• Viktor Rydbergsgatan 23
  Viktor Rydbergsgatan 23
 • Viktor Rydbergsgatan 23
  Viktor Rydbergsgatan 23
 • Viktor Rydbergsgatan 23
  Viktor Rydbergsgatan 23
 • Viktor Rydbergsgatan 23
  Viktor Rydbergsgatan 23
 • Viktor Rydbergsgatan 23
  Viktor Rydbergsgatan 23
 • Viktor Rydbergsgatan 23
  Viktor Rydbergsgatan 23
 • Viktor Rydbergsgatan 23
  Viktor Rydbergsgatan 23
 • Viktor Rydbergsgatan 23
  Viktor Rydbergsgatan 23
 • Viktor Rydbergsgatan 23
  Viktor Rydbergsgatan 23
 • Viktor Rydbergsgatan 23
  Viktor Rydbergsgatan 23
 • Viktor Rydbergsgatan 23
  Viktor Rydbergsgatan 23
 • Viktor Rydbergsgatan 23
  Viktor Rydbergsgatan 23
 • Viktor Rydbergsgatan 23
  Viktor Rydbergsgatan 23
 • Viktor Rydbergsgatan 23
  Viktor Rydbergsgatan 23
 • Viktor Rydbergsgatan 23
  Viktor Rydbergsgatan 23
 • Viktor Rydbergsgatan 23
  Viktor Rydbergsgatan 23
 • Viktor Rydbergsgatan 23
  Viktor Rydbergsgatan 23
 • Viktor Rydbergsgatan 23
  Viktor Rydbergsgatan 23
 • Viktor Rydbergsgatan 23
  Viktor Rydbergsgatan 23
Nedre Johanneberg

Viktor Rydbergsgatan tjugotre

Eftertraktad trerummare i fritt och insynsskyddat läge bland kvarteren strax ovan Götaplatsen.

 • Antal rum 3,5 rok
 • Boarea 98 kvm
 • Våningsplan 5 av 6
 • Hiss Ja
 • Karta
Välkomna till toppen av Nedre Johanneberg! På attraktiva Viktor Rydbergsgatan erbjuds en mycket ljus och välgörande treochenhalva med västerbalkong och öppen spis. Takåsarna närvarar och insynen är minimal. Från det höga våningsplanet bjuds vyer över staden och mot kända blickfång. Trevliga sällskapsytor och högt i tak - som gjort för kalas eller lugna stunder. Allt i en härlig atmosfär med bevarade originaldetaljer. Balkongen är av det bättre slaget och bjuder på sol efter lunch till sen kväll. Rejält sällskapskök med plats för stora sällskap. Två bra sovrum, vilka är harmoniskt belägna mot den lugna innergården. Ett fjärde rum kan erbjudas om man önskar att återställa väggen till jungfrukammaren. Fräscht badrum med badkar och handdukstork. Hissen går hela vägen upp, men även ner till källarförrådet. Bästa cityläge bland de attraktiva gatorna i Nedre Johanneberg. Promenadavstånd till Avenyn och Näckrosdammen. Detta är en stadsdel som har stora kulturhistoriska värden och är klassad som riksintresse för kulturminnesvården. Byggnaden uppfördes 1929 på berg. Trevlig och välskött förening med låg belåning samt en välmående byggnad. Bredband ingår i avgiften.

Området är känt av de flesta och välbesökt av många. Känt för sitt utmärkta exempel på 20-talsklassicism. I stort sett oförändrat sedan 20-talet. Skillnaden är egentligen att träden är högre och bilarna har ändrade utseenden. Att gå förbi de ståtliga fasaderna längs med Viktor Rydbergsgatan och redarvillorna invid Näckrosdammen ger en rogivande känsla.

Via den tidstypiska ekporten och den stora foajén i husets entré visar på kvalitén i byggnationen och skapar trivsel för besökaren. Vindfång med ovan- och sidoljus. I trapphusets tak syns en dekormålning i klassicistiskt mönster.

Tag hissen till översta originalplanet. Det välbevarade trapphuset har glasningar och smiden i original. Hissen går hela vägen upp och även hela vägen ner till källaren, där förråd och tvättstuga finns.

Tyst säkerhetsdörr för bästa ljudkomfort. Tamburen ger direkt ett mycket trevligt intryck med ekparkett som mynnar ut i rummen och väggar i brutet vitt. Avhängning i nisch och i en rymlig klädkammare.

Blicken mynnar ut i det möblerbara hallrummet och i förlängningen av detta rum möter det pampiga vardagsrummet. Tidigt upplever vi att detta är hem utöver det vanliga. Den gedigna takhöjden och det konstanta ljusflödet ger ett fantastiskt välkomnande direkt innanför hallen.

