• Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
 • Viktoriagatan 14
  Viktoriagatan 14
Vasastaden

Viktoriagatan fjorton

Fantastiskt funkistrea om 83 kvm med exceptionellt bra läge och västerbalkong. 1010 kr/mån!

 • Antal rum 3 rok, varav 2 sovrum
 • Boarea 83 kvm
 • Våningsplan 5 av 6
 • Hiss Ja
 • Karta
Fantastiskt trevlig funkistreaa om 83 kvadrat med exceptionellt bra, privat läge och romantisk västerbalkong. Här kan Vasastadens takåsar ge reflektioner i kvällssolen! Stort vardagsrum med plats för både en matsalsmöbel och en soffgrupp. Två bra sovrum. Badrum intill det större. Köket, med plats för köksbord, ligger klassiskt mot gården. Möblerbart hallrum med klädkammare. Lugnt läge på femte våningen med fint dagsljus från både öster och väster. Förråd och tvättstuga i källaren. Månadsavgiften är 1010 kr. De 5 lägenheter som upplåtes med hyresrätt utgör för föreningen en god ekonomisk potential. Renoverad byggnad i gott skick. Extremt stark förening. Hela Vasastaden på plats!

Där Vasastaden är som vackrast. Där de gamla byggnaderna som mest utstrålar nyrenässans. Där står ett stolt och stilrent funkishus i en spännande kontrast till sin omgivning. På hörnet av Vasagatans allé och den trevliga Viktoriagatan har det uppförts 1938 som för att synas. En stabil byggnad med betongbjälklag, släta fasader, fönster och balkonger vända mot söder- och västersolen.

Entrén och det tidstypiska trapphuset på Viktoriagatan Fjorton talar sanning om sin tid. Vi tar hissen till femte våningen. Föreningen har installerat säkerhetsdörrar till alla lägenheter.

Hallrummet möter upp med generös volym och massiv ekparkett i fiskbensläggning. Fyra öppningar gör det möblerbara hallrummet till våningens absoluta mitt. Här finns god plats för ytterkläder och skor. Härifrån nås en större klädkammare vilken ägaren funderat på att göra om till ett andra badrum.

Via en vid öppning lockar vardagsrummet med sina 26 kvadrat och ljusa fönsterpartier i väster mot takåsarna i tusen former. Rummet med sin väl avvägda volym möbleras på ett naturligt sätt med både en matsalsmöbel och en yvig soffgrupp om så önskas. Den massiva originalparketten sällskapar. Utgång till den romantiska balkongen i västerläge. Vackert välv på ena sidan och vackert läge överhuvudtaget med vyerna över de gamla husfasaderna och oräkneliga plåttaken och Skansen Kronan där borta. Att med blicken följa Viktoriagatan ner mot Magasinsgatan ger en skön känsla av att vara i en fin del av det gamla Göteborg. Tankarna letar med självklarhet fram bilder av sköna stunder på balkongen och solnedgångar över staden. Självklart gör sig även en frukost här till sorlet från en stad som håller på att vakna.

Via en liten passage nås det stora sovrummet. Rummet är målat i brutet vitt, som rummen i övrigt, och har ett större fönsterparti i väster. Föreningen har installerat ljudisolerande fönster och detta kombinerat med det höga läget skapar ett extra skönt sovrum. Här finns plats för en dubbelsäng. På golvet ligger en ekparkett. Takhöjden är 2,7 meter som i våningen i övrigt.

Från passagen intill nås en klädkammare och även badrummet med toalett, handfat, badkar och tvättmaskin. Klädkammaren ger möjlighet att expandera badrummet om man så önskar.

På andra sidan hallrummet och med klassiskt läge mot gården, ligger köket. Golvet är trivsamt schackrutigt i svartvitt och skåpinredningen i stramt vitt med bra arbetsbänkar. Kyl och frys i vitt medan spis och diskmaskin är i rostfritt. Volymen i en liten nisch är tillvaratagen av små lådor, glashyllor och plats för micron. Ett köksbord för fyra personer passar bra.

Rummet intill är det andra sovrummet med skönt läge mot gården. Här ligger en ny ekparkett. Rummet passar bra som barn-, arbets- och gästrum.

I källaren finns ett bra förråd och tvättstuga med 3 tvättmaskiner, 2 torkskåp och en torktumlare. Tvättstugan renoverades 2014.

