• Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
 • Västgötagatan 5
  Västgötagatan 5
Heden

Västgötagatan fem

Tvårummare av det större slaget med västerbalkong och 1880-talets form och volym kvar i rummen.

 • Antal rum 2 rok
 • Boarea 66 kvm
 • Våningsplan 1 av 4
 • Hiss Nej
 • Karta
Eftertraktat läge vid den lugna gatan invid Heden. I det gamla huset återfinns en bostad som renoverats och är som gjord för de levnadsglada. Västerbalkongen med sol från lunch till sen kväll. Här råder rena ljusterapin. Möblera upp med sköna möbler och njut av det stilla läget. Rymligt kök som gjort för stora middagar. Genomgående planlösning och en imponerande volym. Nyrenoverat badrum med egen tvättmaskin. Vackert hus med mycket historia från år 1888. Idag ett attraktivt hus med en välskött förening. Mitt i city. En kort promenad till Avenyn, shoppingstråken intill NK, Trädgårdsföreningen och Evengemangstråket. Supercentralt, superfräscht, superlugnt.

Kvarteren kring Heden andas mångårig historia med vackra bevarade byggnader som minner om fornstora dagar. Den pampiga byggnaden känns stolt på något vis med vackra fasader och dekorationer ifrån förr förra seklet.

Den välvda entréporten med gammalt utförande i ek välkomnar. Via det gedigna trapphuset en trappa upp.

Tidigt upplever vi den påtagliga volymen. Rejäl och möbleringsbar hall med bra avhängningsmöjligheter. Plats för ett par garderober och en skrivbordshörna. Snyggt granitgolv som ger en fin kontrast till övriga parkettgolv.

Köket är av hänförande dimension. Här ryms kalas med tjugo (!) sittande gäster. Här kan vi prata om högt i tak! Till detta sällskapskök har en balkong byggt i bästa västerläge. Helt glasade dörrar med ovanljus välkomnar och ger att behagligt ljusinsläpp.

Västerbalkongen med eftermiddags- och kvällssol. Härligt läge mot den lugna gården med det vackra gårdshuset. Balkongen rymmer sköna möbler och plats för 4 sittande gäster. Minst. Utsikt över gården och sällskap av de svajande träden. Här trivs människorna och växterna. En perfekt plats för avkoppling och umgänge.

Köket har ljusa snickerier och fullutrustat med alla maskiner. Allt installerat under 2011. Gott om plats. Mängder av skåp och förvaring. Rejält med arbetsytor. Här ryms ett stort matsalsbord. Charmerande litet vädringsfönster ger vackra solkatter framåt eftermiddagen.

Stort ljust vardagsrum med plats för livets goda. Här ryms en skön sittgrupp och ett större matbord. Härlig sekelskiftskaraktär som högt i tak, djupa fönsternischer och stort fönster som ger ljus, värme och karaktär till rummen.

Sovrummet med plats med den stora dubbelsängen. Tyst och stilla mot den lugna gatan. Garderober på lång rad. Här får man får plats med det mesta. Snyggt parkettgolv som bryter av mot de vitmålade väggarna. Dagsljuset fyller den stora rumsvolymen på ett behagligt sätt.

Rymligt, snyggt och helkaklat badrum i ljusa toner som renoverats under 2016. Snygg kontrast mellan kaklet och klinkern. Duschen har vikbara glasdörrar. Skönt med egen tvättmaskin. Våtrumsintyg finns.

Trevlig gård med grillplats. Goda parkeringsmöjligheter. Stort källarförråd.

Ja, kort sagt erbjuds här ett bekymmersfritt och komfortabelt boende för människor med förkärlek till stadens utbud av nöjen, men samtidigt kunna njuta av stillheten hemma.

Ett eftertraktat läge med närhet till allt vår stad har att erbjuda. Fem minuter från Avenyn och några färre till Evenemangsstråket. Bo mitt i lugnet med staden runtomkring.

