• Virginsgatan 20 B
  Virginsgatan 20 B
 • Virginsgatan 20 B
  Virginsgatan 20 B
 • Virginsgatan 20 B
  Virginsgatan 20 B
 • Virginsgatan 20 B
  Virginsgatan 20 B
 • Virginsgatan 20 B
  Virginsgatan 20 B
 • Virginsgatan 20 B
  Virginsgatan 20 B
 • Virginsgatan 20 B
  Virginsgatan 20 B
 • Virginsgatan 20 B
  Virginsgatan 20 B
 • Virginsgatan 20 B
  Virginsgatan 20 B
 • Virginsgatan 20 B
  Virginsgatan 20 B
 • Virginsgatan 20 B
  Virginsgatan 20 B
 • Virginsgatan 20 B
  Virginsgatan 20 B
 • Virginsgatan 20 B
  Virginsgatan 20 B
 • Virginsgatan 20 B
  Virginsgatan 20 B
 • Virginsgatan 20 B
  Virginsgatan 20 B
 • Virginsgatan 20 B
  Virginsgatan 20 B
 • Virginsgatan 20 B
  Virginsgatan 20 B
 • Virginsgatan 20 B
  Virginsgatan 20 B
 • Virginsgatan 20 B
  Virginsgatan 20 B
 • Virginsgatan 20 B
  Virginsgatan 20 B
Kålltorp

Virginsgatan tjugo B

EN BÄTTRE ENRUMMARE MITT I MELLAN CITY OCH DELSJÖN. SKÖNA BARFOTAGOLV OCH NATUREN TVÄRS ÖVER GATAN

 • Antal rum 1 rok
 • Boarea 36 kvm
 • Våningsplan 2 av 2
 • Hiss Nej
 • Karta
Mysig och ombonad enrummare i grönskande Kålltorp. Två trappor upp i trevlig landshövdingehusanda med genomgående planlösning. Tyst och stilla, bara vinden är ovan. Bevarade brädgolv och ett fint renoverat kök ger en härlig karaktär till lägenheten, bevarad charm och enkelhet.

Hela bostaden har under år 2014 varsamt sett över och renoverats med betoning på att bevara bostadens ursprungliga karaktär, alla golven har slipats, lutats och behandlats med hårdvaxolja. Väggarna har målats och nytt kök installerats för den som nu tar över att bli den första som tillreder en härlig middag.

Här trivs man. Det är lätt att göra i dessa kvarter nära Delsjöns rekreationsområde och Härlanda tjärn! Vagnen tar dig till citypulsen på en kvart. Välkommen att leva livet i Kålltorp.

Två snabba trappor upp. Säkerhetsdörr för god ljudkomfort. Vi välkomnas in i rymlig hall med plats för avhängning och skor. Bakom den bevarade spegeldörren erbjuds förvaringsmöjligheter i mindre klädkammare. De fina brädgolven slipades till sin rätta charm år 2014, lutade och behandlade med hårdvaxolja och ackompanjeras väl tillsammans med nymålade väggar i brutet vitt som följer mot vardagsrummet.

Ljust vardagsrum som rymmer alla funktioner och har bra möbleringsmöjligheter med plats åt såväl soffgrupp som sovplats och arbetsplats. Från fönstret ser man det mysiga Kålltorp liksom områdets grönska och lugn.

Köket renoverades i sin helhet år 2014 och erbjuder sann matlagningsglädje med naturlig matplats för tre till fyra personer och utsikt över innergården. Snickerier i tidlöst vitt med gott om skåpsutrymme och vitt kakel med fasade kanter ovan bänkskivan. Det bevarade kallskafferiet rymmer både matvaror och porslin.

Köket är utrustat med: Spishäll, ugn, köksfläkt och integrerad diskmaskin samt kyl och frys i rostfritt utförande. På golvet vilar det charmiga brädgolvet även här, intill matplatsen är väggen beklädd med en stilren fondtapet som bryter av fint mot de annars ljusgrå väggarna.