På gården erbjuds cykelparkering under tak och sopåtervinning. Under sommarhalvåret finns här utemöbler och grill.

Lägenheten passar bra för människor som vill bo i en historisk, vacker miljö och vill bevara den gamla arkitekturens livsbejakande atmosfär mitt i en stad som sakta börjar ta en ny form med mer plats för människor och en levande stadskärna.

Vasastadens rika utbud av affärer, caféer, restauranger och parker skapar en livfull och trevlig miljö att vara i. Via Hagaparken är det en kort promenad till det charmiga Haga och Linnéstaden. Via Vasagatans vackra allé är det en annan kort promenad till Kungsportsavenyen och mycket av stadens kulturella utbud.

Utmärkta kommunikationsmöjligheter med både spårvagnar och bussar. Snabbt ut på vägsystem som E6, E20 och riksväg 40, Landvetter Kort sagt, kommunikationer åt världens alla håll.

Historien om huset
Hörnhuset vid Viktoriagatan 14 byggdes 1938 efter ritningar av arkitekt Gotthard Gillermo. Med dess funktionalistiska formspråk sticker det ut bland Vasastadens rikligt dekorerade fasader i nyrenässans. Här utmärks istället fasaden av rena, släta ytor mot en stenklädd bottenvåning. Det är den nya tidens stilideal som slagit igenom, men i Vasastaden är det ett av få funkishus.
Vardagsrummet har fått en framträdande roll i lägenheten - stor och luftig demonstrerar den ett viktigt förändringsskede i synen på hemmet som skedde vid den här tiden. Under första hälften av 1900-talet fick vardagsrummet en ökad status i de svenska hemmen. En viktig grundtanke i funktionalismen var nämligen att de sociala ytorna gavs större plats och vardagsrummet blev samlingsrummet för hela familjen.
Under sin mest aktiva period i slutet av 1920- och början av 1930-talet ritade arkitekten Gotthard Gillermo framför allt landshövdingehus i Majorna, Landala, Lunden och Krokslätt. På Parkgatan 6 på Heden kan vi även hitta ett annat fint exempel på Gillermos funkishus.

Kvarteren omkring

Vasastaden bebyggdes med fashionabla bostadskvarter mellan åren 1870-1920. Norr om stadsdelen möter vallgravsstråket i norr, Lorensberg i öst och söder, Landala vid Kapellplatsen och i väster ligger Haga.

Flygarns Haga

Nuvarande Vasastaden var vid 1700-talets slut glest bebyggt i form av små enkla trästugor och kring mitten av 1800-talet hade en enkel förstadsbebyggelse vuxit fram. Området kallades Flygarns Haga efter poliskommissarie Anders F. Flygare som ägde en del av marken och har beskrivits som en egendomlig blandning av idyll och kåkstad. De första stora stenhusen utanför vallgraven började byggas 1850-60 längs Nya Allén som en rad med påkostade villor.

Vacker och sund belägenhet

Vid mitten av 1800-talet var staden innanför vallgraven färdigbyggd och nya områden behövde tas i anspråk för Göteborgs utvidgning. En stadsplanetävling utlystes och 1866 fanns en färdig plan som omfattade de tongivande delarna Vasaplatsen, Vasagatan och Vasaparken. Läget ansågs perfekt med närhet till arbetsplatser och butiker innanför vallgraven och det sades att ”ingen annan del av staden erbjuder för uppförande av boningshus en så vacker, sund och i alla avseenden behaglig belägenhet”. Platsen saknade motstycke och här uppfördes det nya, fashionabla bostadsområdet Vasastaden.

Från norr till söder

Vasastaden bebyggdes med fashionabla bostäder. Byggandet startade 1870 i områdets norra del med slutna kvarter närmast vallgravsstråket placerade längs rätvinkliga gator och avenyer. Sparsamt dekorerade trevåningshus vid Haga Kyrkogata utvecklades under byggandet österut till rikt utsmyckade nyrenässansfasader. Vasagatan utgjorde områdets viktigaste stråk med planterad allé och flera allmänna byggnader. Vasaplatsen var vid den här tiden en öppen park och naturlig mötesplats. Byggnaderna kring Vasaplatsen stod klara kring förra sekelskiftet i tidstypisk stil med rikt dekorerade och högsträckta tegelfasader i fem till sex våningar, krönta med tinnar och torn.

