version. Man eftersträvade enkelhet och lugn, en reaktion mot tidigare blandstilar. Fasaderna putsades eller murades i tegel. Trähusen kläddes med stående locklistpanel. Det karaktäristiska fönstret är spröjsat och har två bågar med tre rutor i varje. Små runda fönster, oxögon, och halvmåneformade, lunettfönster, prydde gavlar.

Drag av klassicismen och den efterföljande funktionalismen har ofta kombinerats i byggnader uppförda i brytpunkten mellan de två stilarna, omkring 1930. De klassicistiska arkitekterna övergick även de till funktionalismen under trettiotalet. I Göteborg finns ett flertal utpräglat klassicistiska områden som Nedre Johanneberg, där tegelbyggnaderna vid Terrassgatan är pampigt placerade på en höjd - accentuerad av naturstensmurar och en grässlänt. Kungsladugård och Bagaregården med sina landshövdingehus kring grönskande storgårdar liksom villor och radhus i Änggården är ytterligare exempel.

Terrassgatan 9

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 7,56 %
 • Uteplats Gemensam balkong mot den stilla innergården.

Byggnaden

 • Byggnadsår 1929
 • Byggnadsstil 1920-talets klassicism
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Internet Bredband kan tecknas via ComHem.
 • Parkering Ett eget garage om 15 kvm kan överlåtas till den nya ägaren.
 • Energiprestanda 140 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Terrassgatan 9