• Viloplatsen 6 K
  Viloplatsen 6 K
 • Viloplatsen 6 K
  Viloplatsen 6 K
 • Viloplatsen 6 K
  Viloplatsen 6 K
 • Viloplatsen 6 K
  Viloplatsen 6 K
 • Viloplatsen 6 K
  Viloplatsen 6 K
 • Viloplatsen 6 K
  Viloplatsen 6 K
 • Viloplatsen 6 K
  Viloplatsen 6 K
 • Viloplatsen 6 K
  Viloplatsen 6 K
 • Viloplatsen 6 K
  Viloplatsen 6 K
 • Viloplatsen 6 K
  Viloplatsen 6 K
 • Viloplatsen 6 K
  Viloplatsen 6 K
 • Viloplatsen 6 K
  Viloplatsen 6 K
 • Viloplatsen 6 K
  Viloplatsen 6 K
 • Viloplatsen 6 K
  Viloplatsen 6 K
 • Viloplatsen 6 K
  Viloplatsen 6 K
 • Viloplatsen 6 K
  Viloplatsen 6 K
 • Viloplatsen 6 K
  Viloplatsen 6 K
 • Viloplatsen 6 K
  Viloplatsen 6 K
 • Viloplatsen 6 K
  Viloplatsen 6 K
Bagaregården

Viloplatsen sex K

Fantastiskt charmig och smått romantisk stor tvåa med 3,9 meter i tak och i toppskick!

 • Antal rum 2 rok
 • Boarea 70 kvm
 • Våningsplan 1 av 3
 • Hiss Nej
 • Karta
Fantastiskt charmig och smått romantisk stor tvåa med 3,9 meter i tak och i toppskick! Butikslokalen byggdes om 2012 och är idag en mycket trevlig samt enormt spännade bostad för en eller två som tycker om Bagaregårdens charmiga atmosfär och lugna livskvalitet. Ett snäpp från city och två från Delsjö naturreservat. Hall med garderober och fyra öppningar. Vardagsrummet ett halvetage ner med tre stora, välvda fönsterpartier och nästa fyra meter i tak ger ett bestående häftigt intryck. Stort kök med massor av plats. Sovrum med smarta förvaringsmöjligheter och plats för dubbelsäng. Fräscht badrum med golvvärme.

De gamla landshövdingekvarteren i Bagaregården känns gemytliga och trevliga som i en liten stad. Helt lugnt och charmigt går vi in på gården via en tidstypisk stenlagd portgång. En stor gård öppnar upp och välkomnar med gräsmattor, lekplats, utemöbler, grillar och massor av cyklar.

En halv trappa upp. Bländande ljust. Allt i vitt i vacker kontrast till det barfotavänliga furugolvet. Hallrummet har fyra öppningar och garderober.

Vardagsrummet i ett halvetage tar vår uppmärksamhet. En snygg trappa ner. En fantastisk volym med nästan fyra meter i tak och de tre stora, välvda fönsterpartierna är något helt annat än vanligt. Spännande yvigt möblerat för sköna stunder. Under trappan står ett arbetsbord praktiskt placerat. Över trappan sitter dimbara spots och på väggen en öppning till köket.

Utsikten över vardagsrummet från köket är som glimten i ögat - rolig och poängfull. Fullt utrustat kök med skåpinredning i vitt och maskiner i rostfritt. Rymligt och härligt med fortsättning av furugolvet. Ordentlig plats för matbord för många. Utsikt mot Bagaregårdsskolan.

Sovrummet ligger på andra sidan av hallrummet med skön plats för en dubbelsäng om så önskas. Smarta förvaringsskåp.

Bakom en snygg innerdörr finns badrummet. Vitt liggande kakel och kvadratiska klinker i grått. Toalett, handfat, dusch och handdukstork. Golvvärme och spots.

Till lägenheten hör ett källarförråd.

Kom och bo i ett rackarns trevligt sammanhang med nära till både livskvalitet och kommunikationer.

Kvarteren omkring

Bagaregården är ett av de mer omtyckta bostadsområdena i östra Göteborg. Det angränsar till Östra Kyrkogården och Strömmensberg och i norr ligger Redbergsplatsen.

