• Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
 • Västra Hamngatan 2
  Västra Hamngatan 2
Inom Vallgraven

Västra Hamngatan två

Superfräsch sekelskiftestrea i nyrenoverat skick, 3,1 m i tak. Extremt bra cityläge i vacker byggnad

 • Antal rum 3 rok, varav 2 sovrum
 • Boarea 84,5 kvm
 • Våningsplan 1 av 6
 • Hiss Ja
 • Karta
Superfräsch sekelskiftestrea i nyrenoverat skick, 3,1 m i tak. Extremt bra cityläge, i vacker byggnad uppförd 1910, med utsikt över Stora Hamnkanalen och bort mot Stenpiren samt Göta Älv! Stora fönsterpartier i västerläge ger våningen ett magiskt dagsljus. Vardagsrummet, det kolossala hörnrummet om 36 kvm, ger vem som helst en upprymd känsla av välbehag. Kristallkronan har sin självklara plats över matbordet såväl som den yviga soffgruppen. Ett större och ett mindre sovrum med garderober. Stramt stilrent kök i vitt. Ljuvligt badrum med dusch och tvättmaskin. Den luftiga passagen går som en vit tråd genom våningen. Månadsavgift 1529 kr!

Arkitekten Gustaf Wickman var mycket inspirerad av amerikansk höghusarkitektur när han ritade byggnaden och använde sig av en ny banbrytande konstruktion för att skapa en fasad med stora fönsterytor. Med sina sju våningar räknas byggnaden till ett av Göteborgs första höghus på hörntomten vid Chalmerska huset.

Stämningen är kontinental med caféet och uteserveringen i gatuplanet. Vi går ini den vackra porten och upp i trapphuset. Här andas 100-årig historia.

Hallen är en del av den luftiga passagen. Allt i brutet vitt, ekparketten och med 3,1 meter takhöjd kommer lockelsen att fortsätta in mot vardagsrummet via det djupa dörrvalvet.

Det vackra hörnrummet om 36 kvadrat med fem enorma 3-luftsfönsterpartier, varav det välvda på hörnet, skapar en minst sagt magisk känsla. Dels med ljuset. Dels med den ursprungliga stadens byggnader runt omkring.

Ovan matbordet dekorerar en kristallkrona. Utmed ena väggen är en yvig soffgrupp placerad. Spatiöst och hemtrevligt på samma gång. Gott om plats för mer möblering om så önskas.

Master bedroom med ett fönsterparti och en rad stilrena garderober. Stuckaturer och snygga spots som i övriga rum. En dubbelsäng går fint in.

Det mindre sovrummet intill passar bäst möblerat med en säng. Det är helt enkelt ett skönt sovrum med lika detaljer som det andra sovrummet och en rad garderober.

Badrummet är i våningens tema - vitt, stilrent och medvetet snyggt. Vitt liggande kakel med ljusgrå golvklinker och golvvärme. Dusch med flexibla väggar. Handfat med kommod samt tvättmaskin. Handdukstork och övriga detaljer i krom. Spots.

Köket är en bländande fortsättning på resten av våningen. Stramt och stilrent i den gamla rumsproportionen. Skåpinredning i vinkel med tunn bänkskiva i ljusgrå komposit. På den djupa fönsterbrädan i marmor trivs de gröna växterna som om de var i samspråk med de gamla träden utanför. Strama skåpsektioner på motsatta sidan har integrerade kyl och frys samt ugnar. Här finns plats för ett köksbord.

Hall, sovrummen och vardagsrum är renoverade 2014 samt kök och bad 2016.

Våningen passar bra för människor som vill bo i en historisk, vacker miljö och vill bevara den gamla arkitekturens livsbejakande atmosfär mitt i en stad som sakta börjar ta en ny form med mer plats för människor och en levande stadskärna. Mitt i staden med affärer, restauranger, caféer, service och kommunikationer.

Historik
Det s.k. Skandiahuset i hörnet av Västra och Södra Hamngatan uppfördes 1910-1911 som kontorshus för Stockholmsföretaget Försäkrings AB Skandia. Med sina sju våningar räknas det till ett av Göteborgs första höghus och fick en särskilt dramatisk placering på hörntomten invid Chalmerska husets betydligt lägre tre våningar. Arkitekten Gustaf Wickman var också mycket inspirerad av amerikansk höghusarkitektur när han ritade byggnaden och använde sig av en ny banbrytande konstruktion för att skapa en fasad med stora fönsterytor. Byggnadskonstruktionen är baserad på armerade betongstommar i en slags skelettkonstruktion som göts direkt på plats. Detta frigjorde fasaderna från att vara bärande och tillät på så sätt en större frihet i komposition och material. När huset år 1973 byggdes om till bostäder visade sig pelarstommen dessutom vara lätt att anpassa till lägenheter. Detta är ett av landets tidigaste exempel på en byggnad uppförd med renodlade betongstommar.