Från hallen nås badrummet. Lagom stort utrustat med Wc, handfat, vägghängd spegel och badrumsskåp. Kaklad duschhörna i vitt och golvet belagt med grå klinker.

Bredband erbjuds via Com Hem alt. Bredbandsbolaget via fiber.

Till bostaden hör ett källarförråd.

Föreningen har en stämma inplanerad till den 21/1-15 där man kommer att rösta om att sälja vindsytan till de medlemmar som önskar bygga om denna yta till bostadsyta.

Den gemensamma tvättstugan nås med enkelhet via källaren.

Ett exceptionellt bra boende som förstagångsbostad, för studenten eller som övernattningslägenhet.

KVARETEREN RUNT OMKRING - KÅLLTORP

Kålltorp är beläget i östra Göteborg. Markerna tillhörde tidigare Kålltorps gård (i Örgryte socken) och landeriet Härlanda. Under 1900-talets första decennier köpte staden upp området. Det första att uppföras var Härlanda fängelse 1904, nu rymmer byggnaderna bostäder och kulturhus. Här byggdes även nödbostäder 1918-1920, kallade Härlanda bostadskoloni. En av längorna finns kvar än idag.

I samband med Örgrytes inkorporering i Göteborg färdigställde förste stadsingenjör Albert Lilienberg en plan över området, där även Kålltorp ingick. Planen anslöt till bebyggelsen i Bagaregården och innehöll mestadels villor (som delvis ersattes av flerbostadshus och radhus). Enligt planen uppfördes Kålltorps egnahem och vidare landshövdingehus och villor. Kålltorp angränsar till naturreservatet kring Delsjön där det finns otaliga möjligheter till motion, rekreation och friluftsliv.

ARKITEKTUREN - LANDSHÖVDINGEHUS

Landshövdingehuset som byggnadstyp uppstod i Göteborg. På grund av brandrisken var det förbjudet att uppföra trähus högre än två våningar. Landshövdingehusen med bottenvåning av sten och två trävåningar utgjorde ett undantag från stadgan och godkändes år 1875 av landshövdingen på länsstyrelsen. Bottenvåningen murades av tegel och kunde putsas, ibland för att efterlikna naturstensblock. Trävåningarna kläddes med stående eller liggande träpanel som kunde vara spåntad eller försedd med lockläkt. Husen placerades fram till funktionalismens inträde i slutna kvarter med eller utan gårdsbyggnader. Typen uppfördes in på 1940-talet och husens utformning samt placering har varierat i takt med tidens ideal men i Göteborg har landshövdingehusen enbart uppförts för arbetare.

De första landshövdingehusen uppfördes i Annedal, i kvarteret närmast nuvarande Saronkyrkan. De äldre husen från slutet av 1800-talet hade en varierad utformning, individuell för varje byggnad. Panelen var oftast liggande med partier av stående under fönster och takfot. Hörnhusen ansågs finast och fasaden kunde här dekoreras med torn och burspråk. Lägenheterna var enkla, ofta ett rum och kök som värmdes upp med vedspis och kakelugn. De små gårdarna inuti kvarteren var nästan fullbyggda med gårdshus och uthus. Taken var under den här perioden brutna och klädda med målad plåt.

Landshövdingehus uppförda under 1910-talet fick en nationalromantisk prägel med mörkt målad, stående panel. Bottenvåningen murades och teglet lämnades bart, de branta taken täcktes med tegelpannor.

1920-talets landshövdingehus är både till utformning och placering inspirerade av klassicismen. Fasaderna kläddes med stående panel och de spröjsade fönstren hade två lufter (bågar) med tre rutor i varje. Dekorationerna var sparsmakade, gärna lisener eller rosetter av trä. Sadeltaket kläddes med tegel. Gårdsrummet i kvarteret var inte längre uppdelat efter fastighet utan gemensamt och planterat, helt utan gårdshus. Under årtiondets slut blev lägenheterna rymligare, ofta med två rum och kök.