Historien om huset
Byggnaden är uppförd 1887 som bostadshus för anställda vid Statens Järnvägar och ägdes av Sveriges statsbanors pensionärsbioinrättning. Den västra stambanan mellan Stockholm och Göteborg öppnade 1862 och det var en expansiv period för järnvägen i Sverige. För det stora antalet anställda vid järnvägen inrättade SJ tjänstebostäder för banvakter och stationspersonal vid de större stationerna.

Tjänstebostäderna på Västgötagatan var små och kompakta med lägenheter på ett rum och kök, tambur och inbyggda garderober. Den ursprungliga planritningen visar en systematisk placering av lägenheterna som upprepar samma mönster vid varje trappuppgång längs hela byggnadens längd. Vid varje trappavsats fanns tre lägenheter med gemensam förstuga och så kallad ljusgång. Åt gården låg piskbalkonger utförda i smidesjärn.

För ritningarna till byggnaden stod den välkände göteborgsarkitekten John August Westerberg som mellan 1886-89 ritade de flesta av byggnaderna i samma kvarter. I bevarandeprogrammet för Göteborg pekas bebyggelsen i kvarteret ut som särskilt värdefulla exempel på arkitekt Westerbergs arbete. Vi hittar även prov hans arbeten i andra byggnader som tillkom under slutet av 1800-talet, till exempel Hotel Eggers och Göteborgs baptistförsamlings byggnad Tabernaklet. Fasaden på Västgötagatan har en speciell konkav form som följer gatans svaga böjning. Byggnaden är monumental med rikt utsmyckade gavelpartier ovanför takfoten och fasaderna är i rött tegel med inslag av gult tegel och puts.

Kvarteren omkring

Landerier och villor

Fram till 1870 bestod fortfarande Heden till största del av obebyggd mark som tillhörde landerierna. Stora Katrinelunds landeri härstammar från 1600-talet och dess huvudbyggnad ligger kvar än i dag vid Levgrensvägen. Landeriets gamla marker längs nuvarande Skånegatan präglas i dag av modern bebyggelse med sport- och evenemangsanläggningar som Nya Ullevi, Scandinavium och Svenska mässan.

Några av Göteborgs första fristående villor byggdes på Heden vid mitten av 1800-talet söder om Nya allén, varav Dicksonska palatset är den enda kvarvarande. Köpmannafamiljen Dickson uppförde sin villa år 1859 vilket gör det till ett av de första stenhusen utanför vallgraven.  Nuvarande Nya Allén anlades i nordväst efter det att befästningarna kring staden hade rivits under 1800-talets början. Mellan Nya allén och vallgraven anlades en stor park år 1840, Trädgårdsföreningen. I det moderna Dicksonska hemmet fanns gasbelysning, vattenklosett och i vissa rum även värmerör. Under en period från år 1924 fanns hushållsskolan Margareta i huset, men sedan 1970 tillhör byggnaden Göteborg stad.

Stenstad med varierad arkitektur

I 1866 års utbyggnadsplan för Göteborg planerades för villakvarter söder om Exercisheden och enligt samma utbyggnadsplan skulle kvarteret längs Fattighusån bebyggas med större stenhuskvarter. Dessa planer blev dock aldrig verklighet och inte förrän nästa stadsplan togs fram år 1880 började området få den karaktär som vi känner igen idag. I kvarteren söder om Exercisheden uppfördes flerbostadshus i storgårdskvarter under perioden 1890-1930. Den långa nybyggnadsperioden har gett bebyggelsen en spännande variation av olika arkitekturstilar: sekelskiftets tinnar och torn, nationalromantikens tegelfasader, 1910-talets jugend och senare den strama 1920-talsklassicismen.

Exercisheden

Mitt i stadsdelen ligger Exercisheden, en plats som har använts till en rad olika verksamheter och aktiviteter under årens lopp. Från början tjänade marken som stadens mulbete, men som namnet antyder har det därefter kommit att användes till idrottsevenemang – en funktion som är kvar än i dag. Kungliga Göta artilleriregemente använde platsen för militära övningar fram till 1891. Exercishuset i det nordvästra hörnet av Heden byggdes 1876 som gymnastik- och exercislokal för folkskoleungdomen och kom även att användas för konserter och idrottsevenemang. Exercisheden har även använts för utställningar av olika slag. Under jubileumsutställningen 1923 för firandet av stadens 300-årsjubileum hölls exempelvis jordbruksutställningen på Heden.