Världsunik stadsplan

Bagaregårdens stadsplan fastställdes 1911 som ett av stadsingenjör Albert Lilienbergs tidigaste alster och blev en förebild för andra stadsdelar. Lilienbergs stadsplan fick också internationell uppmärksamhet för sina kvaliteter vid en samtida stadsplaneutställning. Lilienbergs främsta kännetecken syns tydligt i Bagaregården än i dag: vindlande, grönskande gator som följer landskapet och mynnar ut i öppna platsbildningar mellan husen. Uddevallaplatsen, Gustavsplatsen och Viloplatsen bildar små oaser omgivna av landshövdingehus i nationalromantisk stil eller 1920-talsklassicism. Viloplatsen ramas in av landshövdingehus byggda 1919–22 för Göteborgs stad som tjänstemannabostäder.

Husen i den västra delen av Bagaregården är byggda i mellan 1914-1930 och här finns villor och landshövdingehus i storgårdskvarter. De nationalromantiska landshövdingehusens har branta tak med bottenvåningar i handslaget tegel och övervåningar med stående mörkbrun panel, men i stadsdelen syns även landshövdingehus i 1920-talsklassicism. Kvarterens inre delar innehåller gemensamma gårdar med grönytor.

Barnavärn och skola

Flera av husen innehöll olika sociala inrättningar och uppfördes ursprungligen av Göteborgs stad eller av privata stiftelser. Pensionärshemmet med smålägenheter för ensamstående män vid Falkgatan – Uddevallagatan är ett exempel. Strax intill byggdes huset Barnavärn 1916 efter ritningar av H Falkman och G Stendahl med plats för ett 20-tal ogifta mödrar med barn och en barnkrubba. Intill Viloplatsen ligger även Bagaregårdens skola från 1918, en låg byggnad i fin nationalromantik som ritades av arkitekt Johan Jarlén. Ett centralt klocktorn kröner den låga byggnaden med rustik naturstenssockel.

Historisk knutpunkt

Stadsdelen Bagaregården uppkallades efter landeriet med samma namn. Än idag finns huvudbyggnaden från 1700-talet bevarad på kullen intill Bagaregårdsskolan. Vid nuvarande Redbergsplatsen korsades förr två viktiga vägar. Danska vägen/Ånäsvägen ledde söderut, till Danmark och Redbergsvägen/Härlandavägen förde de resande österut mot Alingsås och Stockholm. Omkring mitten av 1800-talet var korsningen en central plats i området med trähusbebyggelse längs nämnda vägar. Östra kyrkogården anlades 1860, då under namnet Nya begravningsplatsen. 

Arkitekturen

Den politiska situationen i Europa var orolig vilket resulterade i en nationell uppslutning. Första världskriget innebar ett uppsving för svensk industri vars konkurrenter i krigsdrabbade länder slogs ut. För landets invånare var det svårare med brist på både bostäder och mat.
Nationalromantiken hade sin storhetstid mellan 1910 och 1920. Stilen förekommer även uppblandad med den tidigare jugendarkitekturen och den efterkommande 1920-talsklassicismen. Inspiration hämtades från äldre svenskt byggande i allmogestil eller från vasatidens slott. Influenser kom också från Tyskland och Danmark. Namnet nationalromantik kan anses missvisande eftersom byggandet snarare var realistiskt än romantiskt och strömningarna internationella snarare än nationella.
Rejäla huskonstruktioner där själva materialäktheten var viktig kännetecknar nationalromantiken. Man ville framhäva den ur granit huggna sockeln, det handslagna teglet och de smidda ankarsluten. I sig symboler för det historiska byggandet men också för fosterlandet. Materialen skulle användas på det sätt som passade dem bäst. Husen ritades enligt enkla, rena principer med raka linjer och släta ytor. Flerbostadshusen var borglika med slutna murar, kantiga burspråk och branta tak. De småspröjsade fönstren målades vita och balkongerna hade murade räcken eller räcken av smidesjärn. I de fall det förekom dekorationer utgjordes de av mönstermurning, diskreta koppardetaljer eller solida naturstensfigurer. Portarna var ofta tunga av massiv ek och placerades en bit in i fasaden, halvt dolda av murade valv. Under den nationalromantiska eran uppfördes även fristående hus i villastäder och hela områden med Egnahemshus. Dessa byggdes i trä med tjärad eller rödmålad, mörk panelfasad och brant takfall. Även här upplevs fasaderna som slutna med småspröjsade fönster.
I Göteborg finns nationalromantiken representerad bland annat i Röhsska museets strama tegelfasad, Masthuggskyrkans borglika siluett och gamla Televerkets hus vid Kaserntorget. Enfamiljshus av nationalromantiskt snitt finns i fashionabla Lorensbergs villastad och i Landala Egnahem är stilen tydlig i husens branta takfall, slutna fasader och småspröjsade fönster. I de bevarade delarna av Landala finns nationalromantiska landshövdingehus.