Det livsbejakande och trivsamma köket ligger klassiskt mot gården. Här trivs familj och gäster. Härifrån nås den drömliknande balkongen. Västerläget ger sol fram till solnedgången. Plantera något vackert. Koppla av en stund och njut av solen. Ett fullutrustat kök med plats för ett större matbord invid fönstren med utsikt över takåsarna. Köket har alla bekvämligheter. Här finns all maskinell utrustning. Gott om förvaring och god arbetsyta.

Invid köket finns ett ytterligare rum som sannerligen sällskapar med västerljuset. Detta rum blir snabbt en favorit. Ett burspråksliknande parti om hela fem fönster med god kontakt med himlen. Takåsar runt omkring. Hår är det knäpp tyst stilla. Njut av vyn och tystnaden. Detta rum gör sig perfekt som gäst, arbets- eller sovrum.

I förlängningen av tamburen möter ett trivsamt hallrum upp. Hallrummet gör sig utmärkt som bibliotek eller en trivsam lounge. Högt 30-talsvalv till vardagsrummet.

Vacker öppning mot vardagsrummet. Här ryms en större sittgrupp och ett par fåtöljer. Så stort att en även en matsalsmöbel kan rymmas. Detta är en mycket fin sällskapsyta. Högt fönsterparti mot Viktor Rydbergsgatan ger ett välgörande dagsljus och på samma gång utsikt ner mot stan. Om man öppnar fönstret kan man höra konserterna från Ullevi. Stilrena stuckaturer och takrosett. Nästan tre meter i tak. Öppen, hörnplacerad spis i god funktion. Här är det lätt att trivas.

Det stora sovrummet är även det beläget mot den lugna gården. Här ryms en dubbelsäng och lite till. Västerljuset skådas genom trefönsterpartiet tillsammande med takåsarna. Härifrån ges ett vackert dags- och skymningsljus. Ett stilla läge som gjort för en god natts sömn. Fyra garderober.

Rymligt och kaklat badrum beläget mitt i våningen. Skönt med badkar och handdukstork.

Våningen ger ett komfortabelt boende med inslag av en rogivande möjlighet att avnjuta det höga läget på en av stans bättre adresser. Detta i samklang med områdets atmosfär är en svårslagen kombination.

Gott boende i en välskött förening med hög trivsel bland dess medlemmar.

Bredband om 250/50 m-bit via ComHem ingår i avgiften.

Till bostaden hör ett källarförråd. Rymligt och med gallerväggar.

Fin tvättstuga i källaren med Mielemaskiner, mangel och toalett.

Innerträdgården erbjuder avkoppling vid uteplatsen med sittgrupp.

Hela Nedre Johanneberg är en tidstypisk och välbevarad bostadsmiljö från 1920-talet, med många påkostade och omsorgsfullt utformade byggnader. Det sägs att enda skillnaden mellan då och nu är träden och bilarna!

Trivsamt och promenadvänligt avstånd till det mesta. Byggnaden står stadigt på urberget strax ovan Götaplatsen och Näckrosdammen. Endast ett par minuters promenad och du befinner dig på Kungsportsavenyn med dess stora utbud av restauranger, caféer och uteserveringar.

Kvarteren omkring

Johanneberg är uppkallat efter landeriet med samma namn vars huvudbyggnad idag finns bevarad strax ovanför Korsvägen.

Södra delen av området tillhörde Krokslätt fram till 1883 och var bebyggt med den herrgårdsliknande egendomen Gibraltar, uppförd omkring år 1800.

Albert Lilienbergs stadsplan

Framväxten av Johanneberg grundar sig i en stadsplan från 1917 som upprättades av dåvarande stadsingenjör Albert Lilienberg vilken omfattade ett stort bostadsområde innehållande både Nedre och Övre Johanneberg.

När den norra, nedre delen var uppförd omarbetades resterande stadsplan 1936 av Uno Åhrén, då nytillträdd stadsplanechef i Göteborg.

Åhrén gav istället bebyggelsen därefter ett funktionalistiskt uttryck.

Vid Pontus Wiknersplatsen kan man studera flera av Lilienbergs främsta kännetecken.

Svängda former i gatusträckningen som mynnar ut i platsbildningar och slutna gaturum där fasaderna med sitt röda tegel sluter om.

