• Viktor Rydbergsgatan 25
  Viktor Rydbergsgatan 25
 • Viktor Rydbergsgatan 25
  Viktor Rydbergsgatan 25
 • Viktor Rydbergsgatan 25
  Viktor Rydbergsgatan 25
 • Viktor Rydbergsgatan 25
  Viktor Rydbergsgatan 25
 • Viktor Rydbergsgatan 25
  Viktor Rydbergsgatan 25
 • Viktor Rydbergsgatan 25
  Viktor Rydbergsgatan 25
 • Viktor Rydbergsgatan 25
  Viktor Rydbergsgatan 25
 • Viktor Rydbergsgatan 25
  Viktor Rydbergsgatan 25
 • Viktor Rydbergsgatan 25
  Viktor Rydbergsgatan 25
 • Viktor Rydbergsgatan 25
  Viktor Rydbergsgatan 25
 • Viktor Rydbergsgatan 25
  Viktor Rydbergsgatan 25
 • Viktor Rydbergsgatan 25
  Viktor Rydbergsgatan 25
 • Viktor Rydbergsgatan 25
  Viktor Rydbergsgatan 25
Nedre Johanneberg

Viktor Rydbergsgatan tjugofem

Eftertraktad tvåochenhalva i fritt och insynsskyddat läge bland kvarteren strax ovan Götaplatsen.

 • Antal rum 2,5 rok
 • Boarea 70 kvm
 • Våningsplan 5 av 6
 • Hiss Ja
 • Karta
Välkomna till toppen av Nedre Johanneberg! På attraktiva Viktor Rydbergsgatan erbjuds en mycket ljus och välgörande tvåochenhalva med västerbalkong och utsikter i massor. Takåsarna närvarar och insynen är minimal. Högsta originalplan. Hissen till våning fem. Från det höga våningsplanet bjuds vyer över staden och mot kända blickfång. Balkongen är av det bättre slaget och bjuder på sol vid lunch till sen kväll. Trevliga sällskapsytor och högt i tak - som gjort för kalas eller lugna stunder. Allt i en härlig atmosfär med bevarade originaldetaljer. Tambur med avhängning. Ekparkett som mynnar ut i resten av våningen. Möblerbart hallrum, vilket ibland används som matsal. Högt 30-talsvalv öppet mot vardagsrummet. Den vackra ekparketten i fiskbensläggning finns där, såsom stilren takrosett och stuckaturer 2,8 meter upp. Rummet känns rymligt och ger plats åt en yvig sittgrupp och även annan möblering. Sovrummet ligger skönt mot gården och har plats för dubbelsäng. Två originalgarderober. Fräscht badrum med dusch och handdukstork. Skönt med egen tvättmaskin. Snyggt renoverat kök med skåpinredning i ek och maskiner i rostfritt Trevlig matplats innanför de glasade balkongdörrarna. Balkongen är lite möblerbar och har vyer över takåsar, grönska och föreningens vackra trädgård. Gott boende i en välskött förening med hög trivsel bland dess medlemmar. Superb och välskött förening med låg belåning och ett välmående hus. Byggnaden uppfördes 1930 på berg. Detta är en stadsdel som har stora kulturhistoriska värden och är klassad som riksintresse för kulturminnesvården. Bästa cityläge bland de attraktiva gatorna i Nedre Johanneberg. Promenadavstånd till Avenyn och Näckrosdammen.

Området är känt av de flesta och välbesökt av många. Känt för sitt utmärkta exempel på 20-talsklassicism. I stort sett oförändrat sedan 20-talet. Skillnaden är egentligen att träden är högre och bilarna har ändrade utseenden. Att gå förbi de ståtliga fasaderna längs med Viktor Rydbergsgatan och redarvillorna invid Näckrosdammen ger en rogivande känsla.

De klassiska röda tegelhusen svänger svagt vid nummer tjugofem. Den imponerande ekporten med glasningarna och den stora foajén med sina vägg- & takdekorationer välkomnar. Hänförande vindfång med ovan- och sidoljus. Husets entré visar på kvalitén i byggnationen och skapar trivsel för besökaren. Tre trappsteg till hissen som tar oss till femte våningen.

Tyst säkerhetsdörr för bästa ljudkomfort och trygghet. Tamburen ger direkt ett mycket trevligt intryck med ekparkett som mynnar ut i rummen och väggar i brutet vitt. Avhängning i nisch och i en rymlig klädkammare.

