Då Göteborg grundades utgjordes platsen för Renströmsparken av betes- och odlingsmarker som tillhörde staden. Därav rymmer området mycket av Göteborgs historia. Parken anlades i samband med jubileumsutställningen 1923, vilken är Sveriges största utställning genom tiderna. I vardagligt tal säger vi inte Renströmsparken utan talar mer om den som “Näckrosdammen”.
Lagom till Jubileumsutställningen fick Kungsportsvenyn sin monumentala avslutning i Götaplatsen utformad i 20-talsklassicism med Konstmuseets tempelartade utseende. Den storslagna platsen fullbordades på 1930-talet genom statyn Poseidon och de flankerande byggnaderna, Konserthuset och Stadsteatern. Speciellt Konserthuset har starkt bidragit med inspiration till inredningen av Villa Lorensberg.
Från Götaplatsen, via den gröna passagen Fågelsången, nås Renströmsparken. Denna ligger som en grönskande oas med bland annat rhodedendron, hängpilar och näckrosor i dammen. Parken är välbevarad sedan 1920-talet med en tydlig inramning av bebyggelsen runtom.
Lorensbergs villastad med omgivande trädgårdar skapar en mjuk anslutning till parken. Bebyggelsen är omsorgsfullt inpassad i parken med en lågmäld arkitektonisk gestaltning. Byggnaderna är genomgående utförda i rött tegel som ger dem tyngd. Materialet tegel förenar bebyggelsen, tillkommen under olika epoker under 1900-talet. I övrigt utgörs materialen av natursten i socklar och detaljer. Taken är klädda med koppar eller ärggrön plåt.
Renströmsparkens mjuka övergångar mot omgivningen och avsaknaden av en tydlig entrépunkt, ger den en speciell karaktär som skiljer sig från många andra centrala stadsparker och gör att den upplevs som betydligt större och än vad den egentligen är. Parken är inte är omgiven av trafikerade gator, vilket ger en lugn och kontemplativ stämning som man sällan hittar i centralt belägna parker.