Terrassgatan

Nedre Johanneberg består av slutna storgårdskvarter längs Terrassgatan i 1920-talets klassicism med röda tegelfasader och höga socklar och terrasser i natursten. Området byggdes under förhållandevis lång tid och när det var dags för kvarteren i sydost hade stadsplanen hunnit ändras och kvarteren är öppna och luftigare. Johannebergskyrkan i områdets södra spets ritades av Sigfrid Ericson och stod färdig 1940. I väster avgränsas Nedre Johanneberg av Gibraltargatan medan Viktor Rydbergsgatan omsluter området i norr och öster.

Kända arkitekter

Husen i Nedre Johanneberg är ritade av dåtidens mest anlitade arkitekter. De är individuellt utformade men uppfattas som en sammanhängande helhet genom sin gemensamma höjd, takutformning och materialanvändning. Idag är området en del av stenstaden och klassat som riksintresse för kulturmiljövården på grund av sina höga kulturhistoriska värden. En promenad genom området är som en provkarta över 1920-talets ideal med symmetriska fasadkompositioner och klassicistiska dekorationer kring portar, runt fönster och på fasader.

Arkitekturen

Under mitten av 1920-talet var ekonomin i Sverige stabil med god tillväxt, både föregången och efterföljd av ekonomisk kris. Nymodigheten elektricitet gjorde att man kunde mekanisera och rationalisera industrin, varorna spreds sedan över landet med järnväg och lastbilar. Med höjda löner kunde människor köpa mer än det allra nödvändigaste vilket satte fart på samhället och tillverkningen. Välståndet och inflyttningen till städerna gjorde en modernisering både behövlig och möjlig. Samtidigt var detta en tid av politisk osäkerhet, hög arbetslöshet och trångboddhet. Samhället hade tidigare inte varit en del av byggsektorn utan alla hyreshus hade uppförts av privata byggherrar eller på spekulation. År 1923 grundades HSB som skulle komma att spela störst roll i utvecklandet av goda bostäder åt arbetarfamiljer. Tillsammans byggde nu kommuner och kooperativa bostadsföreningar bättre boende för dem med låg inkomst. Bakom utformandet av de små men praktiska och mycket genomtänkta lägenheterna låg olika utredningar och köksstudier. En standardiseringskommitté inrättades för att möjliggöra masstillverkning av lister och köksinredning. Samtidigt lanserades kataloghus för den som hade möjlighet att köpa ett monteringsfärdigt hem.

På stadsplaneringsnivå ville man nu bort ifrån den rätvinkliga, täta och mörka stenstaden. Nya ideal förespråkade istället tvåvåningshus i storgårdskvarter. Ljus och luft skulle det vara mellan husen. Även byggandet av en försvenskad Trädgårdsstad härstammar från 20-talet. Trädgårdsstäder med friliggande hus placerade i gatuliv längs grönskande, krökta gator byggdes utanför de större städernas kärnor.

Klassicismens fasader var symmetriska med jämn fönstersättning och diskret prydda med pilastrar och frontoner eller girlanger och rosetter. Balkongerna och de höga portarna in till gården kunde smyckas med urnor och kolonner. Det var de klassiska arkitekturidealen som återanvändes, inte sällan med herrgården som förebild – fast i en förenklad version. Man eftersträvade enkelhet och lugn, en reaktion mot tidigare blandstilar. Fasaderna putsades eller murades i tegel. Trähusen kläddes med stående locklistpanel. Det karaktäristiska fönstret är spröjsat och har två bågar med tre rutor i varje. Små runda fönster, oxögon, och halvmåneformade, lunettfönster, prydde gavlar.

Drag av klassicismen och den efterföljande funktionalismen har ofta kombinerats i byggnader uppförda i brytpunkten mellan de två stilarna, omkring 1930. De klassicistiska arkitekterna övergick även de till funktionalismen under trettiotalet. I Göteborg finns ett flertal utpräglat klassicistiska områden som Nedre Johanneberg, där tegelbyggnaderna vid Terrassgatan är pampigt placerade på en höjd - accentuerad av naturstensmurar och en grässlänt. Kungsladugård och Bagaregården med sina landshövdingehus kring grönskande storgårdar liksom villor och radhus i Änggården är ytterligare exempel.

Viktor Rydbergsgatan 23

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 6,14 %
 • Uteplats Balkong i västerläge.

Byggnaden

 • Byggnadsår 1929
 • Byggnadsstil 1920-talets klassicism
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Internet Bredband om 250/50 m-bit via ComHem ingår.
 • Parkering Föreningen förfogar över ett garage. Årligen hyrs det ut till den som lämnar högst bud. Boendeparkering gäller för området.
 • Energiprestanda 109 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Viktor Rydbergsgatan 23