Blicken mynnar ut i det möblerbara hallrummet som många gånger används som en liten matsal. Tidigt upplever vi att detta är hem utöver det vanliga. Den gedigna takhöjden och det konstanta ljusflödet ger ett fantastiskt välkomnande direkt innanför hallen. Hallrummet har en vid öppning till vardagsrummet via ett högt 30-talsvalv. Hallrummet gör sig även utmärkt som bibliotek eller en trivsam lounge. Förlängningen av dessa rum ger en social och trevlig samvaro.

Vardagsrummet känns riktigt trevligt med sina 30 kvadrat, stilrena stuckaturer och takrosett för kristallkronan. Här ryms en större sittgrupp och ett par fåtöljer. Detta är en mycket fin sällskapsyta. Högt fönsterparti mot Viktor Rydbergsgatan ger ett välgörande dagsljus och på samma gång utsikt ner mot stan. Om man öppnar fönstret kan man höra konserterna från Ullevi. Här är det lätt att trivas.

Sovrummet ligger skönt mot gården och har plats för en dubbelsäng. Förvaring erbjuds i en garderob och två större originalgarderober på var sida om dörröppningen. Västerljuset skådas genom fönsterpartiet tillsammans med takåsarna. Härifrån ges ett vackert dags- och skymningsljus. Ett stilla läge som gjort för en god natts sömn. Läget är knäpptyst och lätt att uppskatta.

Det trivsamma köket ligger klassiskt mot gården. Här trivs familj och gäster. Härifrån nås den drömliknande balkongen. Västerläget ger sol fram till solnedgången. Plantera något vackert. Koppla av en stund och njut av solen. Ett fullutrustat kök med plats för ett matbord invid fönstren med utsikt över takåsarna. De glasade dörrarna till balkongen bidrar med ett gott ljus till matplatsen och köket. Köket har alla bekvämligheter. Här finns all maskinell utrustning. Gott om förvaring och god arbetsyta.

Rymligt och kaklat badrum beläget mitt i bostaden. Skönt med handdukstork och egen tvättmaskin.

Våningen ger ett komfortabelt boende med inslag av en rogivande möjlighet att avnjuta det höga läget på en av stans bättre adresser. Detta i samklang med områdets atmosfär är en svårslagen kombination.

Till lägenheten hör ett källarförråd om cirka fyra kvadrat med stålgaller.
Tvättstuga finns utrustad med två tvättmaskiner, centrifug, mangel och torkrum.

Föreningen har en mycket trevlig innergård som erbjuder avkoppling bland grönska och utegrupp.

Cykelparkering.

Gott boende i en välskött förening med hög trivsel bland dess medlemmar. Hela byggnaden står på urberg och är totalt renoverad med en hel del detaljer och dekorationer i original. Lågt belånad Brf med låg avgift.

Ett mycket positivt boende i de gamla anrika kvarteren ovanför Götaplatsen. Mycket efterfrågat läge i Nedre Johanneberg. Endast ett par minuters promenad och du befinner dig på Kungsportsavenyn med dess stora utbud av restauranger, caféer och uteserveringar.

Området är känt av de flesta och välbesökt av många. Känt för sitt utmärkta exempel på 20-talsklassicism. I stort sett oförändrat sedan 20-talet. Skillnaden är egentligen att träden är högre och bilarna har förändrat utseenden.

Kvarteren omkring

Johanneberg är uppkallat efter landeriet med samma namn vars huvudbyggnad idag finns bevarad strax ovanför Korsvägen.

Södra delen av området tillhörde Krokslätt fram till 1883 och var bebyggt med den herrgårdsliknande egendomen Gibraltar, uppförd omkring år 1800.

Albert Lilienbergs stadsplan

Framväxten av Johanneberg grundar sig i en stadsplan från 1917 som upprättades av dåvarande stadsingenjör Albert Lilienberg vilken omfattade ett stort bostadsområde innehållande både Nedre och Övre Johanneberg.

När den norra, nedre delen var uppförd omarbetades resterande stadsplan 1936 av Uno Åhrén, då nytillträdd stadsplanechef i Göteborg.

Åhrén gav istället bebyggelsen därefter ett funktionalistiskt uttryck.

Vid Pontus Wiknersplatsen kan man studera flera av Lilienbergs främsta kännetecken.

Svängda former i gatusträckningen som mynnar ut i platsbildningar och slutna gaturum där fasaderna med sitt röda tegel sluter om.