Byggnaden har en av Göteborgs få äldre fasader som utförts helt i natursten, i detta fall gotländsk kalksten som fraktades hit med båt. Fasaderna är i stort sett oförändrade sedan byggtiden. De fyra mittersta våningarna har stora kontorsfönster på jämna avstånd medan de två översta våningarna skiljer ut sig. Översta våningen har en indragen terrass med en dekorativ balustrad och valmat koppartak. Den vid byggtiden moderna hisstekniken framhävs genom en uppskjutande torn med spira. Skandia hade sin huvudentré åt Västra Hamngatan 2 och var kvar i huset ända fram till 1964. Entrén och hela bottenvåningen karakteriseras av stora muröppningar inramade av rika dekorationer i kalksten efter jugendarkitekturens stilideal.

Arkitekten Gustaf Wickman är en förgrundsgestalt inom den svenska arkitekturhistorien. Han var framförallt verksam i Stockholm där han gjorde sig ett namn genom att bidra väsentligt till flera kända byggnadsverk som t.ex. Sturebadet (1885) och inredningen till nya Berns salonger (1890). Han ritade även kyrkobyggnader. Kiruna kyrka (1912) är ett välkänt exempel.

Arkitekturen

Nu ville man bort ifrån den stränga, klassiska arkitekturen och lät sig istället inspireras av naturens formspråk. I Sverige och Tyskland kallas stilen jugend (ungdom) och i övriga Europa gården under beteckningen Art Nouveau (den nya konsten). 

I Bryssel uppfördes år 1893 ett hotell vid namn Tassel. Hotellets trapphus blev vida omtalat på grund av sin banbrytande arkitektur med mjuka, slingriga former. Det var en helt ny stil där trappans järnpartier minde om växter. Järnsmidet och dess möjligheter var aktuellt i och med byggandet av Eiffeltornet (1889) och dekorativt smide blev en stor del i den nya arkitekturen. Smidet spelade även en central roll i utformandet av Paris Metronedgångar från förra sekelskiftet. 

I Sverige inleddes på 1890-talet en storhetstid för landets banker (-1910) med flera stora bankpalats i städernas centrala delar som resultat. Under den knappt 30-åriga perioden uppfördes 150 bankhus, många av dem i jugendstil. Vanligt var att själva banken var belägen i en stor hall på bottenplanet. Taket var glasat för ett rikligt dagsljusinsläpp. Lokalerna mot gatan hyrdes ut till butiker och resterande våningar till boende. Även det rena bostadsbyggandet påverkades av de nya idealen och byggnader i jugendstil präglar idag de flesta svenska städers centrala delar. I Stockholm uppfördes hela områden i en enklare variant som gick under namnet ”arbetarjugend”. 

Jugendhusens fasader putsades släta med mjukt formade burspråk, gärna avslutade med rundad frontespis, och fönster med små spröjs upptill. Taket var ofta brutet och klätt med plåt. Den tidigare våningsindelningen av fasadens ornament uteblev. Dekorationerna varierade från skulpterade blomstergirlanger i samma nyans som fasaden och partier av glaserat tegel till enkla spårade linjer kring fönstren. Balkonger var relativt sällsynta men de som fanns försågs med slingrande smidestäcken. Portomfattningarna gjordes som valv med växtornamentik omkring. 

I Göteborg är det framförallt en byggnad som utmärker sig när man talar om jugend. Belägen på Föreningsgatan tronar en solitär uppförd 1902, då i stadens utkant. Louise Enders hette arkitekten, som även bosatte sig i huset. Enders låg bakom ytterligare tre pampiga byggnader i staden: Herziahuset vid Packhusplatsen, bostadshuset vid Järntorget och den (1972) rivna Arkaden. I Göteborg finns inte tillnärmelsevis lika många jugendhus som i Stockholm och Malmö, möjligtvis hänger det ihop med vårt saltmättade klimat som inte är skonsamt mot putsfasader. Vid Bastionsplatsen finns dock Kontoristföreningens hus, från samma år som byggnader på Föreningsgatan, samt hörnhuset på Östra Hamngatan 15.

Västra Hamngatan 2

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 7,52 %

Byggnaden

 • Byggnadsår 1910
 • Byggnadsstil Jugend
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Internet via Comhem
 • Energiprestanda 160 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Västra Hamngatan 2