Kålltorp är beläget på mark som ursprungligen hörde till Kålltorps gård i dåvarande Örgryte socken. Göteborgs stad köpte Kålltorps gård 1904 och några år senare även landeriet Härlanda med stora arealer mark. Kålltorps gård finns i dag bevarad invid Apslätten och Delsjöområdet vars huvudbyggnad är från slutet av 1700-talet.
Björcksgatans skiftande karaktär
Längs Björcksgatan finns fina kvarter med landshövdingehus från perioden 1925-1940. Hela stadsdelen Kålltorp ingick i dåvarande stadsarkitekt Albert Lilienbergs stora utbyggnadsplan för Örgryte, men landshövdingehusen kom att byggas i två etapper och Lilienbergs ursprungliga tanke med området kom att ändras under tidens gång. Går du längs Björcksgatan ser du tydligt den skiftande stilkaraktären mellan den västra och östra delen än i dag!
Den västra delen av gatan har hus uppförda mellan åren 1929-1936 och är symmetrisk placerade i täta storgårdskvarter som rymmer fina gårdsrum. Runt husen planterades förgårdar och raka trädrader. Dessa kvarter tillkom precis i brytningstiden mellan en återhållsam 1920-talsklassicism och den nya stilen: funktionalismen.
När det var dags att bygga i den östra delen av Björcksgatan 1936-1938 hade stilidealen definitivt svängt och funkisen blommat ut helt. Lilienbergs rutnätsplan fick ge vika för den nye stadsarkitekten i Göteborg, Uno Åhrén, och hans reviderade plan där landshövdingehusen istället uppfördes som friliggande, parallella lamellhus. Landshövdingehusen är placerade som parallella lamellhus och bildar ett rytmiskt mönster längs gatan. Fasaderna bär funkisens enkelhet i formspråket.
Göteborgs sista landshövdingehusområde
Landshövdingehusen kring östra Björcksgatan är det sista större område som bebyggdes med landshövdingehus i Göteborg. De är intressanta exempel på de göteborgska landshövdingehusens anpassning till funktionalismens krav. Byggnadsnämnden hade nämligen år 1936 officiellt beslutat att inga nya landshövdingehus fick uppföras, endast komplettering av befintliga byggnader tilläts, och 1945 kom det slutgiltiga förbudet även mot den möjligheten. Det sociala bostadsbyggandet var en viktig grundtanke i funktionalismen vilket vi även hittar exempel på i området. Vid Qvidingsgatan uppfördes tre s.k. barnrikehus för Stiftelsen Solgårdarna i Göteborg som ritades vid HSB:s ritkontor.