Arkitekturen

Årtiondena vid slutet av 1800-talet pågick ett hektiskt byggande i städerna. Vid mitten av århundrandet levde fortfarande 90% av Sveriges invånare på landsbygden men befolkningsökning, missväxt och fattigdom gjorde att allt fler sökte sig till städerna. Här fanns hopp om ett bättre liv och arbete i de nya fabrikerna. Inflyttningen till städerna ledde till stor bostadsbrist och en massiv nyproduktion tog fart av dels hyreshus men även institutionsbyggnader som bankpalats, läroverk, och sjukhus. Det började nu växa fram stenstadskvarter i de större städerna runt om i landet. I Göteborg växte stenstaden fram i Lorensberg och Vasastaden med storgårdskvarter organiserade i rutnätsplan och flervåningshus uppförda i sten. Efter kontinentala förebilder anlades breda, trädplanterade alléer och esplanader genom stenstaden för att ge monumentalitet och grönska.

Stenstadens bebyggelse har till stor del fått sin prägel av nyrenässansens stilideal. I Göteborg hittar vi tydliga exempel längs Viktoriagatan med enhetliga stenhus inspirerade av Paris och fransk nyrenässans. Även de forna privatvillorna längs Kungsportsavenyn har nyrenässansens formspråk med ljust putsade och rikt dekorerade fasader. Följer man härifrån esplanadstråket Vasagatan åt väster erbjuder byggnaderna rik variation av fasadmaterial och utsmyckningar för flanören att beundra.

Nyrenässansen under 1800-talets senare hälft hämtade inspiration i renässansen (europeiskt 1400-1600-tal) vilken i sin tur hade antiken som förebild. Renässansen och i förlängningen alltså antiken betraktades som arkitekturens grundstil. Karaktäristiskt för nyrenässansen är en symmetriskt ordnad fasad med jämn fönstersättning och rik skuggverkan som skapas genom en skulptural sammansättning av kolonner, friser och rusticeringar. Fasaden är putsad, gärna i stenimiterande nyanser, och kunde vara ytterligare dekorerad med till exempel gipsfigurer. Fönstren kröntes ofta med frontoner. Mitt- eller sidoparti kunde vara framskjutet medan taken var flacka. Efter klassicistiska förtecken delades fasaden in i tre partier med en rustik sockelvåning, där över en rikt dekorerad våning och en enklare våning upptill.

Under 1800-talets andra hälft fanns en vurm för historiska stilar inom arkitekturkonsten och man sökte sig bakåt i tiden efter influenser. Vid sidan av nyrenässansen uppstod en mängd andra så kallade nystilar som lånade friskt av olika historiska epoker. Kyrkobyggandet och restaureringskonsten var vid den här tiden präglade av nygotik och förebilderna var då istället medeltida. I Sverige var Helgo Zettervall en av de ledande arkitekterna, mycket inspirerad av Viollet-le-Duc - vars citat vi läser överst. Zetterwalls sista stora kyrkoprojekt blev Oscar Fredriks kyrka i Göteborg och motsvarar troligen hans idealbild. Med fasad av rött tegel, mönsterlagt skiffertak, spetsbågiga fönster, strävpelare och smäckra tornspiror kan kyrkan lätt misstas för en medeltida gotisk katedral.

När sekelskiftet 1900 närmade sig skulle de historiserande stilidealen komma att möta en del kritik. Man menade att nystilar var historieromantiserande och närmast en förfalskning eller pastisch. Istället borde ärlighet eftersträvas i arkitekturen! 

 

Västgötagatan 5

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 0,91 %
 • Uteplats Rymlig västerbalkong mot den lugna innergården.

Byggnaden

 • Byggnadsår 1888
 • Byggnadsstil Nyrenässans
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Internet Fiber-LAN från Telia samt kabel-bredband från ComHem.
 • TV via ComHem
 • Parkering Boendeparkering gäller för adressen. Goda parkeringsmöjligheter i området.
 • Energiprestanda 95 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Västgötagatan 5