Den södra delen av Vasastaden mot Lorensberg och Landala byggdes mellan 1910 och 1940 och har ett mer varierat utseende, fortfarande i storgårdskvarter men gatorna är anpassade till den kuperade terrängen. Stenhus i nationalromantikens röda tegel ligger sida vid sida med putsade hus i jugendstil och landshövdingehus.

I Vasastadens sydvästra del ligger det högt belägna Fogelberget med sin blandning av exklusiva tjänstemannavillor från 1800-talets slut och punkthus i funkisstil som stod inflyttningsklara 1960.

Livet i Vasastaden

Bostadslägenheterna i Vasastadens var ursprungligen ordnade efter de principer som gällde för borgerliga hem i städerna under slutet av 1800-talet. Åt gatan låg den representativa delen av bostaden med salong, matsal och herrum i fil medan den privata delen med sovrum och kök var vända åt gården. På gården låg avträden och enklare gårdshus som innehöll smålägenheter med ett eller två rum. Alla bostäder värmdes ursprungligen med kakelugn eller liknande och i gathusen fanns både avloppssystem och rinnande vatten, ibland till och med även badrum för personlig hygien. Fram på 1930-talet installerades WC i både gat- och gårdshus och centralvärmen kom inte långt efter. I husens källarvåningar fanns verksamheter som skomakeri, mjölkaffär och potatislager. När området var nybyggt var de boende mantalsskrivna som handlande eller liknande och nästan hälften av de arbetsföra registrerade sompigor, av den enkla anledningen att de bodde hos sin arbetsgivare.

 

 

Arkitekturen

Den svenska funktionalismen växte fram ur trångboddhet där arbetarfamiljen ofta trängdes i en lägenhet om ett rum och kök. Därtill var samhället skakat av ekonomiska svårigheter som Krüger-kraschen och en hög arbetslöshet. Uppförandet av nya områden bidrog inte enbart till att avhjälpa bostadsbrist utan skapade även arbetstillfällen i flera berörda branscher runt om i landet.

En drivande part i det funktionalistiska byggandet var HSB och i Göteborg uppfördes i deras regi kvarteret Nybygget (i Masthugget) och Helagsfjället (på Strömmensberg). De befintliga bostäderna var ofta mörka och trånga, den nya arkitekturen kontrade med ett rejält ljusinsläpp genom perspektivfönster och fönsterband. Stor vikt lades vid varje familjemedlems möjlighet till avskildhet, en tydlig reaktion på tidigare trångboddhet. Dessutom försågs de nya lägenheterna med badrum, något som absolut inte var en självklarhet i tidigare bostäder för arbetarklassen.     

Funkisens vanligaste flerbostadshus var så kallade smal- eller tjockhus (olika djupa lamellhus) och punkthus med sadeltak eller platt tak. Fasaderna putsades släta eller murades av tegel, vilket är vanligt i Göteborg. Fönstren placerades i liv med fasaden för att undvika tidigare ideals så populära skuggverkan. Fönster över hörn var en nymodighet som möjliggjordes av modern teknik. Rationalitet, effektivitet och standardisering var viktiga frågor i bostadsbyggandet och funktionalismens nästan vetenskapliga synsätt gav svaren. Någon utsmyckning som inte var direkt kopplad till funktion förekom inte.  

En av de främsta förespråkarna för funkisen i Sverige var arkitekt Uno Åhrén. Som stadsplanechef tog han fram stadsplanen till Övre Johanneberg som är ett av Göteborgs mest utpräglade funkisområden med  ljust putsade lamellhus placerade i öppen terräng. Balkongerna hänger utanpå fasaden och flera trapphus är uppglasade. Åhrén ligger även bakom stadsplanen i Örgryte längs Skårsgatan där vi hittar fristående kubistiska funkisvillor med ljust putsade fasader och flacka tak. 

Viktoriagatan 14

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 4,674 %
 • Uteplats Balkong, läge väster.

Byggnaden

 • Byggnadsår 1938
 • Byggnadsstil Funktionalism
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Internet Via kabel-TV.
 • TV Ansluten till kabelnät.
 • Energiprestanda 103 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Tomas Ahre

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Viktoriagatan 14