Landshövdingehusen i funktionalistisk tappning fick en enkel fasad med stående träpanel och tvåluftsfönster utan spröjs. Husen placerades inte längre kring gårdar utan fritt som parallellställda lamellhus.

Med början på 1960-talet sanerades (revs) majoriteten av Göteborgs arbetarstadsdelar och de flesta av de äldre landshövdingehusen försvann. Exempel på områden som fått ett helt nytt utseende är Olskroken, Annedal, Landala och delar av Masthugget och området längs Vegagatan. Bevarade landshövdingehus uppförda under 1800-talet finns i Haga och några i nationalromantisk stil kan beskådas i Landala. Klassicismen är främst representerad i Kungsladugård och Bagaregården. I de södra delarna av Änggården finns några fristående lamellhus av landshövdingetyp.

Även utanför Göteborg uddförde man hus av denna typ men med reveterad fasad (puts på trä) enligt där rådande brandstadga. I Örebro bebyggdes hela stadsdelar med denna typ av hus som fick ett utseende som mer påminde om stenstadens bebyggelse. Många av Örebros reveterade landshövdingehus fick jugendfasader med mjuka, böljande linjer och rundade burspråk. Lägenheterna var mer påkostade, med fler rum och mer mer komplicerad planlösning än i Göteborg.

Kvarteren omkring

Kålltorp är beläget på mark som ursprungligen hörde till Kålltorps gård i dåvarande Örgryte socken. Göteborgs stad köpte Kålltorps gård 1904 och några år senare även landeriet Härlanda med stora arealer mark. Kålltorps gård finns i dag bevarad invid Apslätten och Delsjöområdet vars huvudbyggnad är från slutet av 1700-talet.

Björcksgatans skiftande karaktär

Längs Björcksgatan finns fina kvarter med landshövdingehus från perioden 1925-1940. Hela stadsdelen Kålltorp ingick i dåvarande stadsarkitekt Albert Lilienbergs stora utbyggnadsplan för Örgryte, men landshövdingehusen kom att byggas i två etapper och Lilienbergs ursprungliga tanke med området kom att ändras under tidens gång. Går du längs Björcksgatan ser du tydligt den skiftande stilkaraktären mellan den västra och östra delen än i dag!

Den västra delen av gatan har hus uppförda mellan åren 1929-1936 och är symmetrisk placerade i täta storgårdskvarter som rymmer fina gårdsrum. Runt husen planterades förgårdar och raka trädrader. Dessa kvarter tillkom precis i brytningstiden mellan en återhållsam 1920-talsklassicism och den nya stilen: funktionalismen. När det var dags att bygga i den östra delen av Björcksgatan 1936-1938 hade stilidealen definitivt svängt och funkisen blommat ut helt. Lilienbergs rutnätsplan fick ge vika för den nye stadsarkitekten i Göteborg, Uno Åhrén, och hans reviderade plan där landshövdingehusen istället uppfördes som friliggande, parallella lamellhus. Landshövdingehusen är placerade som parallella lamellhus och bildar ett rytmiskt mönster längs gatan. Fasaderna bär funkisens enkelhet i formspråket.

Göteborgs sista landshövdingehusområde

Landshövdingehusen kring östra Björcksgatan är det sista större område som bebyggdes med landshövdingehus i Göteborg. De är intressanta exempel på de göteborgska landshövdingehusens anpassning till funktionalismens krav. Byggnadsnämnden hade nämligen år 1936 officiellt beslutat att inga nya landshövdingehus fick uppföras, endast komplettering av befintliga byggnader tilläts, och 1945 kom det slutgiltiga förbudet även mot den möjligheten. Det sociala bostadsbyggandet var en viktig grundtanke i funktionalismen vilket vi även hittar exempel på i området. Vid Qvidingsgatan uppfördes tre s.k. barnrikehus för Stiftelsen Solgårdarna i Göteborg som ritades vid HSB:s ritkontor.