Terrassgatan

Nedre Johanneberg består av slutna storgårdskvarter längs Terrassgatan i 1920-talets klassicism med röda tegelfasader och höga socklar och terrasser i natursten. Området byggdes under förhållandevis lång tid och när det var dags för kvarteren i sydost hade stadsplanen hunnit ändras och kvarteren är öppna och luftigare. Johannebergskyrkan i områdets södra spets ritades av Sigfrid Ericson och stod färdig 1940. I väster avgränsas Nedre Johanneberg av Gibraltargatan medan Viktor Rydbergsgatan omsluter området i norr och öster.

Kända arkitekter

Husen i Nedre Johanneberg är ritade av dåtidens mest anlitade arkitekter. De är individuellt utformade men uppfattas som en sammanhängande helhet genom sin gemensamma höjd, takutformning och materialanvändning. Idag är området en del av stenstaden och klassat som riksintresse för kulturmiljövården på grund av sina höga kulturhistoriska värden. En promenad genom området är som en provkarta över 1920-talets ideal med symmetriska fasadkompositioner och klassicistiska dekorationer kring portar, runt fönster och på fasader.

Arkitekturen

Under mitten av 1920-talet var ekonomin i Sverige stabil med god tillväxt, både föregången och efterföljd av ekonomisk kris. Nymodigheten elektricitet gjorde att man kunde mekanisera och rationalisera industrin, varorna spreds sedan över landet med järnväg och lastbilar. Med höjda löner kunde människor köpa mer än det allra nödvändigaste vilket satte fart på samhället och tillverkningen. Välståndet och inflyttningen till städerna gjorde en modernisering både behövlig och möjlig. Samtidigt var detta en tid av politisk osäkerhet, hög arbetslöshet och trångboddhet. Samhället hade tidigare inte varit en del av byggsektorn utan alla hyreshus hade uppförts av privata byggherrar eller på spekulation. År 1923 grundades HSB som skulle komma att spela störst roll i utvecklandet av goda bostäder åt arbetarfamiljer. Tillsammans byggde nu kommuner och kooperativa bostadsföreningar bättre boende för dem med låg inkomst. Bakom utformandet av de små men praktiska och mycket genomtänkta lägenheterna låg olika utredningar och köksstudier. En standardiseringskommitté inrättades för att möjliggöra masstillverkning av lister och köksinredning. Samtidigt lanserades kataloghus för den som hade möjlighet att köpa ett monteringsfärdigt hem.

På stadsplaneringsnivå ville man nu bort ifrån den rätvinkliga, täta och mörka stenstaden. Nya ideal förespråkade istället tvåvåningshus i storgårdskvarter. Ljus och luft skulle det vara mellan husen. Även byggandet av en försvenskad Trädgårdsstad härstammar från 20-talet. Trädgårdsstäder med friliggande hus placerade i gatuliv längs grönskande, krökta gator byggdes utanför de större städernas kärnor.

Klassicismens fasader var symmetriska med jämn fönstersättning och diskret prydda med pilastrar och frontoner eller girlanger och rosetter. Balkongerna och de höga portarna in till gården kunde smyckas med urnor och kolonner. Det var de klassiska arkitekturidealen som återanvändes, inte sällan med herrgården som förebild – fast i en förenklad version. Man eftersträvade enkelhet och lugn, en reaktion mot tidigare blandstilar. Fasaderna putsades eller murades i tegel. Trähusen kläddes med stående locklistpanel. Det karaktäristiska fönstret är spröjsat och har två bågar med tre rutor i varje. Små runda fönster, oxögon, och halvmåneformade, lunettfönster, prydde gavlar.

Drag av klassicismen och den efterföljande funktionalismen har ofta kombinerats i byggnader uppförda i brytpunkten mellan de två stilarna, omkring 1930. De klassicistiska arkitekterna övergick även de till funktionalismen under trettiotalet. I Göteborg finns ett flertal utpräglat klassicistiska områden som Nedre Johanneberg, där tegelbyggnaderna vid Terrassgatan är pampigt placerade på en höjd - accentuerad av naturstensmurar och en grässlänt. Kungsladugård och Bagaregården med sina landshövdingehus kring grönskande storgårdar liksom villor och radhus i Änggården är ytterligare exempel.

Viktor Rydbergsgatan 25

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 5,082 %
 • Uteplats Balkong i högt västerläge.

Byggnaden

 • Byggnadsår 1930
 • Byggnadsstil 1920-talets klassicism
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Internet Bredband kan erbjudas via Com Hem.
 • Parkering Boendeparkering gäller för området.
 • Energiprestanda 108 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Viktor Rydbergsgatan 25